Politieberichten van donderdag 11 november.

Inbraak in cafetaria
ANJUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een cafetaria aan de Oostmahorn. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen door een bovenraam van het pand te forceren. Uit het pand werden genotsmiddelen, de kluis met gehele inhoud en een geldbedrag uit verschillende kassa’s gestolen. Verder namen de daders autosleutels en een bedrijfsauto mee. Een 42-jarige man uit Rinsumageest heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Inbraken in kelderboxen
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aantal inbraken in kelderboxen aan De Malus. In de nacht van maandag op dinsdag werden bij drie kelderboxen de deuren geforceerd en vervolgens zes fietsen en een aantal winterbanden weggenomen. Alle drie de eigenaren hebben aangifte gedaan.

Inbraak woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Ried. Tussen dinsdag 9 november en woensdag 10 november is er een raam vernield en is/zijn de inbreker(s) naar binnen gegaan. Het is nog niet bekend wat er allemaal gestolen is.

Weer inbraak bij tennisvereniging
BUITENPOST – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in kantine van de tennisvereniging aan het Freulepad. In de nacht van dinsdag op woensdag werd hier ingebroken. Door de inbreker(s) is een raam opengebroken en is men naar binnengegaan. In de kantine werd een grote ravage aangericht en is de schade voor de vereniging groot. Voor zover bekend is er door de dader(s)niets meegenomen. Het is al de 5e keer dat er in dit clubgebouw ingebroken is.

Auto in de sloot
KOLDERWOLDE – De politie heeft woensdag rond 17.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Oordenwei. Een 31-jarige bestuurder van Oudega was hier met zijn auto in een sloot gereden. Toen de bestuurder plotseling vlak voor zich, in het donker, een voetganger zag lopen schrok hij en maakte een uitwijk manoeuvre. Hierdoor slipte de auto en kwam in de sloot terecht. Door een bergingsbedrijf is de auto uit de sloot getakeld en afgevoerd.

Rijden onder invloed
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag rond 01.30 uur een 49-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol en verzet bij aanhouding. Surveillerende agenten zagen de man rijden op een onverharde weg in de omgeving van de Singel. De bestuurder parkeerde zijn auto en bleef hier in zitten. Aangezien het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol zijn voertuig bestuurd had, werd de Drachtster aangehouden. Hij verzette zich echter tegen zijn aanhouding en is uiteindelijk geboeid overgebracht naar het politie bureau. Hier blies hij 790 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en ook is zijn rijbewijs ingevorderd.

Doorrijden na aanrijding
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de bestuurder van een scooter die woensdag rond 15.00 uur betrokken was bij een verkeersongeval en door reed. Op de Egelantierstraat raakten een scooter en een fietser met elkaar in botsing. De fietser raakte gewond en liep een gebroken arm op. De bestuurder van de scooter was niet gestopt maar weggereden.

Aan de hand van getuigen verklaringen werd het volgende signalement bekend:

[bullets]Peugeot (snor) scooter met blauwe kenteken plaat
Mogelijk type Vivacity
Zwart/blauw van kleur
Bestuurder was blank, droeg een bril, een donkere muts en een zwarte jas.[/bullets]

Mensen die aan de hand van het opgegeven signalement de scooter of in combinatie hiermee de bestuurder denken te (her) kennen worden verzocht contact op te nemen met de politie, bereikbaar via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Woningbrand
BOLSWARD – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een woningbrand aan de Nyckle Haismastraat. Woensdag rond 15.00 uur was er brand uitgebroken op de bovenverdieping van de woning. De brandweer had het vuur snel onder controle maar door de brand is er veel rook- en water schade ontstaan. De brand is vermoedelijk ontstaan op een slaapkamer in de nabijheid van een computer.

Controle zwaar vervoer
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag tussen 12.00 uur en 17.00 uur op de Newtonweg controle gehouden op het ‘zwaar vervoer’. Diverse vrachtauto’s zijn door de agenten gecontroleerd en voor volgende overtredingen is proces-verbaal opgemaakt:

[bullets]Overschrijding maximale hoogte (3x)
Overbelading (3x)
Afvallende lading (1x)
Onjuiste stootbalk ((1x)
Niet dragen veiligheidsgordel (1x)
Ondeugdelijke kentekenplaat (1x)[/bullets]

Controle aanhangwagens
HARLINGEN – De politie heeft woensdag tussen 07.00 uur en 14.00 uur een aanhangwagen controle gehouden op de Edisonstraat. Er zijn 40 aanhangwagens gecontroleerd en agenten constateerden dat diverse voertuigen gebreken vertoonden. Zo werden er bekeuringen uitgeschreven voor gladde banden, kapotte remmen, overbelading en een onleesbare kentekenplaat. Eén bestuurder had geen geldig rijbewijs E, en van één bestuurder was het rijbewijs al in 2002 ongeldig verklaard.

112Fryslan