Fryslân, 12-02-2009 • Politieberichten van woensdag 11 februari 07:00 uur tot donderdag 12 februari 07:00 uur

Leeuwarden: opnames voor Opsporing Verzocht
Het programma Opsporing Verzocht van de AVRO gaat vandaag, donderdag 12 februari, opnames in Leeuwarden maken voor de uitzending van dinsdagavond 17 februari. In deze uitzending wordt een aanrijding behandeld, waarbij een 22-jarige vrouw uit Kimswerd ernstig gewond raakte. De vrouw liep op donderdagochtend 18 december rond half elf over de Sierksmastraat toen ze opzettelijk werd aangereden door een auto. De 22-jarige kwam hierbij ten val en raakte ernstig gewond. Na de aanrijding reed de automobilist door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De 22-jarige vrouw ondervindt nog elke dag hinder van de gevolgen van de aanrijding. De politie hoopt door uitzending van Opsporing Verzocht achter de identiteit van de bestuurder te komen. Eerder werd in het programma Dadergezocht bij GPTV ook al aandacht besteed aan deze zaak. Dit leverde toen geen bruikbare informatie op.

Burdaard: motorrijder gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Hoofdweg een aanrijding onderzocht, waarbij een 43-jarige motorrijder uit Kornhorn gewond raakte. De motorrijder kwam in botsing met een 83-jarige automobilist uit Ferwert en raakte daarbij gewond. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Bureau Verkeersongevalanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de aanrijding.

Heerenveen: inbraak in amusementshal, getuigen gezocht
De politie onderzoekt een inbraak in een amusementshal aan de Gedempte Molenwijk. Men kwam in de nacht van dinsdag op woensdag via het dak het bedrijf binnen. Eenmaal binnen werd de kluis opgebroken. Daarmee moet men een behoorlijke tijd bezig zijn geweest. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 50-jarige inwoonster van Heerenveen aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. De politie komt graag met u in contact als u iets gehoord of gezien hebt. Ook als u andere informatie heeft over deze inbraak dan kunt u bellen met de politie via 0900-8844. U kunt ook contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800- 7000.

Fryslân: door gladheid meerdere aanrijdingen
De politie heeft woensdagochtend de handen vol gehad aan het afhandelen van een kleine 50 aanrijdingen op diverse locaties in de provincie. In een aantal gevallen pasten bestuurders hun rijgedrag niet aan weers- en wegomstandigheden (vorst en gladheid) aan. Een overzicht van de gevallen waarbij iemand gewond raakte.

[ul][li]Wijckel, een 34-jarige automobilist uit Koudum raakte dinsdagochtend op De Vinkebuorren in de slip en kwam uiteindelijk met zijn auto tot stilstand tegen een boom. De bestuurder werd door het ambulancepersoneel onderzocht en vervolgens door de ambulance naar huis gebracht.[/li][/ul]
[ul][li]Warten, een 27-jarige automobiliste uit Wergea raakte dinsdagochtend op het Leechlân gewond na eenzijdig ongeval. Na een inhaalmanoeuvre raakte de vrouw de macht over het stuur kwijt. Haar auto begon te glijden, raakt met de achterzijde een bosje in de rechter berm en sloeg vervolgens over de kop. De auto kwam op het dak tot stilstand midden op [/li]
[li]het wegdek. De 27-jarige vrouw kon zelfstandig uit haar beschadigde auto komen. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. [/li][/ul]
[ul][li]Cornwerd A7, een 41-jarige automobilist uit Makkum raakte op de afslag van de A7 naar de N31 onder Cornwerd door de gladheid de macht over het stuur kwijt. Na een glijpartij belandde de bestuurder met zijn auto in de berm. De 41-jarige raakte gewond. Nadat het slachtoffer door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter was gestabiliseerd, werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.[/li][/ul]

Van de overige aanrijdingen, overigens ook door de gehele provincie, is bekend dat het gaat om alleen materiële schade.

Nijemirdum: fietsster gewond na aanrijding met strooiauto
De politie heeft woensdagochtend op de Hoitebuorren een aanrijding afgehandeld, waarbij een 13-jarige fietsster uit Nijemirdum gewond raakte. Het meisje kwam met de fiets van het erf van haar woning. Op het fietspad reed op dat moment een strooiauto van de gemeente. Ondanks de zwaailichten zag de fietsster de strooiauto over het hoofd met een aanrijding tot gevolg. Het slachtoffer werd met letsel aan haar gezicht en been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: automobilist gewond na kop-staartbotsing
De politie heeft woensdagmiddag op de Noorderhogeweg een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 26-jarige automobilist uit Dokkum gewond raakte. Een automobiliste (leeftijd en woonplaats onbekend) zag over het hoofd dat twee auto’s voor haar waren gestopt. Ze botste met haar auto op de auto voor haar. Deze auto schoot door en raakte de auto van de 26-jarige Dokkumer. Door de klap raakte de 26-jarige gewond. Hij werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: burgernetactie na inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Spanjaardslaan. Woensdagavond meldde een getuige dat hij had gezien dat een man de voordeur van de woning had ingetrapt, vervolgens naar binnen was gegaan en weg was gefietst in de richting van het centrum. Hij alarmeerde direct de politie via 1-1-2. Het signalement en de looprichting van de verdachte werd doorgegeven aan 1651 deelnemers van Burgernet. Samen met de politie keken zij uit naar de inbreker. De verdachte is niet aangehouden. Tot nu toe is niet bekend of er iets is weggenomen uit de woning. De 51-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling
De politie heeft woensdagavond een 55-jarige man uit Wergea aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 17.45 uur kreeg de politie melding van een vechtpartij op de Drachtsterweg waarbij twee personen betrokken waren. Ter plaatse hoorde de politie van de 22-jarige melder uit Leeuwarden dat hij, om nog onbekende reden, was aangevallen door een man. Daaraan had hij letsel aan zijn gezicht overgehouden. Omdat de melder het kenteken van de auto van de verdachte kon doorgeven werd de auto met de inzittende staande gehouden op de Terp. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor nader onderzoek.

Haulerwijk: aanrijding met letsel
De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de kruising Elleboogsvaart/Norgerweg. Een 43-jarige automobilist uit Zuidhorn werd daarbij aangereden door een van rechtskomende auto bestuurd door een 41-jarige vrouw uit Een. Beide bestuurders belandden in een hagelbui. Het wegdek werd glad waardoor de bestuurster niet op tijd kon remmen om een aanrijding te voorkomen. Beide voertuigen zijn weggesleept. Op advies van het ambulancepersoneel heeft de 41-jarige bestuurster een bezoek gebracht aan de huisarts. Zij liep letsel aan haar hand op.

Damwoude: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Molenweg waarbij een geldbedrag is weggenomen. In de nacht van woensdag op donderdag kreeg de politie de alarmering door. Ter plaatse bleek dat er een raam was opengebroken. De politie heeft direct een zoekslag door het pand en de omgeving gemaakt. Een verdachte(n) werd niet aangetroffen. Binnen bleek dat het pand volledig was doorzocht en uit de kassa werd een geldbedrag weggenomen. Een 36-jarige vrouw uit Damwoude heeft aangifte gedaan.

Tjalhuizum: uit de bocht gevlogen op de A7
De politie heeft woensdagavond een aanrijding afgehandeld op de A7. In de bocht bij Folsgare trof de politie ter plaatse een zwaar beschadigd voertuig aan. Vermoedelijk is de 63-jarige bestuurder uit Boornzwaag in de richting van Sneek uit de bocht gevlogen, over de kop geslagen en met zijn voertuig op de linkerrijstrook belandde. Met nog onbekend letsel is hij voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: diefstal uit auto, verdachte ontsnapt
De politie heeft woensdag een 38-jarige man uit Leeuwarden proberen aan te houden na een diefstal. Oplettende agenten zagen dat de man zich verdacht ophield nabij een parkeerterrein aan het einde van de Amelandsstraat. Met de fiets aan de hand observeerde hij diverse voertuigen en in de richting van een geparkeerd voertuig liep. Vervolgens zagen de agenten dat de verdachte vanaf de passagierszijde uit de geparkeerde auto stapte en vervolgens wegfietste. Halverwege de Voorstreek werd de verdachte aangehouden op verdenking van diefstal. Er ontstond een woordenwisseling en de verdachte begon om zich heen te slaan. Een van de agenten werd daarbij in het gezicht geslagen. Tijdens de aanhouding viel de autoradio, die verdachte uit de auto had weggenomen, onder zijn jas vandaan op de grond. De verdachte heeft zich aan de aanhouding weten te onttrekken en vertrok in de richting van de Hoeksterend. De agenten zetten de zoekslag voort en met verschillende eenheden werd in de omgeving van de Wijdesteeg nog gezocht maar de Leeuwarder maar deze werd niet meer aangetroffen.

Heerenveen: met smoes naar binnen, geld en waardepapieren gestolen
De politie onderzoekt een diefstal, gepleegd woensdagavond 4 februari rond 21.00 uur uit een woning aan de Nieuwstraat. Aan de deur van de woning van een 84-jarige vrouw werd die bewuste woensdagavond aangebeld door twee meiden rond de leeftijd van 18 jaar. Omdat de bewoonster ’s avonds de deur normaliter niet opent reageerde zij niet op de bel. De meisjes gingen echter voor het raam staan waardoor de bewoonster haar deur opende. Door een smoes wisten zij de vrouw te overtuigen hun binnen te laten. Na een gesprek over de evaringen van de aangeefster in de Tweede Wereldoorlog verlieten de beide meiden de woning. Later bleek dat een bankpas en een geldbedrag was weggenomen. Het signalement van deze meiden is als volgt; getinte huidskleur, ongeveer 18 jaar oud, beide hebben lang haar. Het ene meisje heeft een slank postuur, de ander was iets gezetter. Beide waren in zwarte kleding gekleed. Heeft u meer gezien of gehoord over dit incident of dit duo? De politie komt dan graag in contact met u voor meer informatie. U kunt daarvoor telefoonnummer 0900-8844. bellen.

112Fryslan