Politieberichten van dinsdag 9 augustus

Friese beroepsvissers doen mee aan Burgernet op het Water

FRYSLAN -Een groot deel van de Friese beroepsvissers heeft zich onlangs aangesloten op Burgernet op het water. Deze binnenvissers zijn dagelijks werkzaam op de Friese meren, waardoor ze een belangrijke rol kunnen spelen bij Burgernetacties op het Water. Ook de 19 controleurs en de vier bijzondere opsporingsambtenaren (BOA) van de Friese sportvisserij sloten zich onlangs al aan bij Burgernet op het Water.

Burgernet op het Water is, net als Burgernet, een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de diverse gemeenten. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een olielozing, diefstal van een vaartuig of een vermist kind, een Burgernetactie op. De deelnemers krijgen een bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of vaartuig. Vorig jaar hebben de Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, It Fryske Gea en de waterpolitie van het KLPD en de deelnemende Burgernetgemeenten hun medewerking verleent aan ‘Burgernet op het Water’. In het bijzonder met de aanmelding van deelnemers die op en rond het water werken. U kunt hierbij denken aan toezichthouders, havenmeesters en brugwachters. Burgernet op het Water telt momenteel 500 deelnemers.

Fiets gestolen na bedreiging

HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van een fiets van een 17-jarige inwoner van Oldeholtwolde. De jongen liep in de nacht van zondag op maandag naar zijn fiets op het Van Harenspad. Hij was bezig met zijn achterlicht toen hij werd aangesproken door twee voor hem onbekende jongens. Ze wilden zijn fiets en als hij die niet zou geven zou hij worden in elkaar geslagen of in de gracht worden gegooid. De 17-jarige voelde zich bedreigd en het duo ging vervolgens met zijn fiets aan de haal. De jongen deed aangifte.

Rookpot veroorzaakt paniek op zeiljacht

LANGEZWAAG – De politie onderzoekt de vernieling van een zeiljacht in de haven van Langweer. In de nacht van zondag op maandag werd de 41-jarige schipper uit Sneek wakker. Hij dacht dat mensen aan zijn rubberboot zaten te rommelen. De man ging polshoogte nemen en hoorde toen een sissend geluid. Op het moment dat de schipper door het luik van de kajuit naar buiten wilde gaan, kreeg hij een volle lading verstikkende rook in zijn gezicht. De man deinsde terug en wist niet wat er aan de hand was. Ook de andere aanwezigen aanboord, waaronder twee jonge kinderen, werden direct wakker door de vele rook. Er ontstond lichte paniek. De 41-jarige opende snel alle luiken in de kajuit om zo de rook te laten ontsnappen. Pas na een paar minuten kon de schipper door de rook naar buiten en in de kuip komen. Er bleek een zogenaamde rookpot aan boord te liggen. Getuigen hadden de vele rook gezien en vervolgens hoorde ze een bootje uit de haven vetrekken. Vermoedelijk met de veroorzakers aan boord. Door de rookpot was de kuip van de zeilboot volledig besmeurd met een vettige rode substantie. De 41-jarige schipper uit Sneek deed aangifte.

Automobilist onder invloed

BOORNZWAAG – De politie heeft maandagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige automobilist uit Groningen. De beginnende bestuurder was met zijn auto in de sloot naast de de Houtvaartweg terecht gekomen. De automobilist liep daarbij letsel op aan zijn hoofd. Hij verliet vervolgens de plaats van het ongeval en liep naar zijn logeeradres. Daar waarschuwde zijn vader de ambulance, dit gezien de verwondingen van zijn zoon. Ook de politie kwam ter plaatse. Na behandeling in het ziekenhuis in Heerenveen, werd de automobilist overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 520 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Wederom aanhouding in onderzoek henneptelen

BONTEBOK – De politie heeft maandagochtend een 60-jarige inwoner van Langezwaag aangehouden in een onderzoek naar professionele henneptelers. In het onderzoek werden maandag 18 juli en dinsdag 19 juli al vijf andere verdachten aangehouden. Tijdens die actie doorzochten agenten onder andere de woning van de 60-jarige man. In zijn woning werd een professionele droogruimte voor hennep aangetroffen. Tijdens de inval was de man niet thuis. Hij werd dan ook gesignaleerd. Maandagochtend kregen de rechercheurs van het hennepteam informatie dat de gezochte man in de omgeving van Bontebok zou rijden. Twee surveillerende agenten gaven de 60-jarige man een stopteken op de Dominee Veenweg. Vervolgens werd ook hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Zijn auto werd in beslag genomen. Dit omdat het vermoeden beston dat hij deze had gekocht met opbrengsten van de hennepteelt. De andere vijf verdachten zitten ook nog steeds vast. De raadkamer van rechtbank besloot namelijk vorige week de gevangenhouding van de vijf voor 30 dagen.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

OOSTSTELLINGWERF – De politie heeft maandagmiddag na een tip een 24-jarige inwoner van de gemeente Ooststellingwerf aangehouden op verdenking van het bezit en/of handel in harddrugs. In de woning van de man werden honderden pillen aangetroffen, vermoedelijk XTC. Ook vonden agenten een tas met daarin wit poeder, vermoedelijk harddrugs. De pillen en de zak met poeder werden in beslag genomen. De 24-jarige man werd later die middag aangehouden op de Venekoterkruising in Oosterwolde. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Scooter in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag in de Kleine Kerkstraat de scooter van een 21-jarige inwoner van Leeuwarden in beslag genomen. Surveillerende agenten kwamen de man tegen en besloten hem te controleren. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en ook bleek de scooter niet verzekerd te zijn. Daarnaast liet de technische staat van de scooter nog al te wensen over. Reden voor de agenten om de scooter in beslag te nemen. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt voor rijden zonder rijbewijs en rijden zonder verzekering.

Stapavond rustig verlopen

LANGWEER – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag samen met beveiligingsmedewerkers en portiers van horecagelegenheden toezicht gehouden in het dorp. Veel jonge bezoekers van de Sneekweek deden maandagavond Langweer aan om daar te gaan stappen. Velen van hen kwamen dan ook per boot naar het dorp. De politie, waaronder de buurtagent op het water, begeleidde de groep met twee boten en zorgde er voor dat alles ordentelijk verliep. Twee schippers kregen proces-verbaal voor geluidsoverlast. In het dorp deden zich verder geen grote problemen voor. Wel kreeg een stapper uit Den Haag een bekeuring voor het vernielen van een ruit. De agenten regelden ter plaatse dat hij de schade zou vergoeden.

Inbraak in tankstation

BEETSTERZWAAG – De politie onderzoekt een inbraak in een tankstation aan de Hoofdstraat. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd gehele voorraad aan sigaretten weggenomen. De forensische opsporing zal een nader sporenonderzoek instellen. Een 42-jarige inwoner van Beetsterzwaag deed aangifte namens het gedupeerde tankstation.

Vervelende groep stappers uit dorp verwijderd

VLIELAND – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag in samenwerking met portiers van horecagelegenheden en eilanders een vervelende groep stappers naar de camping begeleid. Aan het einde van de avond kregen surveillerende agenten een telefoontje dat een groep van zo’n 15 personen uit Wageningen vervelend gedrag vertoonde op het eiland. Nabij de veerdam kregen twee personen van deze groep een bekeuring omdat ze met een geopende verpakking alcohol over straat liepen. De groep werd de toegang geweigerd in alle kroegen op het eiland, dit vanwege eerdere problemen. De groep werd alleen maar vervelender en voor één van de horecagelegenheden kwam het bijna tot een vechtpartij. Uiteindelijk lukte het de agenten in samenwerking met de portiers en enkele eilanders om de groep richting de camping te krijgen. Tijdens deze tocht kreeg één van de groep nog een bekeuring voor baldadigheid omdat hij een tegemoetkomende fietser bijna van zijn fiets duwde. Eenmaal aangekomen op de camping kreeg de groep van de campingbaas te horen dat ze niet meer welkom waren op de camping. De groep moet dan ook vanochtend om 09.00 uur de camping verlaten. Aangezien ze nergens meer kunnen overnachten, betekent dit dus ook dat ze het eiland moeten verlaten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs van een 30-jarige automobilist uit Drachten ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij met lage snelheid over de Voorstreek in de richting van het Zuidvliet reed. Daar kreeg hij uiteindelijk een stopteken en al snel bestond het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook door de agenten overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 830 ug/l, goed voor een rijverbod van tien uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Tien aanhoudingen tijdens vierde dag Sneekweek

SNEEK – De politie heeft tijdens de vierde dag van de Sneekweek tien aanhoudingen verricht. Zes van hen werden aangehouden nadat ze in het centrum van de stad andere bezoekers van de Sneekweek hadden mishandeld. Eén van de slachtoffers liep daarbij letsel op aan haar hoofd en ze moest dan ook per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis. In een discotheek in het centrum van de stad werden twee mannen aangehouden. Het duo het een graai gedaan in het geldbakje bij de toiletten. Later die nacht werden nog twee mannen aangehouden voor bedreiging en belediging. Alle tien aangehouden verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tevens schreven agenten zestien bekeuringen uit voor onder andere wildplassen, het drinken van alcohol op straat en baldadigheid.

112Fryslan