Fryslân, 11-12-2008 • Politieberichten van woensdag 10 december 07.00 uur t/m donderdag 11 december 07.00 uur

Noordwolde: mannen gewond na val van dak
De politie heeft woensdagochtend het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval aan de Buitenburen. Tijdens werkzaamheden op het dak gleden twee rietdekkers uit en vielen naar beneden. De twee slachtoffer van 38 en 52 jaar uit Diever raakten gewond aan de benen. Het duo werd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter gestabiliseerd. Vervolgens werden de twee overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Fryslân: snelheidscontroles na klachten
De politie heeft woensdag na aanleiding van klachten op verschillende plaatsen in Fryslân op snelheid gecontroleerd. In Heerenveen werd op de Schans van 08.00 uur tot 11.30 uur en op de Fok van 11.30 uur tot 15.00 uur op snelheid gecontroleerd naar aanleiding van klachten. Op de Schans passeerden 1001 voertuigen de radarcontrole, waarvan 88 bestuurders sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Op de Fok passeerden 848 voertuigen de radarcontrole, waarvan 78 bestuurders sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. Diezelfde ochtend werd er ook op de Rondweg in Lemmer van 11.00 uur tot 14.00 uur op snelheid gecontroleerd. Hier passeerden 1115 voertuigen de radarcontrole, waarvan 35 bestuurders sneller reden dan de toegestane 70 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 103 kilometer per uur. Tenslotte werd er ook nog gecontroleerd op de Jousterweg in Oudehaske van 08.00 uur tot 11.00 uur. Hier passeerden 482 voertuigen, waarvan 103 bestuurders te snel reden. Eén van te snelle bestuurders presteerde het om twee keer de hoogste snelheid op de teller te zetten. De bestuurder reed de eerste keer voorbij met een snelheid van 93 kilometer per uur, terwijl 60 is toegestaan. Niet veel later kwam de bestuurder retour en passeerde toen de radarcontrole met 111 kilometer per uur. Een overschrijding van maar liefst 51 kilometer per uur. Alle overtreders kunnen een bekeuring thuis verwachten.

Haskerhorne A6: eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagochtend op de A6 nabij Haskerhorne een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 36-jarige automobiliste uit Drachten gewond raakte. De vrouw was bezig met haar ventilatiesysteem en daardoor had ze even niet haar aandacht op de weg. Ze raakte vervolgens met haar voertuig in de berm en kwam uiteindelijk tot stilstand in een sloot. De auto kwam grotendeels onder water. De 36-jarige kon vroegtijdig het voertuig verlaten, maar liep wel een nat pak op. De vrouw werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: politie houdt drie verdachten aan na vernielingen
De politie heeft vanochtend op een school in Drachten een 13-jarige inwoner van Siegerswoude en twee 14-jarige inwoners van Drachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Op De Hoge Bomen hadden drie knapen tegen de spiegels van een aantal geparkeerde auto’s getrapt. Een getuige zich dit alles gebeuren en ging achter het trio aan. De getuige raakte echter de jongens kwijt. Op basis van het signalement konden de drie later op een school worden aangehouden. Het trio werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hier verklaarden ze dat ze uit verveling tegen de spiegels hadden getrapt. Na een proces-verbaal mochten ze het bureau weer verlaten.

Hemelum: bestuurder invalidenvoertuig gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op de Nijbuorren een aanrijding afgehandeld, waarbij een 71-jarige bestuurder van een invalidenvoertuig uit Hemelum gewond raakte. De man wilde oversteken. Hij liet een aantal auto’s passeren en reed vervolgens op. Hij zag echter een auto over het hoofd. De 73-jarige automobilist uit Balk kon een aanrijding niet meer voorkomen. De 71-jarige viel uit zijn invalidenvoertuig en raakte daarbij gewond. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten: politie houdt twee verdachten aan
De politie heeft dinsdagmiddag op de Vogelzang een 29-jarige inwoner van Appelscha en een 33-jarige inwoner van Luttelgeest aangehouden op verdenking van een poging tot winkeldiefstal. De twee waren eerder die dag in een winkel aan het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen betrapt toen ze een paar schoenen probeerden te stelen. De twee verlieten de winkel, stapten snel in een auto en gingen er vervolgens vandoor. De politie beschikte over een goed signalement van de twee en ook het kenteken van de auto was bekend. Uiteindelijk konden de twee in Drachten worden aangehouden. Eén van de verdachten droeg een geprepareerde jas. Eenmaal in de politieauto probeerde hij nog een supermagneet weg te stoppen. Dit werd echter gezien door een oplettende agent. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto van de mannen werd in beslag genomen.

Kollumerpomp: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagavond op de Kwelderweg het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige man uit Ee. Tijdens een snelheidscontrole werd bij de man een snelheid van 149 kilometer per uur gemeten, waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

Harlingen: dronken man blijkt nog 208 dagen straf open te hebben staan
De politie heeft woensdagavond op de Schritsen een 25-jarige man, woonplaats onbekend, aangehouden die nog een flinke straf open bleek te hebben staan. Surveillerende agenten zagen, toen zij de man voorbij reden, dat de man van hen schrok. Direct daarna parkeerde de man zijn auto en stapte uit. De agenten spraken hem aan. Omdat de man aangaf geen rijbewijs te hebben en omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed was, werd hij meegenomen naar het bureau. Hier blies de man 455 ug/l. Bovendien bleek dat de man een straf van nog 208 dagen op had staan. De man is ingesloten.

Kollumerzwaag: politie houdt man aan voor wegrijden na een aanrijding
De politie heeft woensdagavond op de Foarwei een 35-jarige man uit Damwoude aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats ongeval én voor het rijden onder invloed. Rond negen uur kwam de politie op de Koarteloane, waar een aanrijding plaatsgevonden had. Een man was hier tegen de geparkeerde auto van een 19-jarige man uit Kollumerzwaag aangereden. Omstanders gaven aan dat de bestuurder van die auto, bij een andere persoon was ingestapt en weggereden was. De agenten herinnerden zich een auto die wegreed toen zij aankwamen en zette meteen de achtervolging in. Met behulp van collega’s konden zij deze auto op de Foarwei klem rijden en de verdachte aanhouden. Op het bureau blies de man 605 ug/l. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Haulerwijk: vriend voorkomt diefstal auto
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een personenauto in de nacht van woensdag op donderdag op de Meester Zuidemastraat. Een vriend van de eigenaar van de auto wist te voorkomen dat de dief er met de auto vandoor kon gaan. Deze 21-jarige man zag, toen hij zijn auto naast die van zijn vriend parkeerde, dat er een ruit uit de auto ontbrak. Hij ging bij zijn vriend informeren, maar deze bleek niet thuis te zijn, dus belde hij de politie. Enkele ogenblikken later zag hij de auto van zijn vriend wegrijden. Hij bedacht zich geen moment en ging erachteraan. Op de hoek Zuidemastraat met de Voortmanstraat sneed hij de rechtdoorgaande weg voor de dief af. Hierop reed de dief door een perkje en kwam in de Meester Voortmanstraat tot stilstand waar hij uit de auto stapte en er te voet vandoor ging. De 28-jarige zus van de eigenaar van de auto was ook gevolgd en zag hoe de dief even verderop in een auto stapt en ervandoor ging. Zij probeerde nog te volgen, maar is hier vanwege de hoge snelheid mee gestopt. De 20-jarige eigenaar van de auto uit Haulerwijk heeft aangifte gedaan.

Drachten: vrouw in elkaar geslagen in café
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een geweldpleging in een café aan de Noordkade waar in de nacht van woensdag op donderdag een 49-jarige vrouw uit Drachten door twee vrouwen in elkaar geslagen werd. De vrouw gaf aan dat zij aan de bar zat en plotseling door de twee vrouwen van haar kruk getrokken werd en geschopt en geslagen werd. De vrouw heeft op het politiebureau aangifte gedaan. Zij gaf aan de twee vrouwen te kennen. Deze zullen binnenkort gehoord worden.

Sneek: ramkraak in kledingwinkel
De politie onderzoekt een ramkraak die in de nacht van woensdag op donderdag heeft plaatsgevonden bij een winkel aan de Kruizebroederstraat. De dieven zijn binnengekomen door de voorgevel van de winkel eruit te rijden, waarna een paar honderd merkbroeken en een aantal sweaters zijn weggenomen. Een getuige kon een vage omschrijving van de auto geven, waarna de politie een zoekslag in de omgeving heeft gemaakt. Dit zonder resultaat. Een 40-jarige man uit Sneek deed aangifte.

Leeuwarden: mannen aangehouden voor handel en bezit harddrugs
De politie heeft woensdagmiddag een 26-jarige man uit Gouda aangehouden op verdenking van handel in harddrugs en 41-jarige man uit Leeuwarden op verdenking van het bezit van harddrugs. Agenten zagen dat de man uit Gouda op de Emmakade drugs verkocht aan de Leeuwarder. Toen zij de man uit Gouda staande wilden houden, verzette de man zich en vluchtte weg. Even later kon de man, liggend in een tuin aan het Emmaplein, aangehouden worden. Ondertussen waren andere agenten de man gevolgd die de drugs gekocht had. Deze was in een auto gestapt en weggereden. Op de Zuidergrachtswal kon de man aangehouden worden. De drugs zijn beslag genomen en de mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan

})