Fryslân, 10-09-2009 • Politieberichten van woensdag 9 september 07.00 uur t/m donderdag 10 september 07.00 uur.

Elsloo: vrouw overleden na éénzijdige aanrijding
Een 50-jarige automobiliste uit Oldeberkoop is woensdagochtend bij een eenzijdig ongeval op de Kloosterweg om het leven gekomen. Haar 12-jarige dochter raakte daarbij ernstig gewond. Door nog onbekende oorzaak raakte de automobiliste met haar voertuig van de weg en kwam uiteindelijk met haar auto tot stilstand tegen een boom. De 50-jarige vrouw overleed op de plaats van het ongeval. Haar 12-jarige dochter kon zich zelf uit de zwaar beschadigde auto bevrijden. Het meisje werd door personeel van de traumahelikopter en de ambulance gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Kollumerpomp: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs van een 50-jarige automobilist uit Drachten ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Op de Kwelderweg passeerde de bestuurder een snelheidscontrole met de lasergun met 146 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Joure: controle fietsers
De politie heeft woensdagochtend op de Haskerveldweg wederom fietsers gecontroleerd. De controle richtte zich op het met z’n drieën naast elkaar fietsen. Een tegenligger kan dan niet of nauwelijks passeren. De agenten deelden op de Haskerveldweg twee bekeuringen uit. Op de Jousterweg in Haskerhorne werd één bekeuring uitgedeeld.

Ureterp: diefstal airbags uit auto’s
De politie onderzoekt de diefstal van airbags uit twee auto’s. In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in twee geparkeerde auto’s aan de Fugelliet en de Protterpraat. De twee Opels werden opengebroken, waarna de airbags werden verwijderd. Beide eigenaren hebben aangifte gedaan.

Surhuisterveen: automobiliste gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag op de Nije Jirden een aanrijding onderzocht, waarbij een 31-jarige automobilist uit Harkema gewond raakte. De bestuurder kwam door nog onbekende oorzaak in botsing met een tractor. Door de klap brak er een wiel van de wikkelaar die achter de tractor was gekoppeld. Het wiel raakte vervolgens de auto van een 48-jarige automobiliste uit Surhuizum. De vrouw en de 63-jarige tractorbestuurder uit Surhuisterveen kwamen met de schrik vrij. De 31-jarige inwoner van Harkema werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Fryslân: politie controleert extra op gordel
De politie Fryslân voert van half augustus tot eind oktober in de hele provincie extra gordelcontroles uit. Daarmee wordt gevolg gegeven aan de landelijke campagnekalender van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat “Gordels om, ook achterin!”. [url=http://www.gordelsom.nl]www.gordelsom.nl[/url] Of wij een kort stukje moeten, of het hele land door; of we nu rijden of stilstaan in een file, we willen allemaal weer veilig thuis komen. Daar kunnen we zelf heel eenvoudig heel veel aan doen. Door gewoon je gordel om te doen, verminder je de kans op zware verwondingen bij een ongeval. Ook achterin.

De politie Fryslân richt haar aandacht speciaal op de kinderbeveiligingsmiddelen. Goochem het gordeldier wordt uitgedeeld als beloning voor het dragen van de gordel door een kind.

Gordelgebruik onder Friese bevolking
Uit onderzoek over 2008 van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) blijkt dat het gordelgebruik op korte ritten al jaren een duidelijk stijgende trend (87%) vertoont. Bij lange ritten is het gordelgebruik de afgelopen drie jaren onveranderd gebleven (96%).

Het draagvlak voor de gordelplicht onder de Friese bevolking is groot (93 % is het er mee eens = 9 op de 10 personen). Ca. 1 op de 3 automobilisten geeft aan dat er vaker gecontroleerd mag worden. De pakkansinschatting in Friesland wordt vaker dan landelijk (heel) groot genoemd.

In Leeuwarden volop controles
Afgelopen twee weken is er bijvoorbeeld regelmatig gecontroleerd bij scholen in Leeuwarden. Op de ochtend, wanneer kinderen naar school worden gebracht, is er toezicht van de politie. Afgelopen maandag vond de controle plaats op de Carel Fabritiusstraat en op de Julianalaan. Daarbij werden in totaal 50 auto’s gecontroleerd met als resultaat 1 bekeuring. Op donderdag 3 september werden 14 personenauto’s op de Johan de Walestraat gecontroleerd. De politie maakte daar drie procesverbalen op voor het niet dragen van een de gordel. Diezelfde ochtend ook een controle op Raaigras met drie procesverbalen. Maar daarnaast ook een bekeuring in verband met kinderzitjes.

Kinderzitjes
In maart 2006 is nieuwe regelgeving ingevoerd voor het gebruik van kinderzitjes in de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd zitje of op een zittingverhoger zitten, zowel voor als achterin de auto. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen uitsluitend vervoerd worden in een kinderzitje. Ook hier wordt naar gekeken tijdens de controles. Meer informatie over de nieuwe regels staat op [url=http://www.autokinderzitjes.nl]www.autokinderzitjes.nl[/url].

Woensdag 2 september controleerde de politie op de Antillenweg, Fonteinstraat en Idzerdastins. Over algemeen komen veel kinderen en ouders op de fiets of lopend naar school. In totaal werden 64 auto’s gecontroleerd. Zes bekeuringen waaronder ook één voor het fietsen in voetgangersgebied.. Eind augustus startten de controles onder andere op de Transvaalstraat, Piekemar, Plataanstraat en AS Levissonstraat. Veel automobilisten hebben alles netjes in orde en waarderen de controles van de politie.

Leeuwarden: vrouw mishandeld
De politie heeft woensdagavond een 34-jarige inwoner van Leeuwarden op de Weaze aangehouden.

De man wordt ervan verdacht een 20-jarige vrouw te hebben mishandeld omdat hij onvrede had over een zakelijk afhandeling. Daarna sloeg hij de vrouw waarna hij het bedrijf verliet. Uit de aanwezige camerabeelden kwam een duidelijk signalement naar voren. Even later kan de man worden aangehouden op het Reigerplein. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. In zijn kleding trof men een mes aan welke in beslag werd genomen. De vrouw deed aangifte en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Franeker: zonder rijbewijs onder invloed autorijden
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 53-jarige inwoner van Franeker in de Prinses Beatrixstraat aangehouden. Agenten zagen de man in zijn auto rijden waarna zij besloten hem te controleren. Toen zij hem aanspraken, bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. De automobilist werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 470 ug/l blies.

Uit onderzoek bleek dat de man ontzegging had voor het besturen van een motorvoertuig. Daarnaast bleek hij nog 10 weken gevangenisstraf open had staan. De man werd in gesloten en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd zijn auto in beslaggenomen.

Wolvega: rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
De politie heeft woensdagavond het rijbewijs van een 52-jarige inwoner van Wolvega ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto op de Steenwijkerweg rijden waarna zij besloten een stopteken te geven. In de auto zagen agenten een lege wijnfles en een leeg bierblikje liggen. De bestuurder rook naar het inwendig gebruik van alcohol. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 635 ug/l blies. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Naast het invorderen van zijn rijbewijs, kreeg hij een rijverbod van 7 uur.

Leeuwarden: politie pakt fietsendieven
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag drie mannen, een 20 en een 22 jarige inwoner van Leeuwarden en een 27-jarige inwoner van Grabsen (D), op de Skrokdam aangehouden. Een getuige zag dat drie mannen zich verdacht ophielden bij fietsen en zag dat zij twee fietsen meenamen. Door direct via 1-1-2 de politie te bellen en een goed signalement en looprichting door te geven, konden de agenten de drie mannen aanhouden. De mannen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten. In de tas van één van de verdachten werd gereedschap aangetroffen die bij de diefstal was gebruikt. De fietsen en het gereedschap werd in beslaggenomen. Tegen de mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: openlijke geweldpleging
De politie onderzoekt een openlijke geweldpleging die woensdagmiddag plaatsvond op de Vogelweide waarbij een 13-jarige inwoner van Drachten door een groep van zes personen was mishandeld. De oorzaak van de mishandeling is, dat de groep in het buurthuis ruzie met het slachtoffer had gemaakt. Eenmaal buiten gekomen, werd de jongen door het zestal geslagen en geschopt. Hij moest zich onder behandeling van arts stellen. Het slachtoffer deed aangifte. De politie wil nog graag in contact komen met getuigen. Hebt u informatie over de mishandeling? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Damwoude: politie zoekt getuigen ongeval
De politie zoekt mensen die getuige waren van een ongeval dat woensdagavond 9 september omstreeks 20.00 uur aan de Hoofdweg heeft plaatsgevonden. Een 58-jarige inwoonster van Damwoude was bezig haar kliko’s aan de weg te zetten. Op dat moment reed een witte vrachtauto haar op volle snelheid voorbij en raakte vervolgens twee paaltjes die op het trottoir waren bevestigd. De vrachtauto liep daarbij schade op en liet vervolgens beschadigde onderdelen op straat achter. Wonder boven wonder werd de vrouw niet geraakt. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen en/of de bestuurder van de witte vrachtwagen. Zij worden verzocht zich via 0900-8844 te melden.

Tzummarum: zuipkeet afgebrand
De politie heeft woensdagavond de brandweer geassisteerd tijdens een brand in een jeugd zuipkeet aan de Haerewei. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de voormalige stacaravan compleet was afgebrand. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.

Oosterbierum: brand in keuken
De politie heeft woensdagmiddag een melding gekregen van een woningbrand aan de Bauke Poelstrastrjitte. Eenmaal ter plaatse bleek dat een 14-jarige inwoonster van Oosterbierum vergeten was de pan met olie van het vuur te halen waardoor deze oververhit raakte en in brand vloog. Het meisje heeft vervolgens met een vriendinnetje de brand weten te blussen. De gewaarschuwde brandweer heeft vervolgens nog een na controle gedaan. Beide meisjes zijn voor controle overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden, aangezien zij veel rook binnen hadden gekregen.

Harlingen: schip in brand
De politie heeft woensdagmiddag de brandweer geassisteerd tijdens een brand op een schip aan de Nieuwe Vissershaven. De Koninklijke Marechaussee kwam ter plaatse om de afzetting te verzorgen. Het is nog onbekend hoe de brand is ontstaan.

Kollumerland: boot in brand
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag de brandweer geassisteerd bij brand op een boot aan de Kuikhornsterweg. Toen de agenten eenmaal ter plaatse waren, was de boot al geheel uitgebrand. De inmiddels gearriveerde brandweer heeft nog nageblust, maar heeft het vaartuig niet kunnen redden. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.

112Fryslan