Fryslân, 06-10-2009 • Politieberichten van maandag 5 oktober 07.00 uur t/m dinsdag 6 oktober 07.00 uur.

Kollumerpomp: politie vordert rijbewijs in
De politie heeft maandagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 54-jarige automobilist uit Zuidhorn. De man reed op de Kwelderweg 139 km/u, terwijl ter plaatse een snelheidslimiet geldt van 80 km/u. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Terschelling: politie vindt tijdens controle negen illegale visfuiken
De politie heeft maandagmiddag in het kader van de Toezichtkring Natuurhandhaving samen met de Algemene Inspectie Dienst, partner in de toezichtkring, een milieucontrole gehouden. Tijdens de controle werd vooral de aandacht gericht op het uitzetten van fuiken. Per 1 oktober mogen er geen fuiken meer in het water staan. Het resultaat van een controle over het gehele eiland betrof in totaal 9 fuiken die nog in het water aanwezig waren. In de fuiken zat veel witvis en een enkele paling die keurig werden teruggezet. Ook zaten er in de fuiken veel dode vis. Al deze fuiken zijn uit het water gehaald en in beslag genomen. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: brand in voormalig bedrijfspand
De politie heeft maandagavond de brandweer geassisteerd bij het bestrijden van een brand in een pand aan de Snekertrekweg. Het betrof een leegstaand bedrijfspand. De brand werd ontdekt door een medewerker van een naastgelegen bedrijf, die nog aan het werk was. De man alarmeerde direct de brandweer. De brand ontstond in het voorste gedeelte waarbij kon worden voorkomen dat het zich verder verspreidde. De politie heeft de Snekertrekweg afgesloten. Het naastgelegen bedrijf werd door de brandweer nat gehouden om een overslaande brand te voorkomen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Grou: politie onderzoekt brand
De politie heeft maandagavond de brandweer geassisteerd bij het bestrijden van een brand in een pand aan de Oostergostraat. Het betrof een leeg pand en voormalige winkel waar brand was ontstaan. De brandweer had de brand snel onder controle. Omdat niet duidelijk is hoe de brand is ontstaan en er mogelijk sprake is van brandstichting stelt de politie een onderzoek in.

Balk: politie onderzoekt inbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand aan de Tjalke de Boerstrjitte. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen door het ingooien van een ruit. Daarbij is een laptop weggenomen. Een 39-jarige man uit Balk heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft maandagavond een 15-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling. Tijdens een surveillance zagen agenten dat de jongen op zijn bromfiets reed. Op het moment dat de verdachte in de richting van de agenten keek ging hij er met een hoge snelheid van door. De agenten zetten de achtervolging in konden hem uiteindelijk op het Leger staande houden. De jongen kon niet bewijzen dat hij de eigenaar van de brommer was. Omdat het vermoeden bestond dat er sprake was van diefstal werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt overval in woning
De politie onderzoek een overval die maandagavond in een woning aan de Waterbies plaatsvond. Rond 20.30 uur werd bij een 57-jarige bewoner aan de voordeur geklopt. Bij het openen van de deur drong een onbekende man de woning binnen. Vervolgens heeft het slachtoffer onder bedreiging van een steekwapen zijn portemonnee afgestaan. Daarna vluchtte de overvaller weg. Het signalement van de dader betrof:

[ul][li]Man [/li]
[li]Donkere huidskleur [/li]
[li]Circa 1.90 lang [/li]
[li]Smal postuur [/li]
[li]Droeg een licht gekleurde jas, donkere broek [/li]
[li]Droeg een zwarte muts[/li][/ul]

De politie komt graag in contact met getuigen die deze dader mogelijk gezien hebben of meer informatie hebben. Daarvoor kan contact worden opgenomen met de politie via 0900 – 8844.

Herre Zonderland gaat turncarrière beëindigen
De 26-jarige Herre Zonderland heeft besloten zijn turncarrière niet voort te zetten. Volgende week zal hij zijn laatste WK in Londen turnen. De Nederlands allround kampioen van 2003 is 10 jaar lang voor Nederland uitgekomen tijdens in totaal zeven Europese en vijf wereldkampioenschappen. Op het EK in Milaan begin dit jaar bereikte Herre nog een 27e plaats op de meerkamp.

Het was volgens de oudste broer van Epke een moeilijk maar weloverwogen besluit: “Ik heb een mooie tijd gehad, veel meegemaakt en kijk er met plezier op terug. Ik heb de opleving van het herenturnen in Nederland vanaf het begin meegemaakt. Het voelt goed om nu, als nog steeds volwaardig lid van het Nederlandse team, afscheid te nemen. Ik ga me opladen voor mijn laatste WK in Londen en daar van genieten. Na het NK teamturnen in november zet ik definitief een punt achter mijn turncarrière.”

Herre Zonderland heeft ruim drie jaar gebruik kunnen maken van de topsportregeling van de Nederlandse politie en NOC*NSF. Dankzij die regeling kon hij gedurende de laatste jaren van zijn turncarrière op hoog niveau blijven presteren en tegelijkertijd een maatschappelijke carrière opbouwen. Hij werkte gedurende die drie jaar bij de politie Fryslân. Hij blijft daar in dienst als medewerker bedrijfsvoering.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan