Fryslân, 09-12-2008 • Politieberichten van maandag 8 december 07.00 uur t/m dinsdag 9 december 07.00 uur

Joure: aanrijding auto en fietser
De politie heeft maandagochtend op de Sewei een aanrijding afgehandeld. Op de kruising van de Mercatorweg en de Sewei verleende een 19-jarige automobilist uit Bantega geen voorrang aan een van rechtskomende 15-jarige fietser uit Ouwster-Nijega, met een aanrijding tot gevolg. De fietser kwam daarbij ten val en is met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Oosterwolde: inbraak, bestelbus met inhoud meegenomen
De politie onderzoekt een inbraak, die gepleegd is tussen zaterdagmiddag en maandagochtend, in een pand aan de Venekoterweg. Men is binnengekomen door aan de achterzijde van het pand een ruit te forceren. Daarbij is gereedschap weggenomen. Tevens werd vanuit de loods een bestelauto, een witte Ford Transit met het kenteken 56-VG-HZ, meegenomen. Deze bus was gevuld met apparatuur en gereedschap. Een 40-jarige man uit Hoornsterzwaag heeft aangifte gedaan.

Burgum: automobilist in bezit van drugs
De politie heeft maandagmiddag een 19-jarige Leeuwarder en zijn 18-jarige stadsgenoot aangehouden op het bezit van softdrugs. Surveillerende agenten zagen dat de auto van de twee mannen steeds dezelfde rondjes door Burgum reed. Daarbij viel ook het rijgedrag op. Agenten besloten de auto aan de kant te zetten door een stopteken te geven. De bestuurder negeerde dit. Uiteindelijk werd de auto op de Ferfstraat gestopt. Omdat het vermoeden bestond dat de inzittenden in het bezit waren van drugs werden zij en hun voertuig gecontroleerd. In de auto werden zakjes weed en joints aangetroffen. De 19-jarige bestuurder kon geen rijbewijs overhandigen. Dit was de derde keer dat de man zonder rijbewijs reed. Daarom is zijn auto in beslag genomen. Beide mannen zijn overgebracht naar het politiebureau.

Drachten/Heerenveen: executieacties
De politie Fryslân heeft maandag in Drachten en Heerenveen een zogenaamde executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. In Drachten werden 20 adressen bezocht waarbij twee aanhoudingen zijn verricht en voor ruim 1300 euro aan openstaande boetes geïnd. In Heerenveen werd voor ruim 400 euro geïnd en 15 adressen bezocht.

Joure: auto over de kop, rijden onder invloed
De politie heeft maandagavond een aanrijding op de Scheen afgehandeld. Een 21-jarige man uit Rotsterhaule was met zijn personenauto tegen een geparkeerde auto gereden. Hierdoor was het voertuig op de kop midden op de rijbaan terecht gekomen. De bestuurder kon uit de auto klimmen en had na onderzoek van het ambulancepersoneel geen letsel. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd een blaastest afgenomen. Op het bureau blies de beginnend bestuurder 260 ug/l. Op de kruisingen in de omgeving van de aanrijding werd het verkeer omgeleid in verband met bergingswerkzaamheden en het schoonmaken van de rijbaan.

Leeuwarden: ruzie met messteek
De politie onderzoekt een ruzie die maandagavond is ontstaan op de Verlengde Schrans. Na een woordenwisseling en een vechtpartij steekt een man (leeftijd en woonplaats onbekend) met een mes in een been van een 38-jarige Leeuwarder. Het slachtoffer raakt hierdoor licht gewond en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De verdachte is de stad ingelopen en niet meer aangetroffen. De exacte aanleiding van de ruzie is nog niet bekend en wordt onderzocht.

Wolvega/Zwaagwesteinde: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs ingevorderd van twee bestuurders. In Wolvega zagen surveillerende agenten op de Veenbes een 63-jarige man uit Wolvega rijden. Omdat het vermoeden bestond dat de automobilist onder invloed was, werd hem een stopteken gegeven. Na een blaastest werd de man overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 695 ug/l waarna zijn rijbewijs is ingevorderd.
In Zwaagwesteinde werd het rijbewijs op de Noorderstationsstraat ingevorderd van een 45-jarige man uit Zwaagwesteinde. De bestuurder negeerde meerdere malen een stopteken van de agenten. Na een achtervolging met hulp van meerdere eenheden werd de bestuurder uiteindelijk klem gereden. Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij 600 ug/l waarna zijn rijbewijs is ingevorderd.

112Fryslan

})