Fryslân, 07-07-2009 • Politieberichten van maandag 6 juli 07.00 uur tot en met dinsdag 7 juli 07.00 uur

Drachten: politie lost groot aantal inbraken op
De politie heeft met de aanhouding van twee inwoners uit Drachten op 1 april 2009 ruim tachtig inbraken in woningen, bedrijven en bouwplaatsen opgelost. De twee mannen van 35 en 45 jaar pleegden de inbraken in de periode mei 2007 tot begin april 2008. De inbraken vonden plaats in Fryslân, Groningen, Drenthe en in de kop van Overijssel. De totale schade van deze inbraken loopt in de tonnen. De verdachten zitten in voorarrest in afwachting van de zitting.

De twee hoofdverdachten maakten deel uit van een groep, die in wisselende samenstelling opereerde. Er zijn uit deze groep meerdere verdachten aangehouden. Naast de twee hoofdverdachten zitten nog twee medeverdachten in voorarrest. De overige medeverdachten mochten na verhoor en een proces-verbaal het bureau weer verlaten.

De twee hoofdverdachten staan terecht op de zitting van 14 juli a.s. Een medeverdachte komt op 24 juli voor. Voor de andere medeverdachte is nog geen zittingsdatum bekend.

Heerenveen: inbraak in Opsporing Verzocht
Het programma “Opsporing verzocht” van de AVRO besteedt vanavond aandacht aan een inbraak in een garagebedrijf aande Skrynmakker. In de nacht van zaterdag 15 november 2008 op zondag 16 november 2008 betrapte een beveiligingsmedewerker twee nog onbekende inbrekers. De beveiligingsmedewerker zag een ladder tegen het pand staan en één van de ruiten was ingeslagen. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De beveiligingsmedewerker zag twee onbekende mannen van de ladder komen. De twee maakten zich vervolgens snel uit de voeten. Ondanks een zoektocht, waarbij ook nog gebruik werd gemaakt van een politiehond, werden de twee inbrekers niet meer aangetroffen. Wel registreerde een beveiligingscamera de inbrekers. De beelden worden vanavond getoond in “Opsporing verzocht”. De uizending begint om 21.50 uur op Nederland 1 en zal woensdagmorgen om 10.05 uur worden herhaald.

Franeker: rijden onder invloed alcohol
De politie heeft maandagavond een 35-jarige inwoner van Franeker aangehouden. Men zag de automobilist, die door de politie werd gezocht voor bedreiging en vernieling, op de Rondweg zien rijden waarna hij op It Tichelwurk staande werd gehouden. Toen men de man aansprak bleek dat hij alcohol had gedronken. De Franeker werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Op het politiebureau weigerde de Franeker mee te werken aan de ademanalyse. Uit onderzoek bleek ook nog dat de man zijn rijbewijs geschorst was. De 35-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Atsmastate. Men kwam de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werd een computer, een lcd-televisie en twee fototoestellen weggenomen. Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Boornzwaag: buitenboordmotoren gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van twee buitenboordmotoren. De twee buitenboordmotoren van het merk Mercury, type kortstaart en een langstaart, zwart van kleur, werden vermoedelijk maandag uit een schuurtje op een camping in het dorp weggenomen. Men verschafte zich toegang tot schuurtje door deze open te breken. Een 24-jarige inwoner van Groningen deed aangifte.

Dronrijp: bestuurder gewond na éénzijdige aanrijding
De politie heeft vanmorgen vroeg het ambulancepersoneel geassisteerd bij een éénzijdige aanrijding op de Rijksweg A31. Een 46-jarige automobilist uit Leeuwarden die in de richting van Harlingen reed, is tijdens de autorit vermoedelijk in slaap gevallen. Daardoor raakte hij met zijn wiel in de rechter berm. Vervolgens probeerde hij zijn auto weer op de weg te krijgen waarna hij tegen de vangrail in de middenberm botste. De man is met een hersenschudding en rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: politie houdt drie inbrekers op heterdaad aan
De politie heeft maandagmiddag aan de Kwekerijstraat een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 30-jarige man en een 28-jarige vrouw, beiden uit Sneek, aangehouden op verdenking van inbraak. Surveillerende agenten zagen dat twee mannen en een vrouw zich verdacht ophielden bij een woning aan de Boomgaardstraat. Kort daarop hoorden de agenten een persoon roepen, waarna het drietal wegrende. Na een korte achtervolging konden zij worden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. Een 29-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Sint Johannesga: twee jongens gewond na scooterongeval
De politie heeft maandagmiddag op de Hoge Dijk een aanrijding afgehandeld waarbij een 15-jarige en een 16-jarige jongen uit Oosterzee gewond raakten. De jongens reden samen op een scooter toen ze op het brom-/fietspad onderuit gingen. Vermoedelijk lag er grind op de weg waardoor de 16-jarige de scooter niet meer onder controle kon houden. Beide jongens zijn met hoofd- en rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Franeker: politie zoekt getuigen autobrand
De politie zoekt getuigen van een autobrand op de Schoener. In de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 01.30 uur kreeg de politie de melding dat er een bestelauto in brand stond. Deze stond geparkeerd in een parkeerhaven op de kruising met de Barkentijn. De brandweer heeft de brand geblust, maar kon niet voorkomen dat de auto en een naastgelegen schutting verloren gingen. Omdat er een mogelijkheid bestaat dat de brand is aangestoken, komt de politie graag in contact met getuigen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Vlieland: politie houdt vernieler aan
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag aan de Lutinelaan een 15-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden op verdenking van het plegen van een vernieling. Een 46-jarige man van Vlieland meldde aan de politie dat de voorruit van zijn woning zojuist was vernield en dat hij de dader bij zich had. De jongen werd hierop door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat de Amsterdammer zijn identiteitskaart had vervalst. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De vervalste identiteitskaart werd in beslag genomen.

112Fryslan

})