Politieberichten van dinsdag 7 augustus

Overvaller laat mountainbike achter

SINTJOHANNESGA – De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de eigenaar/gebruiker van een mountainbike, die woensdag 1 augustus gebruikt werd bij een overval op een woning. Tijdens de overval werd de 84-jarige bewoner ernstig mishandeld. De dader vluchtte weg op een mountainbike, maar moest deze achterlaten toen hij een natuurgebied in vluchtte.

Inbraak

Op woensdag 1 augustus rond 05.30 uur werden de bewoners van de woning, een 84-jarige man en zijn 75-jarige echtgenote, wakker van een man die bij hen in de slaapkamer stond. De inbreker eiste geld en bedreigde de bewoners. De vrouw rende daarop naar het raam en begon om hulp te roepen. De 84-jarige werd door de overvaller geslagen en liep verwondingen aan zijn hoofd op. De dader rende vervolgens de woning uit.

Achtervolging

Een gealarmeerde getuige zag de overvaller weg fietsen op een rood/grijze Giant mountainbike en zette de achtervolging in. De dader fietste over de Hegedyk in de richting van Echtenerbrug. Vlak bij de poldermolen ‘De Hersteller’ gooide hij de mountainbike tegen het prikkeldraad en vluchtte het veengebied ‘Oosterschar’ in. Een zoekactie van de politie, waarbij ondermeer een helikopter in werd gezet, leverde helaas niets op

Omschrijving mountainbike

De Giant mountainbike is rood/grijs van kleur en is destijds gekocht bij rijwielhandel Smit in Heerenveen. Dit bedrijf bestaat inmiddels niet meer. Op het stuur zit een wit/crème afneembaar plastic lichtje en op de zadelpen zit een rood plastic lampje. Rond het zadel hangt een schakelketting met een (donderkleurige) plastic bescherming en hangslot.

De politie wil graag in contact komen met mensen die weten van wie deze mountainbike is of die weten wie gebruik maakt van deze fiets.

Signalement dader

Uit het politie onderzoek werd het signalement van de dader bekend. Het gaat hier om:


*Blanke man
*kort spierwit haar.
*ca. 1.80 m groot.
*Tussen de 25 – 30 jaar oud
*sportief postuur.
*droeg een blauwe broek met zakken, aan de zijkant.
*kort zwart stoffen jasje van stof.

Getuigen

Rond het tijdstip van de overval reden diverse mensen over de Hegedyk in Sintjohannesga van- en naar hun werk. De politie wil graag in contact komen met mensen die daar op woensdag 1 augustus tussen 05.00 uur en 07.00 langs zijn gereden en daar iets opvallends hebben gezien of die de overvaller op de Hegedyk of in de naaste omgeving hebben zien fietsen. Mensen die de mountainbike herkennen, of aan de hand van het signalement van de dader al dan niet in combinatie met de rood/grijze mountainbike de verdachte denken te herkennen, worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie. Op de opsporingssite [url]www.dadergezocht.nl[/url] staat een uitgebreid item.

Contact

Hebt u informatie of bent u getuige geweest neem dan contact op met de politie bereikbaar via het telefoonnummer 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Graffiti

SNEEK – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur een 19-jarige inwoner van Assen aangehouden voor baldadigheid. De 19-jarige tekende met een stift een symbool/tag op de muur van een pand in de Kruizebroederstraat. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een bekeuring van € 150, = mocht de Assenaar het bureau weer verlaten.

Dealen van drugs

SNEEK – De politie heeft maandag rond middernacht een 35-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van het dealen van drugs. Op de beelden van het cameratoezicht was te zien dat de 35-jarige vermoedelijk in drugs handelde. Agenten hebben de 35-jarige gefouilleerd, waarbij in zijn broekzak een wikkel met vermoedelijk speed werd aangetroffen. De verdachte is aangehouden. Een 23-jarige inwoonster van Sneek die bij de 35-jarige was, werd ook gecontroleerd. Zij had een kleine hoeveelheid softdrugs in haar bezit. Omdat zij zich bemoeide met de aanhouding van de 35-jarige en ‘door het lint’ ging, werd ook zij aangehouden. Beiden zijn overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor hebben zij het bureau weer verlaten.

Agenten beledigd

SNEEK – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 03.00 uur een 19-jarige inwoner van Assen aangehouden voor belediging. De verdachte schold in de Kleine Kerkstraat een agent uit. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op het politiebureau was de 19-jarige nog niet gekalmeerd en beledigde hier nog een agent. De verdachte is ingesloten.

Invordering rijbewijs

LEMMER/OOSTERZEE – De politie heeft maandag rond 24.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige inwoner van Joure. Bij de politie werd een melding ontvangen dat er op de A-6 een auto met pech stond. De auto stond stil op de vluchtstrook maar erg dicht langs rechterrijstrook van de A-6. Agenten troffen de 31-jarige bestuurder aan en omdat het vermoeden bestond dat hij alcohol gebruikt had werd deze voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de man 810 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. De auto is door een bergingsbedrijf afgesleept naar een garage.

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die plaats vond in een woning aan De Fennen. In de nacht van maandag op dinsdag rond 05.00 uur hoorde een bewoner een geluid op straat en ging poolshoogte nemen. Hij zag dat een man van het balkon van de woning van de buren, naar beneden klom. Op de kruising Brandemeer/ De Fennen stond een tweede man te wachten. De mannen renden weg in de richting van de Dokkummer Ee. Onderzoek wees uit dat er in de woning ingebroken was. De daders waren binnengekomen door een deur te forceren. De woning is doorzocht maar het is nog niet bekend wat er gestolen is.

Getuigenoproep aanrijding

DOKKUM- De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die zaterdagavond rond 17.30 uur plaatsvond op de Harddraversdijk. Daar werd de auto van een 61-jarige inwoonster van Kollum aangereden door een uit tegenovergestelde richting komende grijze personenauto, sedan uitvoering, mogelijk van het merk Volkswagen, type Passat of Renault. De auto raakte tijdens het passeren de auto van de aangeefster en ging vervolgens er met hoge snelheid vandoor. Een getuige, die het ongeval had zien gebeuren, ging achter de auto aan maar verloor deze uit het oog op De Zwaan. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie over de aanrijding hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Sieraden buit bij inbraak

LEMMER- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die maandagavond plaatsvond aan de Pegasus. De dader(s) kwam(en) de woning binnen via een raam en doorzochten de hele woning. Uit de woning werden gouden sieraden weggenomen.

Vrouw gewond bij aanrijding

REDUZUM- De politie onderzoekt een eenzijdige aanrijding op de Tsienzerbuorren. Rond 18.00 uur verloor een 31-jarige automobilist uit Sibrandabuorren door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. Hij botste vervolgens met zijn auto tegen een boom. Daarbij raakte zijn vrouw, een 26-jarige inwoonster van Sibrandabuorren, die naast hem zat, gewond en bekneld. Zij moest door de brandweer uit haar benarde positie worden bevrijd. Zij werd met nek- en rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bestuurder en een 2-jarig zoontje kwamen met de schrik vrij.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan