GOUTUM – Donderdagavond om 21:33 werden de brandweerkorpsen van Leeuwarden en Mantgum gealarmeerd voor een aanrijding met beknelling op de Waldwei (N31).

De politie, meerdere ambulances en het mobiel medisch team uit Groningen gingen ook ter plaatse. Het bleek te gaan om een ernstig ongeval met drie voertuigen op het tweebaans wegdeel ter hoogte van de Wirdumervaart. Het korps van Drachten werd daarop ook opgepiept. Zij bleken echter niet nodig. Twee vrachtwagens en een VW Transporter waren betrokken bij dit ongeval.

Vermoedelijk reed de bestelbus frontaal tegen een tegemoetkomende vrachtwagen van transportbedrijf Peter Appel. Deze kantelde en kwam in de berm van de andere weghelft tot stilstand. Een vrachtwagen van Borgesius die erachter reed kwam eveneens in de berm terecht en botste tegen de gekantelde vrachtwagen.

De bestuurder van de VW Transporter is ter plaatse overleden. De chauffeur van de gekantelde vrachtwagen kon zelfstandig uit zijn wagen komen. Hij werd onderzocht door ambulancepersoneel maar bleek niet gewond te zijn.

De chauffeur van Borgesius zat geruime tijd bekneld in de cabine van zijn vrachtwagen. De brandweer werd bij het bevrijden van de man ondersteund door ambulance personeel en het MMT. Een ambulance van de ambulancepost Oostergoweg is nog enkele keren vanaf de post met spoed uitgerukt naar het ongeval om zuurstof flessen te brengen.

Om 3:00 werd de chauffeur van Borgesius door de brandweer bevrijd uit zijn cabine. Het bevrijden van het slachtoffer duurde zo lang omdat de hulpdiensten zeer voorzichtig te werk wilden gaan om erger letsel te voorkomen. Hij is uiteindelijk per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Rijkswaterstaat en bergingsbedrijven Betten uit Sneek en Theo Faber hadden nog vele uren nodig om de zwaar beschadigde voertuigen op te ruimen en de berm te herstellen. De N31 tussen de Werpsterhoek en Hemriksein kon na 14 uren om 10:30 weer worden vrij gegeven.

Laatste update: 16:30, Foto’s toegevoegd van bergings en opruim werkzaamheden.

112Fryslan