Politieberichten van donderdag 10 mei

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Sabastraat. Tussen maandagmiddag en woensdagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden sieraden, een tv en een dvd-speler weggenomen. De 69-jarige bewoonster deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling stadswacht

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmorgen in het gemeentehuis aan de Groeneweg een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van mishandeling van een stadswacht. De man zou de stadswacht met drumstokjes geslagen hebben. De gealarmeerde politie hield de man aan en bracht hem over naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na bedreiging agent

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op het Stationsplein een 43-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van bedreiging van een agent. De Groninger liep samen met een andere man langs het station. Surveillerende agenten zagen dat de 43-jarige aan het wildplassen was. De ander man dronk ondertussen een biertje. De twee werden aangesproken en kregen een bekeuring. De Groninger nam direct een agressieve houding aan. Agenten vroegen aan hem om mee te werken. Dit weigerde hij en wederom bedreigde de man de agent. Met behulp van pepperspray werd de 43-jarige aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw met fiets in slik

BALLUM – De politie heeft woensdagmiddag het personeel van de ambulance en de KNRM geassisteerd bij een ongeval op de Reeweg. Een 43-jarige fietsster uit het Duitse Emsdetten was onwel geworden en kwam vervolgens met haar fiets in het slik van het wad terecht. Omstanders verleenden direct eerste hulp aan de vrouw. Het personeel van de KNRM assisteerde daarbij. Het slachtoffer werd gecontroleerd door het personeel van de ambulance. Uiteindelijk werd de Duitse naar haar verblijfplaats op het eiland gebracht. Daar kon ze bekomen van de schrik.

Man gewond na val van ladder

GOUTUM – De politie heeft woensdag aan het begin van de avond het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval in een schuur aan de Wergeasterdyk. Daar wilde een 51-jarige inwoner van Goutum met behulp van een ladder op een zolder klimmen. De man viel echter met ladder en al om. Het slachtoffer raakte daarbij gewond. Het personeel van de ambulance en traumahelikopter stabiliseerde de Goutumer. Vervolgens werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Toezicht in bos op dumpen afval

RINSUMAGEEST – De politie heeft woensdag in samenwerking met Staatsbosbeheer toezicht gehouden in het bos aan De Kapelle. De afgelopen periode kwamen diverse meldingen binnen dat in het bos illegaal afval werd gedumpt en dat jongeren het bos gebruiken als hangplek. Tijdens de ronde door het bos werden drie brandplekken aangetroffen, waaronder één grote. Rondom deze drie plaatsen lag veel afval. In een kwartier tijd hadden een agent en de boswachter zo een vuilniszak vol met afval. Naast diverse wandelpaden in het bos werd tuinafval gevonden. Reden om bij woningen in het gebied een folder te bezorgen met daarin de oproep om geen (groen) afval in het bos te dumpen. Tijdens het toezicht werd één vrouw op heterdaad betrapt toen ze een kruiwagen vol met groenafval in het bos probeerde te legen. De vrouw kreeg een waarschuwing en moest haar afval direct opruimen. De komende periode wordt vaker toezicht gehouden in en rondom het bos.

Hennepplantages ontmanteld

LEEUWARDEN/OUDWOUDE – De politie heeft woensdag na tips een onderzoek ingesteld in een woning aan de Aldlansdyk en de Schieringerweg in Leeuwarden. Het vermoeden bestond dat in beide panden een hennepkwekerij aanwezig was. In de woonkamer van de woning aan de Aldlansdyk werd een kweektent aangetroffen met daarin 105 planten. Deze planten en de aanwezige apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de kweker. In de woning aan de Schieringerweg werd een hennepkwekerij aangetroffen met 69 planten. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. De bewoner 46-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. In Oudwoude werd bij controle van woningen die gesloopt zouden worden, op de zolder in een woning aan de Jan Binneswei een pas gerooide hennepkwekerij aangetroffen. Ook hier werden de 70 stekjes en de aanwezige apparatuur in beslag genomen en vernietigd en is een onderzoek naar de kweker ingesteld.

Transportcontrole

TERWISPEL – De politie Drenthe, Groningen en Fryslân hebben woensdag op de parkeerplaats de Vonken aan de A7 nabij Terwispel een transportcontrole gehouden. In samenwerking met de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit, Inspectie Leefomgeving en Transport, Douane, Belastingdienst, Rijksdienst voor het Wegverkeer, het Korps Landelijke Politiediensten en de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân werden 112 vracht- en bestelauto’s gecontroleerd. In totaal werd tegen 54 bestuurders proces-verbaal opgemaakt voor onder andere onjuiste verlichting, overbelading, overschrijding van de lengte, verstelen banden, slecht functioneerde remmen, te hoge lading, fraude met de tachograafschijf, te korte rusttijden en het niet hebben van een eurovignet

34 auto’s in beslag genomen bij verkeerscontrole

HEERENVEEN – De politie heeft woensdag in samenwerking met het KLPD en de Belastingdienst een verkeerscontrole gehouden. De controle was gericht op openstaande boetes en belastingschuld. Op de A32 nabij Heerenveen-zuid en de A7 nabij Oudehaske waren twee ANPR-voertuigen geplaatst. Met behulp van de ANPR werden alle kentekens van voorbij rijdende voertuigen gecontroleerd. In 70 gevallen gaf het systeem aan dat de eigenaar van een voertuig vermoedelijk nog een boete en/of belastingschuld had openstaan. Vervolgens zorgen acht motoragenten er voor dat deze bestuurders naar een controleplaats in Heerenveen werden gebracht. Daar werd dan uitgezocht of de betreffende bestuurder daadwerkelijk nog iets moest betalen. Twintig automobilisten maakten van de gelegenheid gebruik om ter plaatse een gezamenlijke belastingschuld van 21.700 euro te betalen. In 34 gevallen lukte dat niet en daarom werd door de Belastingdienst beslag gelegd op de auto. Deze bestuurders hadden een gezamenlijke belastingschuld van 437.600 euro openstaan. Veertien auto’s werden daadwerkelijk afgevoerd. Twintig automobilisten kregen de mogelijkheid om de openstaande schuld op korte termijn te gaan betalen en mochten verder rijden. Betalen ze de schuld niet, dan worden de auto’s alsnog verbeurd verklaard. Door de politie werd in totaal voor 4000 euro aan openstaande boetes geïnd. Daarnaast werd tegen diverse automobilisten proces-verbaal opgemaakt voor technische gebreken en het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Man aangehouden voor diefstal

DAMWALD – De politie heeft woensdagavond een 38-jarige inwoner van Broeksterwâld aangehouden op verdenking van diefstal. Getuigen hadden de politie via 1-1-2 gewaarschuwd omdat ze een man hadden gezien op de gemeentelijke stortplaats aan deKooilaan. In de omgeving zagen agenten een auto rijden met daarin de 38-jarige man. Hij kreeg een stopteken en een controle volgde. Hij voldeed aan het signalement dat getuigen hadden doorgegeven aan de politie. In de auto van de 38-jarige vonden de agenten een tas met daarin allerlei gereedschap. Het sterke vermoeden bestond dat de verdachte dit had gestolen vanaf de stortplaats. Hij werd dan ook aangehouden. De 38-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De afgelopen periode zijn meerdere diefstallen op het terrein gepleegd. Die politie onderzoekt of de verdachte ook daarvoor verantwoordelijk is.

Drie aanhoudingen

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond laat op de Pim Mulierlaan een 30-jarige inwoonster van Heerenveen, een 30-jarige inwoner van Heerenveen en vrouw uit Heerenveen (leeftijd onbekend) aangehouden op verdenking van diefstal. Getuigen hadden de politie via 1-1-2 gebeld omdat ze bij een pand een aantal personen met zaklampen zagen lopen. Toen de agenten arriveerden werden de drie aangetroffen. Naast hen lag een prullenbak gevuld met allerlei artikelen. Het trio kon geen goede verklaring geven wat ze zo laat op de avond op de Pim Mulierlaan deden. Bij de Jouster werd GHB aangetroffen en een aantal pillen. Dit alles werd in beslag genomen. Ook een fiets en bromfiets, die naast de drie stonden, werden in beslag genomen. DHet trio werd overgebracht naar het politiebureau. Na onderzoek bleek de bromfiets van diefstal afkomstig te zijn. De 30-jarige vrouw en de man uit Joure werden voor nader onderzoek ingesloten. De andere vrouw uit Heerenveen mocht het politiebureau weer verlaten.

Motorrijder overleden na eenzijdig ongeval

TJALHUIZUM – Een 48-jarige motorrijder uit Hippolytushoef is in de nacht van woensdag op donderdag op de N7 bij een eenzijdig ongeval om het leven gekomen. Door nog onbekende oorzaak kwam de man met zijn motor in de berm terecht. Hij verloor hier vermoedelijk de controle over zijn motorfiets en raakte vervolgens een vangrail. Het slachtoffer overleed op de plaats van het ongeval. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een nader onderzoek ingesteld.

Onderzoek naar autobrand

DAMWALD – De politie doet onderzoek naar een autobrand. In de nacht van woensdag op donderdag hoorden bewoners van de Master klokwei een vreemd sissend geluid, gevolgd door een knal. Niet veel later stond een geparkeerde auto in brand. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te blussen. De auto raakte zwaar beschadigd, ook ontstond schade aan het wegdek. De 29-jarige eigenaar uit Damwâld deed aangifte. Omdat er mogelijke sprake was van brandstichting, werd het voertuig voor nader sporenonderzoek in beslag genomen.

Inleveractie levert 147 messen op

FRYSLAN – De inleveractie steekwapens heeft in de regio Fryslân 147 messen van de straat gehaald. Sinds 1 mei 2012 is een wetswijziging van kracht. Alle vlindermessen, valmessen en stiletto’s zijn nu verboden.Het formaat van de messen doet in de nieuwe wetgeving niet meer ter zake. Het verbod geldt voor alle messen. Van 23 tot en met 30 april kregen burgers de mogelijkheid messen vrijwillig en anoniem in containers op de politiebureaus te gooien.

Aanleiding

In de horeca, op straat en op scholen doen zich regelmatig incidenten voor met steekwapens. Om het bezit van deze wapens terug te dringen, zijn in het verleden al campagnes gevoerd en inleveracties georganiseerd. Ook zijn zwaardere straffen gezet op het overtreden van de wapenwetgeving. Met het volledig verbod op vlindermessen, valmensen en stiletto’s wil het kabinet steekincidenten verder tegengaan.In de praktijk waren legale en illegale messen soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een compleet verbod op vlindermessen, stiletto’s en valmessen geeft duidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan in Nederland. Wie vanaf 1 mei wordt betrapt op het bezit van deze wapens kan rekenen op een gevangenisstraf van ten hoogste negen maanden of een geldboete van 350 euro.

Van uitbeenmes tot boksbeugel
Van de wapens die volgens de nieuwe wet verboden zijn, zijn 8 valmessen, 37 vlindermessen en 13 stiletto’s ingeleverd. De totale opbrengst is 147 messen. Het ging om opvouwbare messen, zwaarden, dolken en keukenmessen. Als bijvangst werden ook een strafbaar imitatie vuurwapen, ploertendoders en boksbeugels ingeleverd. De messen zijn in een verzegelde container ter vernietiging naar de unit logistiek en distributie van deVoorziening tot samenwerking Politie Nederland(vtsPN) gegaan.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan