Politieberichten van dinsdag 9 november.

25.000 euro voor gouden tip
GAASTERLAN-SLEAT – Op dinsdag 9 november wordt in het programma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de diefstal van ruim 100 17e eeuwse wandtegels. De eigenaar van de verzameling looft 25.000 euro beloning uit aan de degene die er voor zorgt dat de wandtegels terug worden gebracht.

Op zaterdag 9 oktober tussen 06.00 uur en 08.30 uur werd er ingebroken in de woning van de 60-jarige bewoner en werden de kostbare antieke wandtegels gestolen. De inbrekers waren goed op de hoogte van de situatie want alleen de zeldzame en dus dure wandtegels werden gestolen. Ook wisten de dieven precies wanneer er niemand thuis was. Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op Nederland 1 om 21.50 uur. De herhaling is op woensdag 10 november op Nederland 2 om 11.15 uur.

Inbraak in een bedrijfspand
WORKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Eniggaburren die waarschijnlijk tussen 6 en 8 plaatsvond. Vermoedelijk is men binnen gekomen door een raam te forceren aan de zijkant van het pand. Vervolgens braken de daders een kluis open en namen een geldbedrag mee. Verder werd er ook een laptop, autoradio en waardepapier meegenomen. Een 33-jarige man uit Molkwerum heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Man aangehouden op verdenking van heling/diefstal
SNEEK – De politie heeft maandagochtend een 42 –jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling/diefstal. Een getuige zag een man lopen met veel bekabeling op zijn fiets en alarmeerde de politie. Bij de melder was bekend dat er eerder dit weekend bij een bedrijfspand aan de Edisonstraat was ingebroken. Daarbij waren kabels gestolen. Mogelijk dat de 42-jarige man hier iets mee te maken had. De verdachte ging op dat moment naar een bedrijf aan de Potterbakkersstraat waar de agenten hem hebben kunnen aanhouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak sportkantine
DE BLESSE – De politie onderzoekt een inbraak bij een sportkantine aan de Markeweg. Men is vermoedelijk binnengekomen via de voordeur. In het pand hebben de daders een reeks vernielingen aangebracht. Ook namen zij voor een geldbedrag uit de kluis mee. Een 44-jarige man uit Blesdijke heeft aangifte gedaan.

Inbraak sportkantine
MUNNEKEBUREN – De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Grindweg. Vermoedelijk is men binnen gekomen via een deur aan de achterzijde van het gebouw. In het pand werden meerdere deuren geforceerd. Er werd een geldbedrag meegenomen. Een 45-jarige vrouw uit Munnekeburen heeft aangifte gedaan.

Grote diefstal van winterbanden en velgen
HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand aan de Wetterwille. De daders zijn vermoedelijk binnen gekomen door het forceren van een toegangshek. Op het terrein zelf hebben de daders een groot aantal containers opengebroken en daarbij een paar honderd winterbanden en velgen weggenomen. De lading is waarschijnlijk met een vrachtwagen vervoerd. Een 52-jarige man uit Groningen heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Diefstal boot
JANNUM – De politie onderzoekt de diefstal van een boot bij een woning aan de Iedyk. De eigenaren hadden de boot bij het Dokkumer Ee liggen en kwamen er vrijdagmiddag achter dat de sloep gestolen was. Het vaartuig was wit met een blauwe rand en ongeveer lengte van 4 meter 70. De boot is van het merk Johnson type: Seahorse. De 42-jarige eigenaar uit Jannum heeft aangifte gedaan.

Getuigenoproep aanrijding
NIJEBERKOOP – De politie is op zoek naar getuigen van een verkeersongeval op de Bovenweg. Op 4 november rond 07.00 uur werd er een 16-jarige jongen uit Nijeberkoop aangereden door een scooterrijder. De jongen besloot naast zijn 10-jarige zusje te gaan fietsen toen vanuit tegenovergestelde richting een scooterrijder aan kwam rijden. Dit had een botsing tot gevolg waarbij de jongen viel. Er ontstond paniek waardoor de 16-jarige jongen schreeuwde: “ga maar!”. Dit was echter voor zijn zusje bedoeld. De scooterrijder nam dit letterlijk op en ging er vandoor. De jongen hield er een aantal kneuzingen en een kapotte fiets aan over. De politie wil in het belang voor het onderzoek graag in contact komen met getuigen of met de betreffende scooterrijder. Zij kunnen daarvoor contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Inbraak woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan De Anjen. Op maandag 8 november tussen 16.30 uur en 17.30 uur is door de inbreker(s) een toegangsdeur geforceerd en is de woning doorzocht. Uit de woning zijn sieraden en geld gestolen. De 36-jarige bewoner van het pand deed aangifte.

Fietser gewond bij aanrijding
DRACHTEN – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op De Tijen. Maandag rond 19.00 reed haalde een 11-jarige jongen vlak voor de kruising met De Kolken een auto in. Op dat moment kwam er een auto uit tegenovergestelde richting aanrijden. De fietser botste frontaal tegen deze auto een raakte gewond aan het hoofd. Het slachtoffer is met de ambulance afgevoerd naar de dokterswacht. Na behandeling mocht de Drachtster weer naar huis.

Insluiping
HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijf aan de H. Hebbesstraat. In de nacht van maandag op dinsdag rond 02.30 uur werd de inbraak door het personeel ontdekt en de politie gewaarschuwd. Uit het politieonderzoek bleek dat er in het pand diverse deuren open waren gebroken en dat de inbrekers, vermoedelijk bij het sluiten van het bedrijf, zich in hebben laten sluiten. Over een eventuele buit is nog niets bekend.

112Fryslan