Politieberichten van donderdag 1 maart

Aanhoudingen na vechtpartij

LEEUWARDEN- De politie heeft een onderzoek afgerond van openlijke geweldpleging, zware mishandeling en poging doodslag die in de late avond van zaterdag 10 december 2011 werd gepleegd.

Vechtpartij

Vijf inwoners van Leeuwarden van 16, 16, 16, 17 en 18 jaar, worden ervan verdacht in het Vossenpark aan de Westersingel vijf jongens te hebben mishandeld waarbij een 16-jarige inwoner van Goutum zodanig gewond raakte dat hij buiten bewustzijn raakte. Een groep van 12 personen waaronder de vijf verdachten fietsten die dag omstreeks 23.45 uur door het park bij een plek langs waar de slachtoffers zaten. Door nog onbekende oorzaak ontstond er ruzie waarna een vechtpartij ontstond. Hierbij werd het 16-jarige slachtoffer geslagen en geschopt en belandde in een vijver.
Toen hij hieruit klom en vervolgens wegliep werd hij door de drie hoofdverdachten van 16, 17 en 18-jaar tegen zijn hoofd geschopt waardoor hij buiten bewustzijn raakte. Het slachtoffer werd na de mishandeling door een vriend naar het ziekenhuis gebracht waarbij hij een wekadvies mee naar huis kreeg. Een week later op 17 december 2011 vond er opnieuw een confrontatie plaats tussen de beide groepen. Toen kwam ook de vechtpartij van een week eerder aan het licht bij de politie. De ouders van het slachtoffer besloten bij de politie om alsnog aangifte te doen.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek werden diverse getuigen gehoord waarna de recherche op het spoor van de verdachten kwamen. Er werden vijf verdachten aangehouden. De drie hoofdverdachten werden op 12 februari aangehouden, terwijl de twee andere verdachten een week later werden aangehouden. Twee van de drie hoofdverdachten, de 16 en 18-jarige Leeuwarders, zitten nog vast terwijl de andere 17-jarige verdachte onder voorwaarden in vrijheid werd gesteld. De andere twee verdachten werden na verhoor zonder voorwaarden naar huis gestuurd. De namen van de overige zeven betrokken verdachten zijn bij de politie bekend. Hiermee zullen in het bijzijn van de ouders gesprekken worden gevoerd. De betrokken 12 verdachten staan bij de politie te boek als overlastgevende groep waarbij excessief drankgebruik niet wordt geschuwd.

Openbaar ministerie en gemeente

Het openbaar ministerie steekt zwaar in op deze vormen van geweld. In het verleden zijn er diverse slachtoffers overleden waarbij er tegen het hoofd werd geschopt. In dit geval bleef het letsel gelukkig beperkt. Ook de gemeente Leeuwarden neemt bestuurlijke maatregen tegen deze groep zoals gebiedsverboden en samenscholingsverboden.

Laptop gestolen bij inbraak

OOSTERWOLDE- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Iris. De inbraak vond plaats in de nacht van diensdag op woensdag. De dader(s) kwam(en ) de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werden een laptop die op de tafelstonden haar bankpas weggenomen. Een 66-jarige inwoonster van Oosterwolde deed aangifte.

Navigatiesysteem gestolen

OOSTERWOLDE – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een auto die geparkeerd stond in de Oldemaad. In de nacht van dinsdag op woensdag vernielden de dader(s) de ruit van een voorportier en namen een navigatiesysteem en een I-phone mee. De 21-jarige eigenaar deed aangifte.

Inbraak preventieactie

WERGEA – Wijkagent Marcel Groot heeft samen met de wethouder Felix van Beek van de gemeente Boarnsterhim dinsdagavond tussen 20:00 uur en 21:10 uur een voetjesactie gehouden in Wergea. Tijdens deze actie worden “voetjes” gelegd in bijvoorbeeld onafgesloten woningen en bergingen. Door de op de vloer gelegde voetjes probeert de politie bewoners wakker te schudden en laat hierbij zien wat voor risico men loopt op diefstallen uit de woningen of bergingen. Een soortgelijke actie werd onlangs ook in Grou gehouden. In Wergea werd het zuidelijk gedeelte van het dorp door de wijkagent en de wethouder bezocht. Hierbij werden vijftien voetjes gelegd bij niet afgesloten deuren van schuren en woningen.

Diefstal aanhangwagens

DRACHTEN/BRITSUM- De politie onderzoekt de diefstal van twee aanhangwagens. Deze diefstallen vonden de afgelopen dagen plaats. In de nacht van diensdag op woensdag werd vanaf een erf aan de Torenstraat een aanhangergestolen. De witte aanhangwagen van het merk Fripaan was niet voorzien van een kenteken. De 52-jarige eigenaar deed aangifte. In de nacht van maandag op dinsdag werd op de Finne in Britsum een bruine aanhangwagen gestolen die op het erf stond. De 47-jarige eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een 54-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die dag telefonisch zeer ernstige bedreigingen geuit richting het personeel van een overheidsinstelling. De politie werd direct gewaarschuwd en agenten stelden een onderzoek in. De officier van justitie gaf toestemming om de Leeuwarder aan te houden. Gezien de ernst van de bedreigingen werd besloten om de man door het Arrestatieteam te laten aanhouden. De verdachte werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Snelle motorrijder raakt motor kwijt

RINSUMAGEEST- De politie heeft woensdagmiddag rond 14.00 uur de motor van een 35-jarige inwoner van Dokkum in beslag genomen. Agenten zagen de motorrijder met hoge snelheid op de N361 (Lauwersseewei) rijden en registreerden op de lasergun een snelheid van 167 kilometer uur daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken bleek dat het rijbewijs van de man in 2009 al ongeldig was verklaard. Hij mocht sindsdien dan ook geen motorvoertuig meer besturen. Daarnaast bleek dat de motor niet was verzekerd. Reden voor de agenten om de motor in beslag te namen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

OUDWOUDE- De politie heeft woensdagmorgen het rijbewijs van een 28-jarige inwoner van Buitenpost ingevorderd. De agenten zagen de man met hoge snelheid over de Lauwersmeerweg rijden. Hij passeerde een snelheidcontrole met 145 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Automobilist onder invloed drugs

MENALDUM- De politie heeft woensdagavond het rijbewijs van een 27-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd toen hij in zijn auto op een fietspad aan de Rypsterdyk werd aangetroffen. Toen de agenten de man aanspraken, bleek deze onder invloed van de drugs te zijn. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau waar een bloedproef van hem werd afgenomen. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Gereedschap buit bij auto-inbraak

WOMMELS- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijfsauto aan de Wymert. In de nacht van dinsdag op woensdag werden gereedschappen, waaronder een compressor, een bouwradio, een accuboormachine, een afkortzaag, een cirkelzaag, boormachines, een schaafmachine uit de bedrijfsauto gestolen. De 47-jarige eigenaar deed aangifte

Inbreker aangehouden

WOLVEGA- De politie heeft woensdagavond een 18-jarige inwoner van Wolvega aangehouden. De man wordt ervan verdacht een inbraak te hebben gepleegd in een woning aan de Willem 3-straat. Woensdagochtend werden uit een niet afgesloten garage twee fietsen gestolen. De bewoners waren op dat moment niet thuis. De agenten stelden een buurtonderzoek in. Tijdens dit onderzoek kregen de agenten een signalement door van de mogelijke inbreker. Dit signalement leek op dat van een bekende veelpleger uit het dorp. Bij de woning van de man werden de beide van diefstal afkomstige fietsen aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Wolvega, deed aangifte.

Hennepkwekerij ontmanteld

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend in een pand aan de Voorstreek een hennepkwekerij met 424 ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij anonieme tips. Tijdens de actie werd een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij was in het pand aanwezig toen de agenten binnenvielen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Alle hennepplanten en bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen. Ook een fiets die achter het pand stond werd door de agenten meegenomen. Dit omdat die als gestolen stond geregistreerd.

Man met mes aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Surveillerende agenten zagen twee mannen over de Voorstreek lopen, waarvan één alcohol aan het drinken was. De man kreeg daarvoor. De agenten vroegen de gegevens van de twee op bij de Meldkamer Noord Nederland. Al snel bleek dat de 21-jarige man nog een gevangenisstraf had openstaan en dat hij ook nog DNA moest afstaan. Voordat de Leeuwarder naar het politiebureau werd overgebracht, werd hij gefouilleerd. De man bleek in het bezit te zijn van een groot keukenmes. Dit mes werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drie winkeldieven aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag in een winkel aan de Centrale twee inwoonsters van Leeuwarden van 19 en 42 jaar en een 23-jarige inwoner van Den Haag aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De drie waren samen met een 7-jarig jongetje in de winkel. Het beveiligingspersoneel kon dankzij de vele bewakingscamera’s zien dat de drie diverse artikelen onder hun kleding verstopten. De politie werd gewaarschuwd en agenten gingen naar de winkel. Bij het verlaten van de winkel werd het trio aangehouden en gefouilleerd. De 19-jarige vrouw was in het bezit van diverse gestolen artikelen. De drie werden daarom overgebracht naar het politiebureau. Ook het jongetje werd door de agenten mee genomen en opgevangen op het politiebureau. Na verhoor werd tegen de drie proces-verbaal opgemaakt. Teven werd door de agenten een zorgmelding gedaan bij Bureau Jeugdzorg. Dit omdat de drie in het bijzijn van een jongetje van 7 een winkeldiefstal pleegden.

Man aangehouden voor bedreiging

DOKKUM – De politie heeft woensdag op de Birdaarderstraatweg een 47-jarige inwoner van Holwerd aangehouden op verdenking van bedreiging. Agenten kregen een melding dat de man bij het ziekenhuis diverse mensen had bedreigd en tevens werd aangegeven dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Agenten gingen naar de opgegeven locatie en troffen daar de 47-jarige man aan. Hij wilde één van de agenten slaan en werd daarom direct aangehouden. De man werd de afgelopen dagen al twee keer eerder aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol en voor verboden wapenbezit. De verdachte werd ook nu overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Hij zal in de loop van vandaag worden beoordeeld door een arts. Die gaat beslissen of de man uit Holwerd ook verplicht moet worden opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs van een 41-jarige snorfietser uit Harlingen ingevorderd. Surveillerende agenten kwamen de snorfietser tegen o pde Stationsweg. De man werd gecontroleerd en toen bleek al snel dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De Harlinger werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 870 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Wederom insluiping in woning

OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt een diefstal uit een woning aan de Grietmanslaan. In de nacht van woensdag op donderdag kon men de woning binnen komen omdat één van de deuren niet (goed) was afgesloten. Uit de woning werden een jas en een portemonnee gestolen. De 51-jarige bewoner deed aangifte. De afgelopen dagen vonden in Oosterwolde al meerdere insluipingen plaats. In veel gevallen kon men binnen komen omdat deuren niet (goed) waren afgesloten. Het dringende advies van de politie is om dit wel te doen. Draai uw deuren op het nachtslot, niet alleen als u de woning verlaat maar ook als u ’s nachts naar bed gaat.

Integrale Veiligheidsmonitor 2011
Minder slachtoffers en onveiligheidsgevoel, meer tevredenheid over politie in de woonbuurt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag de resultaten van de Integrale Veiligheidsmonitor 2011 bekend gemaakt. Deze monitor wordt jaarlijks uitgevoerd en presenteert resultaten op zowel landelijk als regionaal niveau. Op basis daarvan is een beeld te geven van de ontwikkeling van onder andere (on)veiligheid, criminaliteit en het functioneren van de politie.

Aan de hand van vijf thema’s wordt hieronder een overzicht gegeven van de belangrijkste resultaten in de regio Fryslân, afgezet tegen de landelijke ontwikkelingen.

Onveiligheidsbeleving

Het gevoel van onveiligheid is in het noorden eigenlijk altijd lager dan in veel andere delen van het land. Landelijk gezien voelt 25% van de inwoners zich wel eens onveilig, in Fryslan ligt dat percentage op 19. Overigens is er de laatste jaren sprake van een daling van onveiligheidsgevoelens, zowel landelijk als regionaal.

Slachtofferschap

Landelijk is er sprake van een gestage afname van inwoners die slachtoffer werden van één of meer delicten. In Fryslân is sprake van 34 delicten per 100 inwoners, landelijk zijn er 43 delicten per 100 inwoners.Het aantal slachtoffers in Fryslân daalde iets ten opzichte van 2010 (toen: 36 per 100 inwoners).

Meldings- en aangiftebereidheid

Ongeveer één derde van de mensen die slachtoffer wordt van een delict meldt dat bij de politie. Dat is landelijk zo en dat is ook in onze regio het geval. Regionaal en landelijk zijn er ook nauwelijks verschillen in het aangiftepercentage: ongeveer een kwart van de mensen die slachtoffer werden van een delict deed daarvan daadwerkelijk aangifte bij de politie in Fryslân. Wel is er sprake van een toenemende bereidheid om aangifte te doen.

Contacten tussen politie en burger

Zo’n 60% van de inwoners van Nederland die op één of andere manier contact met de politie hebben gehad is over dat contact tevreden. Dat percentage veranderde de laatste jaren niet veel.
Jaarlijks heeft ongeveer één derde van de Friezen contact met de politie. De tevredenheid over dat contact schommelt rond het landelijk gemiddelde en bedroeg in 2011 59%.

Functioneren van de politie

Het oordeel van burgers over het functioneren van de politie in hun buurt is landelijk stabiel. Zo’n 44% is (zeer) tevreden over dat politieoptreden. In Fryslân was er sprake van een lichte stijging van dit tevredenheidpercentage: het kwam in 2011 uit op 47% (2010: 43%).

Voor wie de volledige resultaten van de Veiligheidsmonitor 2011 wil inzien:
[url]www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/nieuws/default.htm[/url]

112Fryslan