Fryslân, 11-06-2009 • Politieberichten van woensdag 10 juni 07:00 tot donderdag 11 juni 07:00

Drachten: rijden onder invloed zonder rijbewijs
De politie heeft 32-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen een auto in de berm staan en stelden een onderzoek in. De bestuurder van de auto was bijna niet aanspreekbaar en dus werd via 1-1-2 een ambulance gewaarschuwd. Toen die ter plaatse kwam, kwam de man enigszins bij zijn positieven. De man is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bij hem werd een bloedproef afgenomen omdat de man verklaarde speed te hebben gebruikt. Het rijbewijs van de man bleek al sinds 2004 ongeldig te zijn verklaard. Ook bleek de man geldige verblijfsvergunning te hebben. De man is overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Fryslân: snelheidscontroles
De politie heeft woensdag op een aantal locaties snelheidscontroles gehouden:

[ul][li]Tussen 12:15 en 14:00 werden op de Folgeralaan in Drachten 386 voertuigen gecontroleerd. Hierbij werden 23 overtredingen geconstateerd. De hoogste gemeten snelheid was 127 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur toegestaan is.[/li][/ul]
[ul][li]Tussen 14:15 en 18:30 werd op een andere locatie aan de Folgeralaan in Drachten, waar 50 kilometer per uur toegestaan is, 1370 voertuigen gecontroleerd. Van de 385 overtreders reed de snelste 91 kilometer per uur.[/li][/ul]
[ul][li]Op de Folgersterlaan in Drachster Compagnie werden tussen 18.30 en 21.00, 254 voertuigen gecontroleerd. Hierbij werden 29 overtredingen geconstateerd en reed de snelste bestuurder 120 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur toegestaan is.[/li][/ul]
[ul][li]Tussen 17:00 en 18:15 uur werden op de Badweg in Oudehaske 82 voertuigen gecontroleerd. In totaal werden hier zes bekeuringen uitgeschreven. De hoogste gemeten snelheid was 85 kilometer per uur, terwijl hier 60 kilometer per uur toegestaan is.[/li][/ul]

Franeker: jongen aangehouden voor drugsbezit
De politie heeft woensdagmiddag op de Burg. J. Dijkstaweg een 16-jarige jongen uit Franeker aangehouden op verdenking van het bezit van hard-drugs. Eerder die dag was een tip binnengekomen dat hier mogelijk een drugsdeal plaats zou vinden. Ter plaatse zag de politie hier twee jongens staan. Na controle bleek de 16-jarige een aantal wikkels speed bij zich te dragen, waarna hij werd aangehouden en overgedragen naar het bureau voor nader onderzoek. Hier werden ook zijn ouders in kennis gesteld.

Oosterwolde: vrouw gewond bij aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding op de Weperpolder afgehandeld waarbij een 45-jarige vrouw uit Oosterwolde gewond raakte. De vrouw reed op de Weperpolder en wilde bij de Bentemaden linksaf slaan. Een 60-jarige man uit Norg die achter haar reed, zag dit te laat en botste tegen de achterzijde van haar auto. Hierdoor kwam de auto van de vrouw op de andere weghelft terecht en raakte een busje met een 47-jarige bestuurster uit Appelscha. De vrouw uit Oosterwolde is met licht letsel per ambulance naar het ziekenhuis Drachten gebracht. De andere bestuurders bleven ongedeerd.

Anjum: aanrijding bus met personenauto
De politie heeft woensdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de H.M. Gerbrandyweg. Een chauffeur van een lijnbus (personalia onbekend) wilde vanuit de Skanserwei in Anjum de kruising oversteken in de richting van de Boltawei in Paesens. Hierbij zag hij de personenauto die vanuit Lauwersoog kwam over het hoofd en een botsing was het gevolg. Een van de passagiers uit de bus en de chauffeur van de personenwagen (personalia onbekend) werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Harlingen: motorrijder gewond
De politie heeft woensdagavond op de Kanaalweg een ongeval afgehandeld waarbij een 40-jarige motorrijder uit Harlingen gewond raakte. De niet-startende motor van de man werd aangetrokken door een auto van een 35-jarige plaatsgenoot. Toen de motor startte reed hij daarna echter op de sleepkabel, waarna de motor blokkeerde en de man ten val kwam. Hij werd met letsel aan zijn knie voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd.

Dokkum: diefstal buitenboordmotoren
De politie heeft woensdag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Houtkolk. Tussen dinsdagavond 23.00 en woensdagavond 19.00 uur werden hier vijf buitenboordmotoren weggenomen. Vermoedelijk kwam men binnen door het hek van het leegstaande buurpand open te breken, waarna men daar de deuren heeft opgebroken. Een 51-jarige man uit Dokkum deed aangifte.

Leeuwarden: man aangehouden na bedreiging
De politie heeft woensdagmiddag een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Nadat de verdachte in het centrum van de stad twee stadtoezichthouders al een paar keer aangesproken had, werden zij op de Ossekop door de verdachte met een wapen bedreigd. Hierop belden zij de politie die onmiddellijk samen met de toezichthouders op zoek gingen naar de verdachte. Verschillende eenheden werden hierbij ingezet en uiteindelijk kon de man op de Van Loonstraat aangehouden worden. Omdat de verdachte mogelijk in het bezit van een vuurwapen was, trokken agenten bij de aanhouding hun wapen en hielden deze gericht op de verdachte. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: jongens aangehouden voor bezit softdrugs
De politie heeft woensdagavond een 18- en 21-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van bezit softdrugs. Na een melding dat de verdachten zich op de Stationsweg vervelend gedroegen en waarschijnlijk onder invloed van drugs waren, troffen agenten de 21-jarige jongen daar buiten kennis aan. De jongen werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. De andere verdachte was weggerend, maar werd niet veel later aangehouden in de Geelgorsstraat. Bij fouillering werden twee flesjes GHB gevonden, waar de jongen afstand van deed. Hij verklaarde dat de 21-jarige GHB gebruikt had en bier gedronken had. Beide jongens werden voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: burgernetactie na fietsendiefstal
Woensdagavond hebben 762 deelnemers aan burgernet met de politie uitgekeken naar een fietsendief. De man had bij een woning aan de Ruysdaelstraat een blauw/gouden fiets weggenomen. De verdachte is niet aangehouden.

Bewoners zagen de man de fiets wegnemen en belden direct met 1-1-2. De melder gaf een goed signalement door van de dief en rende hem nog achterna. Toen de dief richting Gerard Doustraat fietste, verloor hij hem echter uit het oog. Het signalement en de fietsrichting van de verdachte werd doorgegeven aan 762 deelnemers van Burgernet. Samen met de politie keken de 762 deelnemers uit naar de fietsendief. De verdachte is niet aangehouden.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan