Donderdag 1 december

Politieberichten van donderdag 1 december

Vermiste man overleden

DOKKUM – Na een zoekactie is een 38-jarige man uit Dokkum woensdag aan het einde van de middag levenloos in een sloot aan de Harddraversdijk aangetroffen. Het is onduidelijk hoe de man in de sloot terecht gekomen is. De man werd sinds woensdagmorgen vermist en daarom werd in de loop van de ochtend ook een Burgernetactie gestart. Samen met de deelnemers keken de agenten uit naar de 38-jarige man. Aan het einde van de middag werd zijn lichaam gevonden in een sloot aan de Harddraversdijk.

Man aangehouden wegens onttrekken staande houding

HEERENVEEN- De politie heeft woensdagmorgen een 46-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden omdat hij zich wilde onttrekken aan zijn staande houding. Agenten die bezig waren met een verlichtingscontrole zagen de man fietsen op een fiets waarvan de verlichting niet werkte. Toen zij hem aanspraken wenste hij niet mee te werken en weigerde zijn identiteitskaart te tonen en wilde er vandoor gaan. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij een bekeuring kreeg.

Aangehouden voor vernieling en huisvredebreuk

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmorgen een 25-jarige man zonder vaste woon –en verblijfplaats aangehouden voor vernieling en huisvredebreuk. Een 46-jarige inwoner van Leeuwarden wilde woensdagmorgen zijn boot binnen gaan die aangemeerd lag in de haven aan de Wirdumerpoortsdwinger. Hij zag dat de afdichting van een vernield ruit was verwijderd. Toen hij zijn boot in ging trof hij een voor hem onbekende slapende man in zijn boot aan. De politie werd gewaarschuwd en de verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De eigenaar van de boot deed aangifte.

Inbraak in woning

KOOTSTERTILLE – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Van Sytzamaloane. Woensdag kwam men waarschijnlijk binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de complete woning doorzocht, waarbij onder andere geld en een bankpas buit werd gemaakt. De 64-jarige bewoner deed aangifte.

Hennepkwekerij ontdekt in schuur

IDSKENHUIZEN – De politie heeft woensdag in een schuur achter een woning aan de Mastersein een hennepkwekerij ontdekt. Na een anonieme tip besloten agenten een nader onderzoek in te stellen. In de schuur werd vervolgens een kleine hennepkwekerij aangetroffen. Alle apparatuur en hennepplanten werden in beslag genomen. De 61-jarige bewoonster werd aangehouden. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht ze het politiebureau weer verlaten.

Zwartrijder aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op het NS-station een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De agenten kregen een melding dat een buschauffeur een zwartrijder had betrapt. Ze gingen vervolgens met de 21-jarige in gesprek. Eerder die middag was er een schennispleger actief geweest in de speeltuin nabijOldegalileën en de Tonslagerij. Het signalement van deze man kwam sterk overeen met de zwartrijder. De 21-jarige werd dan ook aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de avond mocht de Leeuwarder het politiebureau weer verlaten.

Man aangehouden voor poging tot doodslag

Broeksterwâld – De politie heeft woensdagmiddag op de Broekpolen een 66-jarige inwoner van Broeksterwâld aangehouden voor poging tot doodslag. Twee medewerkers van de politie waren eerder die middag bij de woning van de man geweest. Ze hadden een melding gekregen dat bewoner zich mogelijk bezig zou houden met het vangen van vogels. Daarom wilden de twee eencontrole uitvoeren in het kader van de Flora- en faunawet. Aangekomen bij de woning spraken ze de bewoner aan en vertelden hem waarom ze op zijn erf waren. De 66-jarige draaide de deur op slot en weigerde vervolgens iedere medewerking. Plotseling bukte de man en pakte zijn klomp. Hij gooide deze door de ruit van zijn voordeur en de twee medewerkers van de politie konden ternauwernood de klomp ontwijken. Wel werden ze geraakt door het rond vliegende glas. Nogmaals werd aan de man gevraagd om mee te werken aan de controle. Dit had geen effect. De 66-jarige pakte een mes bedreigde het duo. Beide medewerkers van de politie verlieten daarop het erf. Aangekomen bij de openbare weg gooide de 66-jarige het mes in de richting van de twee. Ook bedreigde hij hen met het afgebroken glas van de voordeur. Na een worsteling kon hij worden aangehouden. Inmiddels waren ook twee agenten gearriveerd. Die namen de verdachte mee naar het politiebureau en daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Vervolgens werd besloten om de controle in het kader van de Flora- en faunawet uit te voeren. In de woning van de man werden vijf geweren, twee vuistvuurwapen en een bajonet aangetroffen. De wapens werden in beslag genomen. Tevens waren er 21 geprepareerde diersoorten aanwezig in de woning. Deze dieren waren niet voorzien van een geldig preparateurskenmerk. Aangezien dit verplicht is, werden ook deze 21 dieren in beslag genomen. De twee medewerkers van de politie deden aangifte van bedreiging, poging tot zware mishandeling danwel poging tot doodslag. Tevens deden ze aangifte vernieling van een auto van de politie.

Geweld tegen politiemensen

De politie Fryslân tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie Fryslân pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.

Fietsster gewond na aanrijding

FRANEKER – De politie heeft woensdagmiddag op de Harlingerweg een aanrijding onderzocht, waarbij een 13-jarige fietsster uit Franeker gewond raakte. Het meisje fietste op het fietspad en wilde de weg oversteken. Daarbij zag ze vermoedelijk een auto over het hoofd. De bestuurder (leeftijd en woonplaats onbekend) kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het 13-jarige werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalys heeft ter plaatse onderzoek verricht. Aan diverse getuigen is slachtofferhulp aangeboden.

15 bekeuringen bij bromfietscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag bij een bromfietscontrole op het Oldehoofsterkerkhof 15 bekeuringen uitgedeeld. Tussen 14.45 en 16.00 uur werden 19 bromfietsen gecontroleerd. Hierbij werden 10 bonnen uitgeschreven voor een te hoge constructiesnelheid en 4 voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs of kentekenbewijs, een gladde band en een los kinbandje. Eén van de bestuurders reed met een volledige ontzegging van de rijbevoegdheid. De hoogst gemeten constructiesnelheid was 92 kilometer per uur. Een begrenzer, een bromscooter en een kentekenbewijs werden in beslag genomen.

105 snelheidsovertredingen

TERHERNE/EASTERMAR – De politie heeft woensdag tussen 07.30 en 16.30 uur snelheidscontroles gehouden op de Jinshuzen in Terherne en op de Sumarderwei in Eastermar. Op de Jinshuzen werden 459 voertuigen gecontroleerd, waarvan 74 te snel reden. De hoogste gemeten snelheid was 121 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur toegestaan is. Op de Sumarderwei reden 31 van de 311 gecontroleerde voertuigen te snel. Hier reed de snelste 124 kilometer per uur. Ook hier geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur.

Twee fietssters gewond na aanrijding

HARLINGEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Kimswerderweg een aanrijding afgehandeld, waarbij twee fietssters van 13 en 15 jaar uit Wijnaldum gewond raakten. Een 76-jarige automobiliste uit Harlingen zag de twee fietssters over het hoofd toen ze van deOosterparkweg de Kimswerderweg wilde oprijden. Een aanrijding met de twee fietssters was dan ook het gevolg. De twee werden per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. Daar bleken de verwondingen gelukkig mee te vallen.

Rijden zonder rijbewijs

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond op de Heliconweg een 19-jarige automobilist uit Boksum een bekeuring gegeven voor het rijden zonder rijbewijs. De bestuurder viel op omdat hij nog al een onzekere indruk in het verkeer maakte. Zo slingerde hij behoorlijk. Een surveillerende motoragent gaf de bestuurder een stopteken. Al snel bleek dat de 19-jarige geen rijbewijs had. Hij kreeg dan ook een bekeuring.

Halt-straf voor afsteken illegaal vuurwerk

OOSTERWOLDE – Een 15-jarige inwoner van Oosterwolde moet een Halt-straf uitvoeren nadat hij woensdagavond vuurwerk afstak. Surveillerende agenten hoorden in het dorp een grote knal. Na onderzoek zagen ze op de Groote Singel vier jongeren staan. Op de grond voor hen lag een restant van het afgestoken vuurwerk. De agenten vroegen aan de jongeren of ze ook in het bezit van vuurwerk waren. De 15-jarige overhandigde vervolgens een pakje met nitraatbommen. Dit illegale vuurwerk, dat ook nog bijzonder zwaar is, werd in beslag genomen. De 19 nitraatbommen zullen worden vernietigd. De jongen is inmiddels aangemeld bij bureau Halt voor het volgen van een alternatieve straf.

Man aangehouden voor mishandeling

SNEEK – De politie heeft woensdagavond in een bedrijf aan de Prins Hendrikkade een 45-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was vervelend geweest. Toen hij op zijn gedrag werd aangesproken sloeg hij één van de aanwezige vrouwen. De politie werd gewaarschuwd en de 45-jarige man werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijden onder invloed van drugs

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs en het rijden zonder rijbewijs. Surveillerende agenten gaven de bestuurder op deAnemoonstraat een stopteken en een controle volgde. De Leeuwarder maakte een versufte indruk en de agenten hadden dan ook het sterke vermoeden dat de man onder invloed van drugs verkeerde. Na het checken van zijn gegevens bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en ook had hij nog een gevangenisstraf van 59 dagen openstaan. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd bij hem een bloedproef afgenomen door een GGD-arts. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor fietsendiefstal

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Kempenaerssingel een 27-jarige automobilist uit Heerenveen aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Surveillerende agenten zagen de man eerder die nacht bij het NS-station in Heerenveen. Vanuit de stalling haalde hij een fiets en legde die in zijn auto. Vervolgens reed de man weg. Op de Kempenaerssingel kreeg de bestuurder een stopteken. Na een controle zagen agenten diverse fietsen in de auto liggen. De verdachte werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Bestelbus in brand

DRACHTEN – De politie onderzoekt een brand in een bestelbus aan deGernaerd. In de nacht van woensdag op donderdag ontdekte een voorbijganger dat de geparkeerde bus in brand stond. De brandweer werd gewaarschuwd om het vuur te blussen. Ondanks de snelle komst van de brandweer kon niet worden voorkomen dat de bestelbus ernstig beschadigd raakte. Volgens de 42-jarige eigenaar uit Drachten lag er veel dure apparatuur in de auto en ook dat ging grotendeels verloren. Medewerkers van de forensische opsporing zullen nader sporenonderzoek doen. Dit omdat er mogelijk sprake is van brandstichting

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan