Fryslân, 12-03-2009 • Politieberichten van woensdag 11 maart 07.00 uur tot en met donderdag 12 maart 07.00 uur

Leeuwarden: vijf jonge winkeldievegges aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag in samenwerking met beveiligingsmedewerkers van een winkel aan de Nieuwestad twee 14-jarige meisjes uit Grou aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Diezelfde middag werden op het station van Grou nog drie meisjes van 13, 14 en 14 jaar aangehouden. De vijf hadden bij diverse winkels in het centrum van de stad kleding en sieraden weggenomen. Twee van hen werden betrapt door beveiligingsmedewerkers in een winkel aan de Nieuwestad. De drie anderen zagen kans om te vluchten. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement en vluchtrichting konden de drie op het station van Grou worden aangehouden. De vijf werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal werden de vijf overgedragen aan de ouders.

Bornwird: snelheidsovertreding, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige man uit Dokkum. Tijdens een snelheidscontrole met de laser op de Boarnwerthuzen passeerde de motorbestuurder met 148 km/u daar waar 60 km/u is toegestaan. De bestuurder haalde hierbij ook nog fietsers en andere motorvoertuigen in. Op de Stationsweg nabij Hantumhuizen kreeg hij een stopteken. Het rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt. Ook werd de motorfiets inbeslaggenomen.

Leeuwarden: hennepkwekerij ontmanteld
De politie heeft woensdagmiddag een hennepkwekerij opgerold aan de Eikenstraat. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. In de woning werden in een kamer 140 plantjes aangetroffen en in een andere kamer een net gerooide hennepkwekerij. Er werd niemand in de woning aangetroffen; ook is er geen verdachte aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek. De planten en kwekerij zijn vernietigd.

Zwaagwesteinde: inbraak in winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak, gepleegd in de nacht van woensdag op donderdag, in een bedrijf aan de Leeuwerikstraat. Men is binnengekomen door met stoeptegels de ramen in te gooien. Uit de winkel is een ruime hoeveelheid parfumartikelen weggenomen. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Leeuwarden: burgernetactie na overval buschauffeur
Woensdagavond hebben ruim 2300 deelnemers aan burgernet met de politie uitgekeken naar twee personen. Het duo had een 53-jarige buschauffeur uit Leeuwarden op het Dragoonsplein bedreigd. De verdachten zijn niet aangehouden.
De buschauffeur reed rond 21.30 uur op het Dragoonsplein toen twee personen op de zijkant van zijn bus klopten. In de veronderstelling dat het om passagiers ging deed de chauffeur de deuren open. Op dat moment trok een van de verdachten een mes en bedreigde de buschauffeur. De daders vroegen om geld. De buschauffeur riep dat de twee moesten weggaan. De daders schrokken hier zo van dat zij het op lopen zetten in de richting van de wijk Heechterp. Na de melding ging de politie onmiddellijk ter plaatse om een zoekslag te maken. Ook werd een Burgernet actie opgezet. Het signalement en de looprichting van de verdachten werd doorgegeven aan 2300 deelnemers van Burgernet. Via Burgernet kwamen meerdere telefoontjes binnen met meer informatie. Dit leidde uiteindelijk niet tot de aanhouding van de verdachten.

Leeuwarden: aanrijding fietsertje en auto
De politie heeft woensdagavond een aanrijding afgehandeld waarbij een 6-jarige fietser gewond is geraakt. De 6-jarige jongen uit Leeuwarden fietste met zijn 34-jarige moeder op de Lekkumerweg toen een personenauto, bestuurd door een 44-jarige man uit Gytsjerk, naderde. De moeder kon nog op tijd stoppen maar het jongentje schoot de rijbaan op en kwam daarbij in aanrijding met de personenauto. Per ambulance is hij overgebracht naar het MCL. In het ziekenhuis bleek dat de jongen zijn sleutelbeen had gebroken.

Joure: aanrijding bromfiets met auto
De politie heeft woensdagavond een aanrijding afgehandeld op de Blaauwhoflaan. Op de kruising Blaauwhoflaan met de Groenhof verleende een 26-jarige bromfietser uit Joure geen voorrang aan een personenauto bestuurd door een 31-jarige plaatsgenoot. Dit met een aanrijding tot gevolg. De bromfietser raakte hierbij gewond en is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Dokkum: brand in leegstaande school
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag de brandweer geassisteerd bij een brand in een leegstaand schoolpand aan de Rondweg-Noord. Rond 23.00 uur werd rookontwikkeling geconstateerd. Toen brandweer ter plaatse was begonnen de vlammen uit het dak te slaan en was er sprake van een grote brand. De omgeving is door de politie afgezet en de brandweer heeft de brand bestreden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Wolvega: aanhouding winkeldieven
De politie heeft een 40-jarige vrouw en een 44-jarige vrouw, beide uit Nijeveen, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Omstreeks 13.25 uur werd één van de twee vrouwen door een medewerkerster van een winkel aan de Van Harenstraat op heterdaad betrapt op winkeldiefstal. De medewerkerster hield de vrouw buiten de winkel staande en wilde haar naar binnen verzoeken. De verdachte stribbelde tegen en zag kans om pepperspray uit haar tas te pakken en dit te spuiten in het gezicht van de medewerkster. De beide vrouwen vluchtten. De politie werd direct via 1-1-2 gealarmeerd. De omgeving werd afgezocht. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement werd het duo op de Stationsweg uiteindelijk aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Bij de fouillering werden diverse schoenen, kleding en drogisterijartikelen aangetroffen. Na onderzoek bleek dat het duo zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan diefstal uit nog twee winkels aan de Van Harenstraat. Van alle benadeelde winkels is inmiddels aangifte opgenomen.

Wijnjewoude: politie houdt verdachte voor heling aan.
De politie heeft een 30-jarige man uit Wijnjewoude aangehouden op verdenking van heling. De man werd door surveillerende agenten gezien op zijn bromfiets. Hierbij droeg hij geen helm. De bromfietser werd staande gehouden. Bij de controle bleek de brommer waarop hij reed als gestolen geregistreerd te staan. De bestuurder verklaarde de brommer te hebben gekocht, waarop hij op verdenking van heling werd aangehouden.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan