AKKRUM – Door de dichte mist zijn Oudejaarsavond op de A32 rond de vijftien voertuigen met elkaar in botsing gekomen. Waarbij een persoon is overleden en enkele gewonden zijn gevallen. Met dit liveblog hebben we zoveel mogelijk een actueel beeld gegeven van de situatie op de A32.

De eerste melding van de kettingbotsing kwam rond half zeven bij de meldkamer binnen. Al gauw werd duidelijk dat er veel voertuigen bij het ongeval betrokken waren. De meldkamer schaalde om die reden en omdat het zicht zeer slecht is al gauw op naar een GRIP-1 situatie.

Inmiddels zijn er veel hulpverleners ter plaatse, vanuit naburige provincies zijn ook ambulances onderweg en ter plaatse. De snelweg A32 is inmiddels in beide richtingen afgesloten tussen Leeuwarden en Heerenveen. Het zicht op de snelweg is minder dan 30 meter en op Twitter spreken mensen zelfs van minder dan vijf meter.

Laatste updates vind u onderaan: nieuwjaarsdag 15:45 uur

Update 19:50
Rond het klaverblad bij Heerenveen zijn inmiddels ook ongevallen gebeurd, het is nog onduidelijk of hierbij gewonden zijn gevallen.

Update 19:52
Arriva meldt op Twitter dat het per direct stopt met busvervoer als gevolg van de dichte mist.

Update 19:55
Van het Rode Kruis is het Nood Hulp Team(NHT) onderweg. Dit team is bedoeld voor voornamelijk rampen maar ook voor ongevallen waarbij veel gewonden zijn.

Update 19:58
De politie meldt op Twitter dat er tientallen voertuigen bij het ongeluk op de A32 betrokken zijn.

Update 20:17
Inmiddels is er door het KNMI code oranje gegeven voor de zeer dichte mist

Update 21:15
Bij de aanrijding op de A32 Akkrum zijn 17 mensen licht gewond geraakt en 2 mensen hebben wat zwaarder letsel opgelopen. De slachtoffers en betrokkenen van de kettingbotsing zijn opgevangen in OBS Akkrum

Ook op de A7 bij de afrit A32 in Heerenveen is een aanrijding ontstaan. Hierbij zijn meerdere auto’s betrokken geraakt. Ook hier zijn meerdere gewonden gevallen. Alle hulpdiensten zijn ter plekke. Ook op deze locatie is sprake van dichte mist.

Bij dit ongeval op de A7 bij Heerenveen, snelweg van Joure naar Drachten, zijn 30 tot 40 auto’s betrokken. Het lijkt er op dat bij deze kettingbotsing niemand gewond is geraakt.

Het weggedeelte tussen Akkrum en Heerenveen is vanzelfsprekend volledig afgesloten. Verkeersspecialisten zullen onderzoek doen naar de toedracht van de kettingbotsing bij Akkrum. De #A32 zal nog geruime tijd afgesloten blijven.

Update 21:36

Mensen die zich ongerust maken over familie, die mogelijk betrokken zijn bij de kettingbotsingen op de A32 en de A7, kunnen contact opnemen met de gemeente Heerenveen. Dat kan via het mobiele nummer 0650613213. Bij de kettingbotsing op de A32 botsten 30 auto’s op elkaar.

Update 22:20

Update 23:40
De A32 richting Heerenveen is weer open, vanaf Heerenveen richting Leeuwarden is nog dicht.

Update nieuwjaarsdag 15:45
Inmiddels is helaas bekend dat toch 8 mensen uit de kettingbotsing op de A7 bij Heerenveen met lichte tot zwaardere verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht.

In totaal zijn er 40 auto’s betrokken geweest bij deze kettingbotsing. 70 mensen zijn opgevangen, een aantal van hen is al naar huis. Voor 40 mensen wordt nog een slaapplaats gezocht, Arriva heeft deze mensen naar hun huis of de geregelde opvangplaatsen gebracht.

Het dodelijke slachtoffer van de kettingbotsing op de A32 bij Akkrum is een 58-jarige vrouw uit Dokkum. De A32 van Heerenveen naar Akkrum blijft voorlopig afgesloten, de omgekeerde rijrichting is wel vrijgegeven.

 

Jan Droogsma