Donderdag 1 september

Politieberichten van donderdag 1 september

Pool moet nog celstraf uitzitten

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagochtend op de Trambaan nabij het NS-station een 27-jarige Pool aangehouden. De man had nog een boete openstaan en moest ook nog een gevangenisstraf van 40 dagen uitzitten. Agenten kregen ’s ochtends een melding dat een automobilist afval uit zijn auto had gegooid. Toen de agenten arriveerden bleek in de betreffende auto de 27-jarige Pool te zitten. Hij had inmiddels zelf het afval opgeruimd, dit omdat hij daar door buurtbewoners op was aangesproken. Nadat agenten zijn gegevens hadden gecontroleerd, bleek dat de man nog een boete van 92 euro had openstaan en dat hij nog een gevangenisstraf van 40 dagen moest uitzitten. De Pool werd dan ook overgebracht naar het politiebureau. Daar betaalde hij de boete. Vervolgens werd hij overgebracht naar het gevangenis in Hoogeveen om daar zijn celstraf uit te zitten.

Politie rolt hennepkwekerij op

DRACHTEN- De politie heeft woensdagmorgen in een bedrijfspand aan het Van Knobeldorffsplein een hennepkwekerij opgerold. De politie kwam de kwekerij op het spoor door een getuige die tijdens werkzaamheden de hennepkwekerij ontdekte. Hij waarschuwde de politie. In het bedrijfspand vonden de agenten geen hennepplanten, maar wel een compleet ingerichte kwekerij. De elektriciteit werd illegaal afgenomen. Er werden vooralsnog geen verdachten aangehouden. De kweekapparatuur werd in beslag genomen en vervolgens vernietigd.

Politie zoekt getuigen van brand en vernielingen

HEERENVEEN – De politie zoekt getuigen van de brandstichting die dinsdagmiddag plaatsvond in de kantine van een sportvereniging aan de Buitenbaan. Bij de rugbyclub ontstond rond 15.00 uur een uitslaande brand. Mogelijk dat de brand begonnen is in een container waarna deze oversloeg naar de naastgelegen kantine. De brandweer kon de brand snel blussen. Het kantinegebouw raakte zwaar beschadigd en is er vermoedelijk sprake van brandstichting. De technische recherche heeft een nader onderzoek ingesteld. Toen een fotograaf naar de brand onderweg was, zag hij drie jongens die twee fietsen bij zich hadden, uit de richting van brand komen lopen. De politie wil graag in contact komen met deze drie jongens. Mogelijk dat zij iets gezien hebben. Daarnaast is de politie op zoek naar getuigen van diverse vormen van baldadigheid zoals het omver gooien van hekwerken, vuurwerk in brievenbussen, brandstichting van riet en het vernielen van een autospiegel. Deze overlast vond plaats in Heerenveen-noord. Mogelijk zijn er getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over de brandstichting en de overlast. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u de politie bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Burgernetactie na verlaten plaats ongeval

DOKKUM – De politie heeft woensdagochtend samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een automobilist die de plaats van een ongeval had verlaten. Een 35-jarige autombiliste uit Metslawier wilde met haar auto het parkeerterrein van een winkel aan de Altenastreek oprijden. Op dat moment naderde vanuit de richting rondweg een auto met hoge snelheid. Deze bestuurder probeerde een aanrijding te voorkomen door hard te remmen, maar hij raakte in de slip en raakte daardoor de auto van de vrouw. Een forse deuk was het gevolg. De veroorzaker van de aanrijding reed vervolgens door zonder identiteit kenbaar te maken. De 35-jarige vrouw waarschuwde vervolgens de politie. De centralist van de Meldkamer Fryslân startte daarop een Burgernetactie en ook op [url]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] werd een tweet geplaatst met het verzoek om uit te kijken naar de auto. Dit had helaas geen resultaat. De veroozaker van de aanrijding reed in een bordeaux rode vijfdeurs Sedan. Achter het stuur zat een blanke man van 25 á 30 jaar. Deze automobilist had kort donker haar en droeg donkere bovenkleding. Weet u wie deze bestuurder is? Bel dan met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vrouw beroofd van tas

DRACHTEN- De politie onderzoekt de diefstal van een tas die woensdagmiddag rond 14.15 uur plaatsvond op de Gauke Boelensstraat. Een 55-jarige inwoonster van Drachten had bij een geldautomaat net gepind. Ze stopte het geld in haar tas en wilde weer weg gaan. Op dat moment passeerde een jongen op een fiets en hij griste de tas uit de handen van de vrouw en ging er vandoor. Signalement van de dader:

*Man
*16 á 17 jaar
*Getinte huidskleur
*Zwart haar met dreadlocks
*Lengte 1.70 m.
*Blauwe spijkerbroek
Mogelijk zijn er getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over de brandstichting en het overlast. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u de politie bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Burgernetacties na vermissing van kinderen

HEERENVEEN – De politie heeft woensdag twee keer samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar vermiste kinderen. Woensdag aan het begin van de middag belden verontruste ouders met de politie omdat ze hun 2,5 jaar oude zoon kwijt waren. Het kind was met zijn ouders op de Dracht en zag kans om weg te lopen. Zijn ouders konden hem vervolgens nergens meer vinden. De politie werd gewaarschuwd en samen met de Burgernetdeelnemers keken de agenten uit. Al snel kwam het bericht dat kindje was aangetroffen in een winkel. Hij was daar opgevangen door het personeel, dit in afwachting van de politie en zijn ouders. Later die middag werd wederom een Burgernetactie opgestart in Heerenveen. Twee jongetjes van 9 en 11 waren gaan spelen, maar kwamen maar niet thuis. De moeder maakte zich zorgen en waarschuwde de politie. De deelnemers van Burgernet werden wederom gevraagd om mee uit te kijken. Ook werd via [url]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] gevraagd om mee uit te kijken. Dankzij informatie van de deelnemers van Burgernet en de followers van @meldkamer_frl kon een buurtagent de twee jongens lokaliseren nabij een appartementencomplex aan de Burgemeester Falkenaweg. De twee werden door de agent naar huis gebracht.

Hennepkwekerij ontmanteld

SURHUISTERVEEN – De politie heeft woensdag in een leegstaande woning aan de Groningerstraat een hennepkwekerij ontmanteld. Tijdens een onderzoek naar hennepteelt in Fryslân kwam het pand in beeld. ’s Middags vielen agenten de leegstaande woning binnen en ontdekten op de zolder van de woning een kweekruimte waar zo’n 700 hennepplanten hadden gestaan. Ook op de zolder van de bedrijfsruimte in het pand vonden agenten een kweekruimte waar zo’n 300 hennepplanten hadden gestaan. Daarnaast werd nog een partij gedroogde hennep gevonden. Alle kweekapparatuur en de aangetroffen kweekapparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. De eigenaar van het pand zal zich binnenkort op het politiebureau moeten verantwoorden.

Twee mannen aangehouden voor zware mishandeling

LEMMER – De politie heeft woensdagmiddag een 51-jarige inwoner van Leek en een 18-jarige inwoner van Noordwijk aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Beide mannen waren naar een woning aan de Plulut gegaan om daar volgens afspraak een aantal goederen op te halen. De 49-jarige bewoonster wilde beide mannen niet binnen hebben. Desondanks gingen de twee de woning binnen en haalden een aantal goederen op. Volgens de vrouw namen ze daarbij ook een aantal dingen mee, waarvan niet was afgesproken dat ze mee konden. Een ruzie was dan ook het gevolg. De vrouw werd daarbij geslagen door de twee. De ruzie zette zich buiten de woning voort en veel buurtbewoners waren daarvan dan ook getuige. Ook op straat werd de vrouw nog geslagen en geschopt. Diverse omstanders hadden de politie via 1-1-2 gebeld en de agenten waren dan ook snel ter plaatse. De vrouw bleek diverse verwondingen te hebben opgelopen, waaronder mogelijk een aantal botbreuken. Het slachtoffer werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Vier winkeldieven aangehouden

HEERENVEEN- De politie heeft woensdagmiddag vier winkeldieven aangehouden. Een 48, 16, en een 14-jarige inwoonster van Heerenveen en een 43-jarige inwoonster van Burgum werden op heterdaad betrapt toen zij kleding wegnamen uit een winkel aan de Dracht. Zij rekenden maar één artikel, terwijl ze er veel meer mee hadden genomen. Een medewerkster kwam hier achter en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Ze gaf daarbij een goed signalement en looprichting door. Even later konden agenten de verdachten aanhouden in een andere winkel aan de Dracht. De winkeldieven gebruikten een geprepareerde tas om goederen uit de winkel weg te nemen. Naast kleding werd nog een strijkijzer weggenomen uit een winkel aan de Sieverstraat. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De goederen en de tas werden in beslag genomen.

Man gewond na aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond rond 21.20 uur op de Oostergoweg een aanrijding met letsel afgehandeld. Een 52-jarige inwoonster van Tjerkwerd reed in haar auto in de richting van het Oostergoplein. Daar werd zij aangereden een 49-jarige motorrijder uit Opeinde die door het rode verkeerslicht reed. De man raakte aan zijn been gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Winkeldief veroorzaakt aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en voor het veroorzaken van een aanrijding. De verdachte nam een hoeveelheid levensmiddelen weg bij een supermarkt aan de Emmakade zonder daarvoor te betalen. Dit werd gezien door de winkelmedewerkers. De man verliet de winkel, waarna het winkelpersoneel via 1-1-2 de politie belde. De medewerkers gaven een goed beschrijving van de verdachte die er op zijn fiets met hoge snelheid vandoor ging. Tijdens zijn vlucht veroorzaakte hij een aanrijding op de kruising Oosterkade/Oosterstraat/Wijbrand de Geeststraat. Hij reed op zijn fiets met hoge snelheid de kruising op waarna een 24-jarige motorrijder uit Leeuwarden hem niet meer kon ontwijken. Beiden kwamen ten val waarbij er schade aan de motor en kleding van de motorrijder ontstond. De motorrijder kwam met de schrik vrij. De verdachte rende na de aanrijding de wijk in maar kon even later door de agenten worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De levensmiddelen werden in beslag genomen en later terug gegeven aan de winkel.

Man aangehouden voor vernieling

JISTRUM – De politie heeft woensdagavond laat een 22-jarige inwoner van Jistrum aangehouden op verdenking van vernieling. De man had bij een woning aan de Buurtlaan een ruit, een tuinhekje en een uithangbord vernield. Dit na een zakelijk geschil. De 43-jarige bewoonster deed aangifte. Agenten gingen vervolgens naar een woning in het dorp waar mogelijk de veroorzaker zou verblijven. Hij werd daar aangetroffen en vervolgens aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Man wederom aangehouden voor overtreding gebiedsverbod

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag wederom een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van overtreding van een gebiedsverbod. De man heeft mag voor een bepaalde periode niet in de binnenstad komen, dit omdat hij daar structureel overlast heeft veroorzaakt. Ondanks dit verbod komt de man nog regelmatig in het centrum en daarvoor is al diverse keren aangehouden. Zo ook in de nacht van woensdag op donderdag. Surveillerende agenten zagen hem lopen over de Voorstreek. Hij zocht ruzie en was duidelijk onder invloed van alcohol. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van het gebiedsverbod. Tevens kreeg hij twee bekeuringen voor openbare dronkenschap en het voorhanden hebben van aangebroken alcoholische dranken. Nadat dit alles was afgehandeld mocht de Leeuwarder het bureau weer verlaten.

Bromfiets met valse kentekenplaten

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 22-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven omdat hij op zijn scooter valse kentekenplaten voerde. De agenten zagen de man op het Zuidvliet rijden en besloten de bromscooter te controleren. Uit onderzoek bleek dat de kentekenplaten en de gegevens van de scooter niet overeen kwamen. De bromscooter werd in beslag genomen voor verder onderzoek. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan