Fryslân, 07-04-2009 • Politieberichten van maandag 6 april 07.00 uur t/m dinsdag 7 april 07.00 uur

Drachten: politie zoekt getuigen van stenen gooien vanaf fietsbrug
De politie is op zoek naar getuigen die iets gezien of gehoord hebben van het gooien van een steen vanaf een fietsbrug op de Zuiderhogeweg. Op zaterdag 4 april werd er tussen 22.30 en 23.00 uur een steen gegooid die bovenop een auto terecht kwam. Daarbij was geen sprake van persoonlijk letsel. Er is wel aangifte gedaan door een 45-jarige man uit Jonkerslan. Op dat moment moeten ongeveer zo’n 10 tot 15 personen op de brug aanwezig zijn geweest. Getuigen, maar ook anderen, die meer hebben gezien of gehoord over het gooien van een steen op deze auto kunnen bellen met 0900 8844. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000.
Franeker: dealers en drugsgebruikers aangehouden
De politie heeft in een onderzoek naar de handel in drugs vanuit een woning aan It Ankerplak in totaal zes mensen aangehouden en gehoord, waaronder de 18-jarige bewoner. Naar aanleiding van klachten over het handelen in drugs is door de politie een intensief onderzoek ingesteld. Het onderzoek richtte zich op de verstrekkers en gebruikers van drugs.

Zaterdag hadden agenten in burger post gevat in de buurt van de woning. Zij hielden drie minderjarige verdachten uit Franeker en Sexbierum aan op verdenking van het in bezit hebben van drugs, bij geen van deze verdachten werd drugs aangetroffen. Op de Frjentsjerterdyk in Sexbierum hield de politie een vierde verdachte aan op verdenking van het in bezit hebben en het handelen in drugs. Dit betrof een 21-jarige man uit Sexbierum, hij was in het bezit van vijf wikkels speed en GHB. De woning van de man werd doorzocht en de politie trof hier 85 gram speed, een hoeveelheid GHB en grondstoffen voor GHB aan. Daarnaast werden de 18-jarige bewoner van It Ankerplak en zijn 17-jarige vriendin uit St. Annaparochie aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. In de woning werd geen drugs aangetroffen, maar in de woning van de vrouw trof de politie 51 pillen, vermoedelijk speed, een fles GHB en een hoeveelheid grondstoffen voor GHB aan. Alle drugs werd door de politie in beslag genomen. Drie van de zes verdachten zitten nog vast aan het politiebureau voor nader onderzoek. Zij worden vermoedelijk dinsdag op vordering van de officier van justitie voor de rechter-commissaris geleidt.

Leeuwarden: jongeman blijkt nepvuurwapen bij zich te hebben
De politie heeft maandagmiddag een 14-jarige jongen uit Joure aangehouden op verdenking van het in bezit zijn van wapens. Een getuige had gezien dat deze jongen vanaf station Camminghaburen was ingestapt en een op een vuurwapen gelijkend voorwerp in zijn broeksband had gedaan, zichtbaar aan de voorkant van zijn broek. De jongen was onderweg met de trein naar Leeuwarden centraal station. Toen die arriveerde op Leeuwarden CS verlieten alle inzittenden de trein. Omdat de juiste locatie en het signalement van de verdachte was doorgegeven aan de politie werd de jongen aangehouden op het perron. Op het politiebureau bleek bij de fouillering dat de verdachte een nepvuurwapen bij zich had. Hij bleek in het bezit te zijn van een plastic balletjespistool, die sterk leek op een vuurwapen. Het nepwapen werd in beslag genomen. Na verhoor werd de verdachte heengezonden.

Smallingerland/Opsterland: executieactie
De politie Fryslân heeft maandag in de gemeenten Smallingerland en Opsterland een zogenaamde executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de actie werden 30 adressen waarbij drie personen werden aangehouden die in totaal nog voor 28 dagen een gevangenisstraf moesten uit zitten. Er werd voor ruim € 1000,- aan openstaande boetes geïnd.

Reard: snelheidsovertreding van 78 km/u per uur
De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige man uit Leeuwarden. Op de Snitserdyk passeerde deze motorrijder een snelheidscontrole met behulp van een lasergun met 158 km/u terwijl een maximum snelheid van 80 km/u geldt. De betrokken bestuurder kon op de A32 ter hoogte van Wirdum worden staande gehouden waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal werd opgemaakt.

Sint Nicolaasga: automobilist en passagier gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft maandagmiddag op de rijksweg A6 ter hoogte van de afslag Sint Nicolaasga een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 33-jarige automobilist uit Broeksterwoude en een 26-jarige passagier uit Leeuwarden gewond raakten. De bestuurder verklaarde aan de agenten dat hij even niet had opgelet. Hij schrok toen hij zag dat hij richting de vangrail reed. Na een aantal stuurcorrecties kwam het busje op de rechter zijkant terecht en ging in de middenberm over de kop. Het busje raakte door het ongeval zwaar beschadigd. Twee van de drie inzittenden klaagden over nek- en rugpijn. Zij werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen en Dokkum.

Leeuwarden: ongeval tussen twee fietsers
De politie heeft maandagmiddag op de Mr. P.J. Troelstraweg een ongeval afgehandeld, waarbij een 45-jarige fietsster uit Stiens gewond raakte. De vrouw verklaarde aan de agenten dat ze wilde uitwijken voor een aantal kinderen. Op dat moment haalde een 40-jarige fietser uit Stiens de vrouw in. De fietsers reden tegen elkaar aan en kwamen hierdoor beiden ten val. De vrouw is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Kootstertille: aanrijding met letsel
De politie heeft maandagavond op de Rykswei een ongeval afgehandeld, waarbij een 22-jarige automobiliste uit Kollum gewond raakte. De vrouw kwam vanuit de richting Kooiweg en wilde de rijksweg N355 oprijden. Daarbij zag ze een van rechts komende 23-jarige bestuurder uit Kootstertille over het hoofd, met een aanrijding tot gevolg. De vrouw is met arm-, been- en nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: rijden onder invloed, invordering rijbewijs
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige vrouw uit Heerenveen. Surveillerende agenten zagen de bestuurster rijden op de Karst de Jongweg en hadden het vermoeden dat zij onder invloed van alcohol verkeerde. De bestuurster onderging een blaastest. Daarna werd zij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse met een uitslag van 770 ug/l. Zij kreeg een rijverbod van 9 uren. Naast een invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: twee mannen aangehouden, rijden zonder rijbewijs en bezit drugs
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op het Hofplein twee mannen aangehouden op verdenking van het rijden zonder rijbewijs en in het bezit zijn van harddrugs. Surveillerende agenten hielden ter controle een voertuig staande met daarin een 18-jarige bestuurder uit Leeuwarden en een 19-jarige inzittende uit Leeuwarden. De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en kon zich niet legitimeren. In de middenconsole van de auto troffen de agenten vermoedelijk drie XTC pillen aan, die direct in beslag werden genomen. Beide Leeuwarders werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Op het bureau bleek dat de bestuurder dat de bestuurder een valse naam had opgegeven.

St. Jacobiparochie: brand in woonboerderij
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag de brandweer geassisteerd bij een brand in een woonboerderij aan de Middelweg-west. De brand ontstond rond 04.12 uur door nog onbekende oorzaak in het middelste gedeelte van de boerderij. Om 06:13 uur had de brandweer de brand onder controle. Bij de brand vielen geen gewonden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan