Donderdag 11 augustus

Politieberichten van donderdag 11 augustus

Hennepplanten in achtertuin

MIDLUM – De politie heeft dinsdagochtend op de Van Harinxmastraat 49 weedplanten in beslag genomen die in de achtertuin van een 28-jarige vrouw stonden. Via een anonieme tip waren de agenten de planten op het spoor gekomen waarna zij een onderzoek instelden. In de woning troffen zij de vrouw die verklaarde dat de planten van haar vriend, een 30-jarige man uit Gaastmeer, waren. De man was op dat moment niet aanwezig waarop telefonisch contact met hem werd opgenomen. De 30-jarige verklaarde dat de planten inderdaad van hem waren en zal binnenkort op het politiebureau gehoord worden. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt. De weedplanten werden vernietigd.

Man aangehouden voor heling boot

IJLST – De politie heeft woensdag een 34-jarige inwoner van IJlst aangehouden op verdenking van heling van een rubberboot. Een 49-jarige schipper uit Haarle deed woensdagochtend vroeg aangifte van diefstal van zijn bijbootje. Deze rubberboot was in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen. Het bootje lag afgemeerd achter zijn eigen boot in de Galamagracht in IJlst. Later die dag vonden agenten in de tuin van de 34-jarige man uit IJlst een rubberboot met buitenboordmotor. Het was al snel duidelijk dat het ging om de boot waarvan de schipper uit Haarle aangifte had gedaan. De boot werd dan ook in beslag genomen en later die dag terug gegeven aan de rechtmatige eigenaar. De 34-jarige man werd aangehouden op verdenking van heling. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak bedrijf

TWIJZEL – De politie onderzoekt een inbraak bij een bedrijf aan de Wedsbuorren welke gepleegd werd tussen dinsdagavond 21.30 uur en woensdagochtend 08.00 uur. Men kwam vermoedelijk binnen na het forceren van een deur waarna onder andere mobiele telefoons, katalysatoren en een digitale camera werden weggenomen. Een 33-jarige inwoner van Twijzel deed aangifte. De technische recherche deed ter plaatse onderzoek naar de inbraak.

Vrachtwagen tegen achtergevel woning

RINSUMAGEEST – De politie heeft woensdagmiddag op de Lauwersseewei een aanrijding afgehandeld waarbij een vrachtwagen tegen de achtergevel van een woning reed. De vrachtwagen, die bestuurd werd door een 39-jarige inwoner van Driesum, kreeg een klapband waarna deze onbestuurbaar werd. Het voertuig raakte eerst een verkeersteller van de Provincie Fryslân, daarna de achtergevel van een woning en bleef vlak voor de tochtsloot op de oprit van de woning steken. De bewoner van het pand was op dat moment in de stal aan het werk en hoorde de klap. Er deed zich geen persoonlijk letsel voor, maar de schade was enorm. De gehele uitbouw was door de aanrijding ontzet. Bureau Verkeersongevalsanalyse deed ter plaatse onderzoek naar het ongeval.

Inbraak in woning

LEMMER – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Aldebaran. Woensdagmiddag kwam men binnen via een niet goed afgesloten kantelraam. Vervolgens werd de slaapkamer overgehaald en doosje met enkele sieraden weggenomen. De 60-jarige bewoner deed aangifte.

Schennispleger aangehouden

OOSTERWOLDE – De politie heeft woensdagavond een 30-jarige automobilist uit Diever aangehouden. De man was eerder die avond over de Houtwal gereden. Hij passeerde twee dames op een fiets en bracht vervolgens zijn auto tot stilstand. De man stapte uit en bevredigde zich zelf. Dit werd gezien door de twee vrouwen die daarop gelijk de politie via 1-1-2 waarschuwden. Omdat de agenten beschikten over een goede beschrijving van de auto, kon de schennispleger snel worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Te snel rijden zonder rijbewijs

DRACHTEN – De politie heeft woensdagavond op de Waldwei nabij Drachten een 28-jarige automobilist uit Groningen van de weg gehaald. De man passeerde een snelheidscontrole met 152 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken volgde een gesprek met de Groninger. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en mocht daarom geen auto besturen. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal. Tevens kreeg hij een bekeuring voor de forse snelheidsovertreding. De auto van de man werd overgebracht naar het een parkeerterrein bij een hotel in Drachten. Daar werd de Groninger door vrienden opgehaald.

Aanhouding na bezit harddrugs

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond in de Kleine Kerkstraat een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten hadden een melding gekregen dat een man drugs stond te gebruiken. De man werd gecontroleerd en tijdens de fouillering vonden de agenten twee wikkels met vermoedelijk harddrugs. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten. De drugs werd in beslag genomen en vernietigd.

Drie jongens aangehouden in leegstaand pand

DRACHTEN – De politie heeft woensdagavond op de Stationsweg drie jongens uit Drachten van 15, 16 en 19 jaar aangehouden op verdenking van het betreden van een pand zonder toestemming. Agenten kregen de melding dat een aantal jongens zich zou bevinden in een leegstaand pand welke geheel was dichtgetimmerd. Ter plaatse troffen ze voor het pand twee jongens aan en hoorden ze vanuit het pand veel lawaai. Aan de achterzijde stond een deur open waar de jongens naar binnen waren gegaan. Binnen zagen de agenten de drie verdachten. Op de grond lagen aangebroken flessen drank en stukken glas. Hierop werd het drietal aangehouden en overgebracht naar het politiebureau welke zij na verhoor weer mochten verlaten. Tegen de drie werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in bestelbus

OUDEHASKE – De politie onderzoekt een inbraak in geparkeerde bestelbus aan de Haskertille. In de nacht van woensdag op donderdag werd de 37-jarige eigenaar wakker toen hij gerommel hoorde bij zijn woning. De man ging naar beneden en eenmaal buiten zag hij een voor hem onbekende man gereedschap uitladen uit zijn bestelbus. De dief sloeg direct op de vlug en de eigenaar zette de achtervolging in. De vluchtende dief stapte in een gereedstaande auto. De 37-jarige man trok de deur van de auto open en probeerde de dief te overmeesteren. Dit lukte niet en de auto ging er met piepende banden vandoor. Vervolgens werd de politie gewaarschuwd en meerdere agenten keken uit naar de betreffende auto. Die werd niet meer aangetroffen. Uit de bestelbus bleek duur gereedschap te zijn gestolen. Deze inbraak staat niet op zich zelf. De afgelopen weken vinden er in het zuiden van Fryslân regelmatig inbraken plaats in bestelbussen. Zo werd in de nacht van dinsdag op woensdag nog in ingebroken in een geparkeerde bestelbus in Nieuwehorne en Oldeberkoop. De buit bij deze inbraken bestaat meestal uit duur gereedschap. Het advies is dan ook om uw bestelbus te parkeren in een garage en/of bedrijfsloods. U kunt natuurlijk ook uw dure gereedschap uit uw bestelbus halen. Daarnaast vraagt de politie om bij verdachte situaties direct 1-1-2 te bellen. Met een goede beschrijving van personen en eventuele auto’s kan de politie snel in actie komen.

Bestuurder met rijontzegging rijdt onder invloed

NES (Ameland) – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de M. Janszenstraat proces-verbaal opgemaakt tegen een 37-jarige bromfietsbestuurder uit Leeuwarden voor het rijden onder invloed. Een surveillerende agent zag de man samen met een medepassagier, beiden zonder helm, rijden. Het viel hem op dat ze zeer langzaam reden waarop de agent besloot een controle uit te voeren. Vanwege het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 210 ug/l. Omdat de Leeuwarder beginnend bestuurder was voldoende voor een proces-verbaal. Tevens bleek dat hij een rijontzegging had. Ook hier werd proces-verbaal voor opgemaakt. Later die nacht kregen agenten een melding dat de man op een camping in Buren was gevallen in een grote plas met water. De Leeuwarder was daar vervolgens in slaap gevallen en niet meer wakker te krijgen. De politie en een ambulance kwamen vervolgens ter plaatse. Na onderzoek door het personeel van de ambulance werd besloten om de Leeuwarder over te brengen naar het politiebureau op het eiland. Hier werd hij ter ontnuchtering ingesloten.

Inbreker aangehouden

DRACHTEN – Een wachtmeester van de Marechaussee heeft in zijn vrije tijd een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden na een woninginbraak. De man had in de nacht van woensdag op donderdag bij een woning in de Lavermanstraat een raampje van een woning open zien staan. Hij wist dat de bewoners op vakantie waren. De medeweker van de Marechaussee vertrouwde het niet en waarschuwde via 1-1-2 direct de politie. Toen de agenten arriveerden zagen ze twee mannen in het gras liggen. De inbreker was reeds aangehouden en werd vervolgens overgedragen aan de twee agenten. In het gras lagen ook twee tassen met daarin allerlei goederen die afkomstig waren uit de woning waar de man eerder die nacht had ingebroken. Deze goederen werden door de agenten in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee aanhoudingen tijdens zesde dag Sneekweek

SNEEK – De politie heeft tijdens de zesde dag van de Sneekweek twee aanhoudingen verricht. Door de regen en de harde wind trok de hardzeildag weinig bezoekers naar het starteiland. Er deden zich daar dan ook geen incidenten door. Later die avond en nacht werden in het centrum van Sneek twee bezoekers van de Sneekweek aangehouden. Een 38-jarige inwoner van Leeuwarden was in het bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs. Dit werd vernietigd en omdat de man zich niet kon legitimeren, werd hij aangehouden. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten. Een 19-jarige inwoner van Drachten was erg vervelend in een discotheek. Hij werd door portiers de zaak uitgezet en vervolgens overgedragen aan de politie. Ook tegen hem werd proces-verbaal, waarna hij het bureau weer mocht verlaten. De agenten schreven negen bekeuringen uit voor onder andere wildplassen, baldadigheid en het niet kunnen toen van een id. Twee surveillerende agenten op het water zagen vanaf hun politieboot dat een taxichauffeur door het rode verkeerslicht reed. De bestuurder kreeg hiervoor dan ook een bekeuring.

Schuimparty Grou goed verlopen

Veel jeugdige bezoekers van de Sneekweek verlieten woensdag aan het begin van de middag de haven aan de Hoekesloot in Sneek. In een grote stoet gingen ze vervolgens al zeilend/varend richting Grou voor de traditionele schuimparty. De buurtagent op het water volgde de groep met zijn politieboot en maakte duidelijke afspraken met hen over onder andere geluidsoverlast. De sfeer in Grou was goed en grote incidenten deden zich dan ook niet voor. De politie schreef dertien bekeuringen uit voor onder andere wildplassen, het niet kunnen identificeren, geluidsoverlast en het bezitten van een kleine hoeveelheid harddrugs.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan