Fryslân, 10-12-2009 • Politieberichten van woensdag 9 december 07.00 uur t/m donderdag 10 december 07.00 uur.

Sint Annaparochie: politie houdt verdachten pinpas oplichting aan
De politie heeft maandag 7december drie mannen en een vrouw uit Roemenie aangehouden op verdenking van oplichting met pinpassen. Op zaterdag 21 november werden bij supermarkten in Harlingen en Sint Annaparochie twee mensen het slachtoffer van deze oplichting. Bij het afrekenen zagen de verdachten kans de pincode af te kijken, waarna de slachtoffers buiten afgeleid werden en de pinpassen gestolen werden. Hierna werd geld gepind met de pas.

Voorlichting
Omdat pinpasfraude veel voorkomt, gaf de politie in Sint Annaparochie en omgeving 25 november bij ongeveer zeventig bedrijven voorlichting over skimmen. Er bleek bij ondernemers veel behoefte aan voorlichting over skimmen en beveiliging vanuit veiligheidsoverwegingen. Deze dag werd zowel door de politie als ondernemers dan ook als zeer positief ervaren.

Aanhouding
Maandag zagen medewerkers van dezelfde supermarkt in Sint Annaparochie personen weer proberen een pincode af te kijken bij klanten. Deze personen werden herkend als dezelfde personen die twee weken geleden klanten opgelicht hadden. Hierop belden de medewerkers de politie en volgden de verdachten in hun auto tot deze door de politie staande gehouden konden worden. De 21-, 38- en 39-jarige man en de 23-jarige vrouw werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Dronrijp: politie rond onderzoek gaslek af
De politie heeft het onderzoek naar de oorzaak van het gaslek in Dronrijp afgerond. Op vrijdag 6 november vond in Dronrijp een ongeval plaats tijdens het lossen van een tankauto, geladen met salpeterzuur. Naar aanleiding van deze calamiteit stelde het regionaal milieuteam van de politie Fryslân een onderzoek in naar de oorzaak.

Incident
Tijdens het lossen bleek de slang gescheurd te zijn, waardoor 24 ton salpeterzuur vrij kwam. Een deel kwam in de bedrijfsriolering van Campina terecht, een klein deel kwam in het oppervlaktewater terecht en een aanzienlijk deel ging als damp de lucht in en is voornamelijk over Dronrijp getrokken.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek werden mensen gehoord en zaken onderzocht. Daarnaast werd de slang in beslag genomen. Nader technisch onderzoek aan de slang bracht aan het licht dat zich in de binnenslang -een chemieslang bestaat uit een binnen- en buitenslang- haarscheurtjes bevonden. Tijdens het lossen is een van deze haarscheurtjes uitgegroeid tot een werkelijke scheur in de binnenslang. Hierdoor kwam de buitenslang in aanraking met het salpeterzuur. Aangezien de buitenslang daar niet tegen bestand is, scheurde deze vrijwel direct. In tegenstelling tot de tankauto en de installatie op de fabriek, worden aan de slangen geen wettelijk eisen gesteld. Het regionaal milieuteam gaat een aanbeveling maken over de gebruiksduur van chemieslangen.

De betrokkenen, de vervoerder, Campina en de fabrikant van de slang zijn van de resultaten van het onderzoek in kennis gesteld. Ook de transport- en chemiebranche zijn via hun brancheorganisaties op de hoogte gebracht.

Haskerhorne: man gewond bij botsing
De politie heeft woensdagmorgen een ongeval op de A7 ter hoogte van Haskerhorne afgehandeld, waarbij een 26-jarige vrouw uit Cornjum gewond raakte. Een 26-jarige automobilist uit het Slowaakse Roderesch werd daar door een 43-jarige medeautomobilist uit Stiens van achter aangereden. De gewonde vrouw zat als passagier bij de man uit Stiens in de auto en droeg geen gordel, waardoor zij met haar hoofd tegen de voorruit klapte. Ze werd met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.

Tjerkwerd: scooterrijdster gewond
De politie heeft woensdagmorgen op de Bolswarderweg een ongeval afgehandeld waarbij een 16-jarige vrouw uit Koudum gewond raakte. De vrouw reed op haar scooter vanuit de richting Tjerkwerd en haalde een daar rijdende kraan in. Hierbij maakte zij een verkeerde stuurmanoeuvre waardoor ze de macht over het stuur verloor en tegen een boom tot stilstand kwam. De vrouw werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Drachtstercompagnie: fietser gewond
De politie heeft woensdagochtend hulp verleend bij een ongeval De Feart. Een 52-jarige fietser uit Eastermar was daar linksaf geslagen juist op het moment dat hij werd ingehaald door een 43-jarige automobilist uit Harkema. De fietser liep bij de daarop volgende aanrijding vermoedelijk een hersenschudding op en werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Drachten: aanhouding
De politie heeft woensdagmorgen een 33-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man wordt er onder meer van verdacht een buschauffeur en vier medewerkers van de Stichting Veiligheidszorg Smallingerland (SVS) te hebben bedreigd. De man had in eerste instantie een woordenwisseling met de buschauffeur gehad over het kopen van een vervoersbewijs. De medewerkers van de SVS, die in dezelfde bus zaten, raakten kort daarna in gesprek met buschauffeur. De verdachte zinde dat blijkbaar niet, want hij begon de SVS-medewerkers vervolgens te bedreigen en raakte met hen in gevecht. De politie werd gewaarschuwd, die verdachte aanhield. De man bleek bij zijn aanhouding in het bezit te zijn van een mes en werd naar het politiebureau overgebracht.

Sneek: aanhouding na diefstal en oplichting
De politie heeft maandag 7 december in Rotterdam een 23-jarige voormalige inwoonster van Sneek aangehouden in verband met het pinnen met een gestolen pinpas. De pas was eigendom van een 66-jarige bewoner van een verpleeghuis in Sneek. Tijdens werkzaamheden van de verdachte in het verpleeghuis nam zij de pas met bijbehorende pincode van de kamer van het slachtoffer weg. Van april tot en met augustus 2009 zag zij kans tijdens meerdere geldopnamen in totaal een bedrag van bijna 19.000 euro van de rekening van het slachtoffer op te nemen. Om herkenning tijdens het pinnen te voorkomen droeg zij een masker. Ze wist bovendien te voorkomen dat de geldopnames ontdekt werden. Door oplettendheid van personeel van de Rabobank in Sneek kon zij na onderzoek in Rotterdam, tijdens een poging geld op te nemen van de inmiddels geblokkeerde rekening van het slachtoffer, worden aangehouden. Verder politieonderzoek maakte duidelijk dat zij tevens ongeveer 100 personen in heel Nederland via internet had opgelicht. In advertenties op Marktplaats bood de verdachte spellen aan die nooit door haar werden geleverd. In totaal heeft zij betrokkenen voor een bedrag van ongeveer 3500 euro gedupeerd. De verdachte wordt donderdag 10 december 2009 voor de officier van justitie en rechter-commissaris te Leeuwarden geleid.

Leeuwarden: aanhouding na bedreiging
De politie heeft woensdagavond in de Schoolstraat 35-jarige Leeuwarder aangehouden. De man had daar personeelsleden van een opvangtehuis met de dood bedreigd toen deze tussenbeide kwamen tijdens een woordenwisseling van de man met een medebewoner. Gewaarschuwde agenten wilden de verdachte daarop aanhouden, waarbij hij ook hen met de dood bedreigde. Hij verzette zich vervolgens tegen zijn aanhouding en gaf daarbij één van de agenten een vuistslag in het gezicht. De man werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Veenwouden: inbraak
De politie onderzoekt de inbraak in een winkel van een tankstation aan de Juliusstrjitte. In de nacht van woensdag op donderdag werd een deur van de winkel geforceerd, waarna een nog onbekende hoeveelheid rookwaar werd weggenomen. Een 59-jarige inwoner van Veenwouden deed aangifte.

Tekst © Politie Fryslân

112Fryslan

})