Politieberichten van donderdag 12 januari

Schennispleger aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag rond 13.30 uur een 60-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor schennis der eerbaarheid. In een winkel aan de Centrale verrichtte hij in het openbaar onzedelijke handelingen met zichzelf. Medewerkers van de winkel waren hier getuige van en belden naar de politie. De 60-jarige werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau

Drie aanhoudingen voor huiselijk geweld

FRYSLAN- De politie heeft woensdag en in de nacht van woensdag op donderdag drie aanhoudingen verricht voor huiselijk geweld. In Drachten bedreigde een 20-jarige inwoner van Gorredijk zijn partner en bevond zich zonder toestemming in de woning van de vrouw. In de nacht van woensdag op donderdag werd in een woning in Joure een 31-jarige inwoner van deze plaats aangehouden omdat hij zijn ex-schoonvader had mishandeld. Ook werd in Joure een 48-jarige inwoner van die plaats aangehouden. Dit omdat hij geweld tegen zijn vrouw en zoon had gebruikt. Alle drie verdachten werden voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten. Een hulpofficier van justitie zal een besluit nemen over het wel of niet opleggen van een tijdelijk huisverbod van 10 dagen in het kader van de Wet Tijdelijk-Huisverbod.

Politie rolt hennepkwekerij op

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond in de Curaçaostraat een hennepkwekerij opgerold. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor via een melding van waterlekkage bij de onderburen. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat het water in de benedenflat langs de muren naar de beneden stroomde. In de bovenliggende woning werden 147 hennepstekken en 75 moederplanten aangetroffen. De elektriciteit werd illegaal afgenomen. De planten en de apparatuur werden door de agenten in beslag genomen en vernietigd. In woning werden geen personen aangehouden.

Laptops gestolen

JOURE- De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Blauwhoflaan. De dader(s) kwam(en) de woning binnen via het platte dak aan de achterzijde van de woning. Uit de woningen werden twee laptops weggenomen. Een 44-jarige inwoner van Joure deed aangifte.

Gelegenheid maakt de dief

De inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op de computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website [url]www.keurmerkveiligwonen.nl/consument[/url] leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar [url]www.123inbraakcheck.nl[/url] en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

Kinderlokker aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond een 28-jarige inwoner van Hallum aangehouden op verdenking van een zedendelict. De man was in een park aan de Molenstraat toen hij snoep uitdeelde aan spelende kinderen. In een hut liet de man de kinderen zijn geslachtsdeel zien. Eén van de kinderen waarschuwde zijn ouders en gaf daarbij een goed signalement en goede beschrijving van de auto door. De ouders belden via 1-1-2 de politie. De agenten keken vervolgens samen met 6100 deelnemers van Burgernet uit naar de man en zijn auto. Er kwamen diverse reacties van Burgernetdeelnemers binnen. De politie kon de verdachten vervolgens even later in zijn woning in Hallum aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De ouders van de kinderen deden aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagmiddag een 33-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had woensdagochtend telefonisch contact gezocht met een medewerker van de gemeente Heerenveen. Tijdens dit gesprek uitte de 33-jarige man ernstige bedreigingen. Reden om de politie te waarschuwen. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om de Heerenvener aan te houden. De man had onlangs ook al tegen andere instellingen in Heerenveen bedreigingen geuit. De verdachte werd in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Controles op A7

DRACHTEN – De politie heeft woensdag in het kader van het project A7 veilig toezicht gehouden op de A7 tussen Groningen en de Afsluitdijk bij Harlingen. De extra controles werden uitgevoerd door twee opvallende politiemotoren en een opvallende politieauto. Er werden in totaal tien bekeuringen uitgeschreven voor overschrijding van de maximum snelheid. Al deze bestuurders reden meer dan 30 kilometer te snel. Van een 22-jarige automobilist uit Sneek werd het rijbewijs ingevorderd. Deze beginnend bestuurder reed 188 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Drie aanhoudingen voor bedreiging

KOLLUM – De politie heeft in een onderzoek naar bedreigingen een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 31-jarige inwoonster van Kollum en een 59-jarige inwoonster van Kollum aangehouden. In een straat in het dorp was een paar maanden geleden een nieuwe familie komen wonen. Diverse buurtbewoner ondervonden al langere tijd overlast van deze familie. Toen één van de buurtbewoners een melding deed van deze overlast en daarbij aangaf dat hij zich zorgen maakte over een inwonend minderjarig kind, werd hij thuis opgezocht en bedreigd. Van deze bedreiging werd aangifte gedaan. Reden voor de politie om een nader onderzoek in te stellen. De 59-jarige hoofdbewoner werd als eerste aangehouden. De 31-jarige vrouw had Kollum reeds verlaten en was met haar 31-jarige vriend vertrokken. Dit duo werd op 11 januari in Roosendaal aangehouden. De twee werden overgedragen aan de Friese politie. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat het trio zich ook schuldig had gemaakt aan diefstal van een jas bij een winkelier in Kollum, de diefstal van een fiets en het verbranden van afval tijdens de afgelopen jaarwisseling. Na verhoor werd tegen de drie proces-verbaal opgemaakt. De man en vrouw van 31 jaar zullen niet meer terugkeren naar Kollum. Sinds het vertrek van dit duo is de rust in de straat teruggekeerd.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

BUITENPOST – De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 48-jarige automobilist uit Buitenpost ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat de bestuurder regelmatig onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde. Op de Lauwersseewei zagen agenten de 48-jarige rijden. De bestuurder kreeg een stopteken, maar weigerde om te stoppen. Tijdens de achtervolging probeerden de agenten de automobilist op diverse manieren tot stoppen te dwingen. Uiteindelijk besloot de 48-jarige om zijn auto op Het West tot stoppen te brengen. De man werd aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 920 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Het CBR gaat beoordelen of de bestuurder in aanmerking komt voor een alcoholslot.

Jongen aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag een 14-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De jongen had een dag eerder bij de watertoren aan de Groningerstraatweg een 14-jarige inwoner van de Westhoek met een mes bedreigd. Het slachtoffer deed aangifte en de politie stelde een onderzoek in. In de loop van woensdagochtend werd de 14-jarige jongen aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt. Hij werd door de agenten naar huis gebracht en daar werd het mes dat hij had gebruikt in beslag genomen.

112Fryslan