Politieberichten van dinsdag 8 maart.

Brandstichter aangehouden
MINNERTSGA – De politie in Drenthe heeft zaterdag 26 februari een 19-jarige man uit ’s Hertogenbosch aangehouden op verdenking van brandstichting. De man maakte zich schuldig aan het in brand steken van vier prullenbakken op het Stationsplein in Assen waarna hij werd aangehouden en voor nader onderzoek werd ingesloten. De 19-jarige stond gesignaleerd voor de politie Fryslân als verdachte voor brandstichting en bedreiging in een woning in Minnertsga. De officier van justitie had toestemming gegeven hem buiten heterdaad aan te houden. De Brabander moest gehoord worden over een brand die in de nacht van 20 op 21 februari plaatsvond in een woning aan de Tjserkstrjitte. In die nacht logeerde de man daar. Na onderzoek bleek dat hij vermoedelijk de dader was. Omdat de verdachte gesignaleerd stond in Fryslân is de man overgebracht naar Fryslân waar hij is voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat hij in bewaring wordt gesteld.

Man aangehouden na diefstal fiets
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend op het Zuidvliet een 49-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een surveillerende agent werd op het Vliet aangesproken door een 53-jarige inwoner van Leeuwarden. De man vertelde de agent dat zijn fiets was gestolen. Hij had de dief gevolgd en zijn fiets gevonden. De agent bleef samen met de eigenaar van de fiets wachten bij een pand op het Vliet waar de 49-jarige Leeuwarder naar binnen was gegaan. Toen hij het pand weer verliet werd hij aangehouden op verdenking van diefstal. Bij zijn fouillering vonden agenten een aardappelschilmesje in de kleding van de man. Dit mes werd in beslag genomen. Na verhoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Schennispleger aangehouden
BOORNBERGUM – De politie heeft maandagmiddag een 35-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van openbare schennis der eerbaarheid. De man had in het dorp zijn geslachtsdeel laten zien aan een voorbijganger. De politie werd vervolgens gewaarschuwd. Meerdere agenten gingen naar het dorp en omdat er een goed signalement beschikbaar was, kon de 35-jarige Drachtster snel worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Medicijnen verloren
HEERENVEEN – Een 44-jarige inwoner van Heerenveen heeft maandagmiddag rond 12.00 uur in het gebied tussen de Dracht en de B de Vos van Steenwijksingel zijn medicijnen verloren. Het betreft een wit doosje met een sticker waarin valiumtabletten zitten. Deze zijn schadelijk voor de gezondheid als zij in verkeerde handen terechtkomen, bijvoorbeeld bij kinderen. Mocht iemand de medicijnen aantreffen dan kunt u deze brengen bij de apotheek of bij het politiebureau. U kunt natuurlijk ook telefonisch contact zoeken met de politie via 0900 – 8844.

Gewonde bij skeeleren
SNEEK – De politie heeft maandag rond 16.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Oude Koemarkt. Een 11-jarige inwoner van Sneek was hier aan het skeeleren en reed plotseling de rijbaan op. Een auto die bestuurd werd door een 18-jarige inwoner van Sneek kon hem niet meer ontwijken en raakte de jongen die hier door gewond raakte. Het slachtoffer is voor onderzoek overgebracht naar het Anthoniusziekenhuis in Sneek.

Invordering rijbewijs
SINT NICOLAASGA – De politie heeft maandag rond 20.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 48-jarige inwoner van Sneek. Tijdens een snelheidscontrole op de A-6, waarbij gebruik werd gebruikt van de laser, zagen agenten dat de Sneker hier met een snelheid reed van 176 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur toe is gestaan. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole
BONTEBOK – De politie heeft naar aanleiding van klachten van omwonenden een snelheidscontrole met de laser gehouden op de Hogeveenseweg. Twaalf bestuurders overschreven de maximum snelheid van 60 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 90 kilometer per uur. De overtreders kregen een bekeuring.

Onderzoek naar aanranding
FRANEKER – De politie stelt een onderzoek in naar een aanranding die op maandag rond 21.00 uur plaats heeft gevonden bij Franekerbos. Een 15-jarig inwoonster van Franeker fietste op het War toen plotseling een man uit de bosjes kwam. De man dwong haar tot stoppen, pakte haar vast en probeerde haar in de struiken te trekken. Door zich hevig te verzetten wist de 15-jarige los te komen en weg te vluchtten. Door de politie is een onderzoek ingesteld maar de verdachte werd niet meer aangetroffen. De omgeving rond het Franekerbos is een plaats waar veel hondenbezitters hun hond uitlaten. De politie wil dan ook graag in contact komen met mensen die maandagavond 7 maart iets opvallends hebben gezien in deze omgeving of die getuige zijn geweest van het voorval. De politie is bereikbaar via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Vrachtauto rijdt verkeerd
SNEEK – De politie heeft maandag rond 20.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Willem Santemastraat. Een 54-jarige bestuurder uit Diepenbeek (BEL) was met zijn truck en oplegger, die geladen was met splinternieuwe auto’s, op weg naar een garage in Sneek. Op aanwijzing van zijn navigatieapparaat reed hij de Willem Santemastraat in. Daar reed hij zich echter klem. Om weer weg te komen moest de chauffeur achteruit de straat uit rijden. Tijdens dit manoeuvreren reed hij tegen een lantaarnpaal die door de botsing omviel. Door een energiebedrijf is de stroom van de lantaarnpaal afgesloten. De vrachtwagen raakte lichtbeschadigd.

Auto’s gestolen
DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een grijze Opel Meriva met kenteken 97-SF-JJ en een rode Volkswagen Bora met kenteken 94-JJ-ZG. Op maandag tussen 19.30 uur en 22.50 uur werden de sleutels van deze auto’s gestolen vanuit de jaszakken die in de garderobe hingen van een zalencentrum aan de Pier Panderstraat. De aangevers, een 74-jarige inwoner van Wijnjewoude en een 79-jarige inwoner van Drachten, deden aangifte.

Getuigen gezocht van brandstichting
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van een brand in een sloopwoning. Omstreeks 22.15 uur kreeg de politie de melding van een woningbrand aan het Rietveldplein. Ter plaatse bleek een sloopwoning in brand te staan. De brandweer kon snel het sein brandmeester geven. Brandstichting wordt niet uitgesloten. De politie is daarom op zoek naar getuigen van deze brand. Heeft u iets verdachts gezien of gehoord kort voor, tijdens of na het tijdstip van de brand, neem dan contact op met de politie in Leeuwarden via het telefoonnummer 0900-8844.

Vrouw aangehouden voor mishandeling
DRACHTEN – De politie heeft maandagavond een 41-jarige vrouw uit Joure aangehouden. Kort daarvoor kreeg de politie de melding dat er een vrouw buiten kennis op de Noordkade zou liggen. Ter plaatse bleek dat een 42-jarige vrouw uit Joure gewond op de grond lag. De 41-jarige vrouw, welke bij het slachtoffer was, verklaarde dat de vrouw na een ruzie uit de auto was gesprongen. Nadat het slachtoffer was onderzocht bleek dat de vrouw een steekwond had. De 41-jarige vrouw is hierop aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Zij is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek.

Man aangehouden voor diefstal buitenboordmotor
RYPTSJERK – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 18-jarige man uit Tytsjerk aangehouden voor diefstal van een buitenboordmotor. Na een tip kon de politie de man op de Westerdijk in zijn auto aanhouden. Daar bleek dat de man een buitenboordmotor in zijn auto had liggen, welke vermoedelijk kort daarvoor is weggenomen uit een jachthaven. De man is hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. De auto met inhoud is in beslag genomen voor nader onderzoek.

Twee mannen aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft maandagavond twee inwoners van Heerenveen van 24 en 26 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Surveillerende agenten kregen ’s avonds een melding, dat er werd gevochten op een galerij van een appartementencomplex aan de Beugel. Eenmaal ter plaatse bleken twee slachtoffers, twee inwoners van Heerenveen van 22 en 24 jaar, en enkele getuigen bij het politiebureau voor de deur te staan. De agenten gingen weer terug en ze hoorden het verhaal van het groepje aan. Al snel werd duidelijk dat de mannen van 22 en 24 jaar in het trappenhuis van het appartement waren aangevallen. Daarbij werden ze geslagen. Volgens één van de aangevers hadden de verdachten geprobeerd om hem van drie hoog over de balustrade te gooien. Het duo deed dan ook aangifte van openlijk geweld. Diezelfde avond konden de agenten de twee verdachten aanhouden. Ze kwamen zich, nadat er telefonisch contact was geweest, vrijwillig melden op het politiebureau. De twee werden voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan