LEEUWARDEN- De 38-jarige man uit Leeuwarden die wordt verdacht van de dood van een 68-jarige vrouw uit Leeuwarden en de gewelddadige mishandeling van een 23-jarige vrouw uit Leeuwarden, heeft mogelijk ook twee andere vrouwen bedreigd en mishandeld.

De politie hield maandagavond een 38-jarige man uit Leeuwarden aan nadat hij zichzelf had gemeld bij het politiebureau aan de Holstmeerweg.

Weaze
Rond 16.30 uur kwam er bij de politie een melding binnen van een steekincident aan de Weaze. Daar bleek dat een 23-jarige vrouw uit Leeuwarden snijwonden had opgelopen na een worsteling met een onbekende man. Deze man zou de vrouw met een scherp voorwerp hebben gesneden en is er vervolgens vandoor gegaan. Het slachtoffer is met diverse diepe snijwonden naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Oude Lune
Omstreeks 17.20 uur kwam er een tweede melding van een mishandeling binnen. Een 68-jarige vrouw uit Leeuwarden werd op de Oude Lune door een man met een voorwerp op haar hoofd geslagen. Toen de agenten daar kwamen was de verdachte nergens meer te bekennen. De hulpverleners hebben de zwaargewonde vrouw gereanimeerd. Zij is ter plaatse aan haar verwondingen overleden. De getuigen van dit incident zijn direct overgebracht naar het politiebureau en zijn daar gehoord. Hen is slachtofferhulp aangeboden. De traumahelikopter is ter plaatse geweest voor hulpverlening.

Verdachte meldt zich
Kort na het incident op de Oude Lune meldde een 38-jarige man uit Leeuwarden zich bij het politiebureau aan de Holstmeerweg. Inmiddels was duidelijk dat de man betrokken zou zijn bij de incident op de Weaze. Hij is hierop aangehouden en vastgezet. De verdachte is een bekende van de politie en hulpverleningsinstanties. Hij is eerder aangehouden en veroordeeld voor geweldsincidenten.

Bedreiging en mishandeling
Maandagavond meldde een 27-jarige vrouw uit Drachten zich bij de politie. Zij verklaarde dat zij rond 16.30 uur op de Klanderijstraat, vlakbij de parkeergarage de Klanderij, van achteren werd aangevallen door een onbekende man. De man probeerde de tas van de vrouw te stelen en mishandelde haar. Het slachtoffer kwam vervolgens met haar hoofd op de straat terecht. De dader ging er vandoor. De vrouw is zelf vertrokken naar huis. Het slachtoffer kreeg later op de avond klachten en is opgenomen in het ziekenhuis. Haar uitgebreide verklaring wordt later opgenomen. Een 48-jarige vrouw uit Leeuwarden meldde zich ook bij de politie. Zij vertelde die middag rond 17.00 uur door een onbekende man te zijn belaagd op een parkeerplaats bij een supermarkt aan de Tijnjedijk. De man probeerde de auto van de vrouw afhandig te maken en bedreigde haar. Dit kon de vrouw voorkomen waarna de man er vandoor ging. Het rechercheteam onderzoekt of de 38-jarige verdachte ook in beeld komt voor deze twee incidenten. Getuigen van deze bedreiging en mishandeling worden gevraagd contact op te nemen met de politie.

Rechercheteam zoekt getuigen
Een speciaal geformeerd rechercheteam is bezig met het onderzoek naar de gewelddadige incidenten van maandagmiddag. Zowel op de Weaze als op de Oude Lune is maandagavond sporenonderzoek gedaan. Daarnaast is er gestart met een buurtonderzoek. Het rechercheteam wil zoveel mogelijk informatie verzamelen en vraagt aan getuigen die zich nog niet gemeld hebben bij de politie, dit alsnog te doen via 0900-8844. Mogelijk dat er meer soortgelijke incidenten zijn geweest maandagmiddag waar de politie nog geen weet van heeft. Het team wil dit graag weten. Het rechercheteam bestaat uit 20 rechercheurs.

112Fryslan