Politieberichten van dinsdag 7 september.

Inbraak in horecagelegenheid
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Stationsweg. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd de kluis opengebroken, waaruit een geldbedrag werd weggenomen. Door de inbraak ontstond er grote schade in het café. Namens het gedupeerde horecabedrijf deed een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte. De technische recherche heeft inmiddels sporenonderzoek verricht.

Grote partij gereedschap gestolen
SNEEK – De politie onderzoekt de diefstal van een grote partij gereedschap uit twee containers in een bouwput aan de Lemmerweg. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend werden de twee containers in de vijf meter diepe bouwput opengebroken. Vervolgens werd een grote partij gereedschap, zoals boormachines en zagen, gestolen. Namens de gedupeerde bouwbedrijven is inmiddels aangifte gedaan.

Burgernetactie na diefstal koper
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar twee mannen die vermoedelijk een grote partij koper uit een leegstaande fabriek aan de Harlingerstraatweg hadden gestolen. Het tweetal werd overlopen in de fabriek door iemand, waarna ze weg werden gestuurd. De politie werd vervolgens gewaarschuwd omdat de melder het vermoeden had dat ze een grote partij koper hadden gestolen. Het duo was namelijk in het bezit van een aantal tassen met daarin allemaal afgeknipte leidingen, vermoedelijk van koper. Ondanks een zoekactie van agenten en de Burgernetdeelnemers kon het duo niet meer worden achterhaald.

Diefstal airbags
REDUZUM/SNEEK – De politie onderzoekt de diefstal van airbags uit geparkeerde auto’s. In de nacht van donderdag op vrijdag werden in Reduzum uit drie geparkeerde auto’s de airbags op professionele wijze verwijderd. In de nacht van zondag op maandag was er eenzelfde incident aan De Hoppen in Sneek. Hier werd in twee geparkeerde auto’s ingebroken. Echter uit één auto werd maar een airbag gestolen. Alle gedupeerde eigenaren hebben inmiddels aangifte gedaan. De technische recherche heeft een nader sporenonderzoek ingesteld.

Vrouw overleden
LEEUWARDEN- De 29-jarige inwoonster van Sneek, die vrijdagmiddag rond 17.15 uur door nog onbekende oorzaak met haar auto op de Harlingertrekweg nabij de Verlaatsbrug te water raakte, is maandagavond aan de gevolgen van het ongeval overleden. De vrouw deed een poging om uit haar auto te komen, maar ging weer terug de auto in om waarschijnlijk iets te pakken. Daarna kon zij niet meer op tijd uit haar auto komen. Na vergeefse reddingspogingen door omstanders is ze door duikers van de brandweer bevrijd, waarna werd begonnen met reanimatie. De vrouw werd in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis waar zij in de avond overleed.

Inbraak in tankstation
SNEEK- De politie onderzoekt een inbraak in een tankstation aan de Oude Oppenhuizerweg die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond. Door de toegangsdeur te forceren wist men zich toegang tot het bedrijf te verschaffen. Daar werd geld en rookwaar weggenomen. Een 48-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op het NS- Station een 31-jarige inwoner van Amersfoort aangehouden op de verdenking van vernieling. Medewerkers van een beveiligingsbedrijf zagen de man 5 ramen vernielen en waarschuwden direct via hun meldkamer de politie waarna de verdachte kon worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man overleden na ongeval met zitmaaier
WOMMELS – Een 75-jarige inwoner van Wommels is maandagavond overleden na een ongeval met een zitmaaier op een boerenerf aan de Slachte. Door nog onbekende oorzaak raakte de man tijdens werkzaamheden met de zitmaaier in de sloot. Het slachtoffer kwam daarbij onder de maaimachine terecht. De brandweer haalde de man onder de zitmaaier uit de sloot vandaan. Ondanks de inzet van vele hulpverleners overleed de 75-jarige man op de plaats van het ongeval. De technische recherche heeft sporenonderzoek verricht.

Aangehouden voor stroomstootwapens
DRACHTEN – De politie heeft maandagmorgen een 38-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit op de Fabriekslaan. De politie had naar aanleiding van tips een onderzoek naar de man ingesteld. De man zou in het bezit zijn van een vuurwapen. Maandag rond 11.30 uur doorzochten agenten het huis van de verdachte en vonden drie stroomstootwapens. Hierop werd de man aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Een vuurwapen werd niet aangetroffen. Na verhoor werd de man heengezonden. De verdachte werd in augustus ook aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit en bedreiging met een stroomstootwapen. De wapens werden door de politie in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbrekers op heterdaad aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft op maandagavond om 23.30 uur een onderzoek ingesteld bij een poging inbraak bij een bedrijf aan het Bakboord. De eigenaar van het bedrijf, een 41-jarige bewoner van Donkerbroek, had een tweetal personen gezien die aan de deuren en hekken zaten rommelen. Omdat er bij dit bedrijf de laatste tijd veel was ingebroken, was de eigenaar extra waakzaam. Vervolgens belde hij via 1-1-2 de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen zagen ze dat er één verdachte hard wegliep. De man, een 28-jarige inwoner van Drachten, werd na een korte achtervolging aangehouden door de agenten. De tweede verdachte, een 25-jarige inwoner van Drachten, had zich achter een container verstopt. Hij kon direct daarna door de agenten worden aangehouden. De eigenaar heeft aangifte gedaan en de beide verdachten zijn voor verhoor ingesloten.

Veelpleger rijdt met alcohol, beledigd en bedreigd agenten
HARLINGEN – De politie heeft tijdens een alcoholcontrole een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden, die in de nacht van maandag op dinsdag rond 3.00 uur in zijn auto op de Harlingerstraatweg reed. De man werd door agenten gecontroleerd. Omdat de man naar alcohol rook, vorderden de agenten een voorlopige blaasproef op straat. Toen de man de blaasproef weigerde, werd hij aangehouden. Nadat de 27-jarige bestuurder was overgebracht naar het politiebureau in Harlingen werd hem gevorderd om mee te werken aan een ademanalyse. Ook weigerde de Leeuwarder dit. Daarnaast begon de man de agenten te beledigen en te bedreigen. De Leeuwarder is vervolgens voor verhoor ingesloten voor het rijden onder invloed van alcohol, het beledigen en bedreigen van de agenten. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd.

112Fryslan