Politieberichten van donderdag 10 november

Politie zoekt benadeelden oplichter

SNEEK- De politie heeft dinsdagmiddag rond 17.30 uur in een warenhuis aan de Oosterdijk een 38-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden op verdenking van oplichting. De man probeerde goederen die hij uit de winkel had weggenomen om te ruilen voor geld. Toen hij door het personeel werd betrapt verzette hij zich hevig. De man werd naar het politiebureau overgebracht waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. In het onderzoek kwam naar voren dat de man ook ervan wordt verdacht vorige week in diverse winkels in Bolsward, Leeuwarden, Kollum en Dokkum als oplichter actief te zijn geweest. Het signalement van der verdachte:

*Blanke man
*Leeftijd 38-jaar
*Kort donkerblond haar met inhammen
*Lengte 1.75 m.
*Slank postuur
*Nederlands sprekend
De politie sluit niet uit dat hij meerdere slachtoffers heeft gemaakt in winkels in de provincie Fryslân. De politie verzoekt benadeelden alsnog aangifte te komen doen.

Politie waarschuwt voor pinpas dieven

WOLVEGA- De politie waarschuwt mensen alert te zijn tijdens het intoetsen van hun pincode op het pinapparaat en dit af te dekken. Woensdagmorgen vond in Wolvega een diefstal bij een pinautomaat aan de Van Harenstraat plaats toen een 57-jarige inwoonster van Wolvega stond te pinnen. Bij het intoetsen van de pincode kwamen twee personen achter haar staan en zagen welke code de vrouw intoetste. Door een truc wisten de mannen de vrouw haar pas te ontfutselen en verwisselden deze door een ongeldig pas. Na hun daad gingen de beide mannen van Oost-Europese afkomst er vandoor. Toen de vrouw ergens anders wilde pinnen, lukte dit niet waarop zij direct haar bankpas blokkeerde voordat daarmee gepind kon worden. De vrouw deed aangifte. Een oudere mevrouw uit Oosterwolde was dinsdagmiddag minder gelukkig. Haar bankrekening werd wel geplunderd door de dieven.

Truc

Op dit moment zijn er in Fryslân meerdere gevallen van pinpas diefstallen bekend. In sommige gevallen wordt eerst in een winkel de pincode van het slachtoffer afgekeken, daarna de pas gestolen en vervolgens de bankrekening geplunderd. In andere gevallen wordt het slachtoffer bijvoorbeeld naar de weg gevraagd. Via de afleidingsmanoeuvre wordt de portemonnee gerold en de pinpas meegenomen en de rekening geplunderd.

Dadergroep

In de meeste gevallen gaat het om een Oost-Europese dadergroep die vaak met meerdere personen de diefstal plegen. Op straat vragen wij u alert te zijn tijdens het pinnen. Kijk om u heen en pin niet wanneer u het niet vertrouwd en waarschuw via 1-1-2 de politie. Dek tijdens het invoeren van de code dit altijd af met uw hand. In winkels kunnen caissières erop toezien dat mensen afstand houden wanneer er wordt gepind.

Beschonken automobiliste veroorzaakt aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Anne Vondelingweg een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Rond 01.50 uur botste een 32-jarige inwoonster van Heerenveen met haar auto tegen een vangrail. Zij raakte daarbij niet gewond. Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleek de vrouw alcohol te hebben gedronken. Zij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar zij 555 ug/l blies. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg zij een rijverbod van 6 uur.

Vleugelpiano gestolen

LEMMER- De politie onderzoekt de diefstal van een vleugelpiano die woensdagavond werd weggenomen uit een horecagelegenheid aan de Vuurtorenweg. Toen de eigenaar zijn bedrijf om 17.00 uur had afgesloten en om 20.00 uur terug kwam, bleek de piano spoorloos verdwenen te zijn. Het is nog onbekend hoe de daders het bedrijf zijn binnen gekomen. De eigenaar deed aangifte.

Hennepkwekerij ontmantelt

SNEEK – De politie heeft woensdagmiddag omstreeks 14.30 uur op de Tred een in werking zijnde hennepkwekerij ontmanteld. Naar aanleiding van tips kwamen agenten de kwekerij op het spoor. In de garage en op de eerste verdieping van de woning werden hennepkwekerijen aangetroffen met in totaal 382 planten. Op zolder werd een in aanbouw zijnde kwekerij aangetroffen. In de woning waren drie mannen aanwezig die allen werden aangehouden. Het gaat om een 37-jarige en 38-jarige man uit Sneek en een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het drietal werd voor nader onderzoek ingesloten. De planten en apparatuur werden in beslag genomen.

Twee licht gewonden bij aanrijding

KOLLUMERPOMP- De politie is op zoek naar de bestuurder van een groene personenauto die woensdagavond rond 21.25 uur betrokken is geweest bij een aanrijding en daarbij door is gereden. Een 17 en 16-jarige inwoner van Warfstermolen reden in een brommobiel op de Soensterdijk toen zij uit moesten wijken voor een groene personenauto die uit tegenovergestelde richting kwam. De 17-jarige bestuurder raakte met zijn brommobiel in de berm terecht en botste vervolgens tegen een boom. Beide inzittende raakten daarbij lichtgewond en hadden nekklachten. Zij zijn door het ambulance personeel onderzocht en mochten na behandeling huiswaarts.

Conductrice mishandeld

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond rond 21.00 uur op het Stationsplein een 46-jarige inwoner van De Westereen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man die in de trein zat had geen geldig vervoersbewijs. Vervolgens vroeg de conductrice naar zijn legitimatiebewijs waarna de man kwaad werd en daarbij hardhandig de arm van de conductrice vastpakte. Zij liep daarbij letsel op. De man werd aangehouden en voor verhoor ingesloten in het politiebureau. De vrouw is voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis waarna zij na behandeling huiswaarts mocht keren. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. De conductrice deed aangifte.

Proces-verbaal voor bezit vuurwerk

HURDEGARYP- De politie heeft tegen een 15-jarige inwoner van Hurdegaryp proces-verbaal opgemaakt voor het in bezit hebben van nitraatbommen. Een oplettende agent was bezig met een onderzoek naar vuurwerk overlast toen hij de jongen in de Bodaanstraat zag staan. Bij het zien van de agent begon hij zich verdacht te gedragen. Toen de agent hem vroeg of hij vuurwerk bij zich had kwam een nitraatbom te voorschijn. Thuis bleek de verdachte nog 85 nitraatbommen te hebben. Deze werden in beslag genomen en tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt.

Laptops gestolen bij inbraak

FRANEKER- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die woensdagavond tussen 18.00 uur en 19.00 plaatsvond in een woning aan de Prins Bernhardlaan. Tussen bovengenoemde tijdstippen, toen de bewoonster even weg was wist(en) de dader(s) via een raam aan de achterzijde van de woning deze te betreden. Uit de woning werden twee laptops en twee spelcomputers weggenomen. Een 44-jarige inwoonster van Franeker deed aangifte.

Politie rolt hennepkwekerij op

LEEUWARDEN- De politie geeft woensdag op de Hooidollen een hennepkwekerij met 100 hennepstekken en 160 oogstrijpe hennepplanten opgerold. Daarnaast bleek dat de elektriciteit illegaal afgenomen. De politie kwam de hennepplantage op het spoor via anonieme tips. Vanwege het vermoeden van wederrechtelijk voordeel werd een scooter ter waarde van 5000 euro in beslag genomen. Daarnaast werden de hennep en de bijbehorende apparatuur in beslag genomen en vervolgens vernietigd. Er werden nog geen verdachten aangehouden.

Aanpak hennepteelt in Fryslân

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Rijden onder invloed van drugs

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 05.45 uur op de Lauta een 22-jarige automobilist uit Buitenpost aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van drugs. Getuigen zagen de man al slingerend over de weg rijden en belden hierop direct de politie. Ter plaatse gekomen agenten zagen het voertuig rijden waarna zij een stopteken gaven. De bestuurder voldeed hier niet aan en reed al slingerend richting de Lauta. Daar lukt het om de auto tot stoppen te dwingen. Vanwege het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van drugs was, werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd een bloedproef afgenomen. In de auto troffen de agenten een hoeveelheid wiet en vermoedelijk buisjes GHB aan. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Snelheidscontrole op klachtlocaties

BOARNSTERHIM – De politie heeft woensdag op twee locaties in de gemeente Boarnsterhim waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Op It Leechlan in Grou passeerden 473 bestuurders de radar waarvan er 44 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De snelste reed 111 kilometer per uur. Op de Jinshuzen in Terherne passeerden 531 bestuurders. Hier reden 71 sneller dan de toegestane 80 kilometer per uur. De snelste reed 126 kilometer per uur.

Man aangehouden voor hennepteelt en uit woning gezet.

DAMWOUDE- De politie heeft woensdagmiddag op de Nije Hale een 34-jarige inwoner van Damwoude aangehouden op verdenking van het vervaardigen van hennep. In het drugsonderzoek noordoost Fryslân kwam de politie hennepkwekerij op het spoor. Op de vliering troffen de agenten 87 planten aan. De elektriciteit werd illegaal afgenomen. De bewoner werd, toen hij zijn woning betrad, aangehouden en meegenomen naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De planten en de bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen. Tegen de bewoner werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast wordt er een onderzoek gedaan naar wederrechtelijk verkregen voordeel uit de hennepteelt en wordt de bewoner door de woningcorporatie uit zijn woning gezet.

112Fryslan