Fryslân, 09-06-2009 • Politieberichten van maandag 8 juni 07:00 t/m dinsdag 9 juni 07:00

Fryslân: resultaten controles landbouwverkeer
De politie Fryslân houdt in de maanden april tot en met oktober 2009 toezicht op het landbouwverkeer. Bij de ongevallen met landbouwvoertuigen is het niet voldoen aan de eisen die aan het landbouwverkeer gesteld zijn, vaak mede oorzaak van het ongeval. De controleperiode is dit jaar gesplitst in twee delen om zo een beter toezicht te krijgen over de gehele periode waarin de boeren het land bewerken. In de eerste controleperiode van 15 april tot en met 15 mei 2009 zijn door de politie in totaal 45 bekeuringen uitgeschreven en 19 waarschuwingen gegeven. In totaal werden er regionaal 62 controles georganiseerd, waarbij 187 landbouwvoertuigen zijn gecontroleerd. In één geval werd zelfs een klein motorvoertuig in beslag genomen in Drachten. Het voertuig voldeed totaal niet aan de eisen. Volgens de eigenaar was het wel een landbouwvoertuig. De meeste bekeuringen werden uitgeschreven voor het ontbreken van een afgeknotte driehoek (20x), defecte verlichting (15x) en overige overtredingen zoals overschrijding lengte (2x), snelheid (3x), ontbreken breedtemarkering (2x) en scherpe delen (2x).

Workum: schip in brand
De politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een brand in Workum. Een 48-jarig inwoner van die plaats had in een loods aan de Suderseleane zijn boot op een verrijdbare bok staan. Nadat hij de motor van zijn boot had gestart en weer had uitgezet volgde er een grote klap. De boot vloog daarna in brand. De eigenaar wist met behulp van anderen de boot nog naar buiten te rijden zodat erger kon worden voorkomen. De brandweer bluste de brand maar kon niet voorkomen dat de polyester boot geheel uitbrandde.

Leeuwarden: voetbalrellen in het programma “Opsporing verzocht”
Het programma “Opsporing verzocht” van de AVRO besteedt vanavond uitgebreid aandacht aan de voetbalrellen die ontstonden na afloop van de wedstrijd Cambuur-Leeuwarden- Roda JC. De wedstrijd die op 3 juni in Leeuwarden werd gespeeld, liep na afloop uit de hand. Relschoppers richtten zich na de wedstrijd tegen de politie en stewards. De politie vraagt in het programma om bezitters van beeldmateriaal welke gemaakt is met de mobiele telefoon en kamera voor het onderzoek ter beschikking te stellen. Ook zal er aan benadeelden worden gevraagd om aangifte te doen van vernielingen aan hun eigendommen. Daarnaast wil men graag in contact komen met getuigen. De uizending begint om 21:50 op Nederland 1 en zal woensdagmorgen om 10:05 worden herhaald.

Leeuwarden: diefstal tas dader aangehouden
De politie heeft maandagmiddag een onderzoek ingesteld naar een diefstal van een tas. Deze diefstal vond plaats in MCL aan de Borniastraat. Getuigen zagen dat een man een tas wegnam uit een ruimte en belden direct via 1-1-2 de politie. Door een goed signalement door te geven kon men de verdachte, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, op de Weaze aanhouden. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Uit onderzoek bleek, dat de man ook nog een gevangenisstraf van 14 dagen open had staan. In zijn kleding troffen de agenten de gestolen goederen aan. Een 29-jarige inwoonster van Bolsward deed aangifte. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Sint Annaparochie: slaan met plank
De politie heeft maandagmiddag een 26-jarige inwoner van Schalkhaar voor mishandeling aangehouden. Deze vond plaats in een woning aan de Middelweg-west. Een 20-jarige inwoner van Sint Annaparochie had ruzie gekregen met de verdachte. Vervolgens sloeg deze hem met een asbak en gooide een plank tegen zijn hoofd waardoor hij gewond raakte. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Brandemeer. De inbraak vond rond middernacht plaats. De dader(s) kwamen het gebouw binnen door een raam aan de achterzijde van de school een raam te forceren. Het is nog onbekend wat er werd weggenomen.

Oldeholtpade: aanrijding met letsel
De politie heeft maandagavond een aanrijding met letsel afgehandeld die plaats vond op de parallelweg van de Stellingenweg. Daarbij raakte een 18-jarige inwoner van Oosterwolde aan zijn been gewond. De man die op zijn bromscooter uit de richting van Wolvega reed, kreeg geen voorrang van een 20-jarige automobiliste uit Balkbrug die van een erf af reed. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: oprollen hennepkwekerij
De politie heeft maandagavond in een woning aan de Boeierstraat een hennepkwekerij opgerold. Bewoners van de flat hadden geklaagd over wateroverlast waarna de politie een onderzoek instelde. In de woning trof men 160 hennepplantjes aan. De planten en de lampen werden in beslag genomen.

112Fryslan

})