Fryslân, 01-10-2009 • Politieberichten woensdag 30 september 07.00 uur t/m donderdag 1 oktober 07.00 uur.

Dronrijp/Harlingen: politie houdt automobilist aan na achtervolging
De politie heeft dinsdagmiddag een 23-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van gevaarlijk rijgedrag. Politieagenten hielden op de A31 bij Dronrijp, in de richting van Harlingen, een snelheidscontrole waarbij de man uit Franeker voorbijkwam met een snelheid die boven de 150 kilometer per uur lag. De achtervolging werd ingezet en voor de afslag Franeker kreeg hij een stopteken. In eerste instantie voldeed de bestuurder hier aan. Vlak na de afslag reed hij plotseling weg. De agenten gingen opnieuw achter de man aan. Hij bleef echter met hoge snelheid doorrijden. Bij de afrit A31, bij de minirotonde Midlum reed hij enkele malen de rotonde rond en reed toen naar Midlum. Hij reed door dit dorp met een snelheid van 80 kilometer per uur waar slechts 30 kilometer per uur is toegestaan. Na Midlum probeerde de agenten voor hem te gaan rijden om de man te dwingen langzamer te gaan rijden. Dit negeerde hij en via de berm reed hij om de politieauto heen. Inmiddels waren meerdere eenheden ingeschakeld om deze bestuurder tot stoppen te dwingen. In Harlingen bleef de automobilist diverse voertuigen inhalen en negeerde diverse malen stoptekens. Op de Zuiderhaven werd geprobeerd de man klem te rijden. Toch slaagde hij erin aan die blokkade te ontsnappen. Daarbij ramde hij een politieauto en reed onverminderd door. Uiteindelijk kon hij even later alsnog klemgereden worden op de Havenweg. Daarbij stonden een particuliere auto en politieauto’s dwars op de weg zodat de verdachte er niet meer langs kon. De bestuurder remde wel voor de blokkade maar ramde opnieuw het politievoertuig. Toen hij met zijn bestelauto stilstond is de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij verklaarde door te zijn gereden omdat hij geen rijbewijs bezat. Ook zou hij in paniek zijn geraakt. Het voertuig is in beslag genomen. Na onderzoek bleek dat de man nog in verband werd gebracht met een eerdere mishandeling. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Dronrijp A32: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft dinsdagmorgen na een forse snelheidsovertreding op de A32 nabij Dronrijp het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige automobilist uit Edam. De bestuurder passeerde een met een lasegun uitgevoerde snelheidscontrole met een snelheid van 205 kilometer per uur. Op de A32 is een snelheid van 120 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Zwettestraat. In de nacht van de dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd de kluis opengebroken. Hieruit werd een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte. De technische recherche doet nader sporenonderzoek.

Leeuwarden: vrouw gewond bij aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding op de Wiardaplantage afgehandeld. Daarbij raakte een 18-jarige inwoonster gewond. Tijdens het oversteken via een overstekpad kreeg de fietsster geen voorrang van een 69-jarige automobilist uit Leeuwarden. Zij kwam met haar fiets ten val en moest met onbekend letsel per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Harlingen: politie houdt twee verdachten aan na inbraak
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag omstreeks 01.00 uur twee mannen van 29 en 31 jaar uit Utrecht aangehouden op verdenking van een inbraak in een school aan de Vierkantsdijk. Naar aanleiding van een inbraakalarm stelden agenten een onderzoek in. Zij zagen dat een raam open stond en troffen daar sporen van een inbraak aan. Een andere surveillance-eenheid van de politie die in de omgeving reed, zag even later een auto met daarin de twee verdachten rijden. Nadat zij de bestuurder een stopteken hadden gegeven, zagen zij inbrekersgereedschap in de auto liggen. De beide verdachten werden mede hierdoor in verband gebracht met de inbraak. De bestuurder bleek geen geldig rijbewijs te hebben. De beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Het is nog onduidelijk wat werd weggenomen. De auto en het inbrekersgereedschap werden in beslag genomen.

Leeuwaren: politie onderzoekt inbraak in een woning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning in de Murkstraat die woensdagavond plaatsvond. Uit de woning worden en 42 inch plasma televisie weggenomen. De dader kwam de woning binnen door de voordeur open te breken. Een 30-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: vrouw gewond na aanrijding
De politie onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die woensdagavond op de Brandemeer plaatsvond. Daarbij raakte een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden, die op haar fiets reed, gewond. Door nog onbekende oorzaak werd zij aangereden door een 39-jarige automobilist uit Dokkum. De vrouw die onder invloed van alcohol verkeerde, is met nek- en rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

112Fryslan

})