Fryslân, 06-01-2009 • Politieberichten van maandag 5 januari 07.00 uur tot dinsdag 6 januari 07.00 uur.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft maandagmiddag op De Tjalk een 17-jarige inwoner van Aldeboarn aangehouden op verdenking van mishandeling. De jongen had een 16-jarige inwoner van Drachten geslagen. De Drachtster liep daarbij letsel op aan zijn gezicht en moest zich onder doktersbehandeling stellen. Toen de agenten ter plaatse kwamen waren de verdachte en het slachtoffer nog aanwezig. Van beide partijen werd het verhaal aangehoord, waarna de 17-jarige werd aangehouden. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft een maandagmiddag een aanrijding met letsel afgehandeld op de Tesselschadestraat waarbij een fietsster, een 57-jarige inwoonster uit Minnertsga, gewond is geraakt. De aanrijding vond plaats doordat het fietsster de Tesselschade straat overstak en daarbij een personenauto, bestuurd door een 28-jarige inwoner van Harlingen, niet opmerkte. Het slachtoffer is per ambulance met licht letsel overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Sint Nicolaasga: aanrijding met letsel
De politie heeft een maandagmiddag een aanrijding met letsel afgehandeld op het Westeind. De aanrijding vond plaats doordat de 85-jarige automobilist uit Sneek in de bocht van de Wielwei de macht over het stuur verloor en vervolgens met zijn auto in de sloot terecht kwam. Een getuige die het ongeval zag gebeuren heeft het slachtoffer direct uit zijn voertuig gehaald. De Sneker is voor onderzoek met de ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd en auto in beslag genomen
De politie heeft maandagavond op Het Hop een 61-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Een agent had in zijn privé tijd boodschappen gedaan en liep terug naar zijn auto op de parkeerplaats bij de supermarkt in de wijk Zuiderburen. Op dat moment zag de agent een 61-jarige inwoner van Leeuwarden aankomen lopen. De man liep vreemd en het vermoeden bestond dan ook dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De Leeuwarder stapte in zijn auto en reed vervolgens weg. De agent besloot om deze bestuurder te volgen. De 61-jarige man reed langzaam en schokkering. De agent zocht telefonisch contact met zijn collega’s en vroeg naar informatie over de bestuurder. Toen de man stopte, zag de agent kans om in te grijpen. Hij sprak de bestuurder aan, maakte zich bekend als politiefunctionaris en haalde vervolgens de sleutel uit het contact van de auto. De Leeuwarder was duidelijk onder invloed van alcohol. De opgeroepen politieagenten arriveerden en namens vervolgens de verdachte over. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de bestuurder 975 ug/l, goed voor een rijverbod van twaalf uur en een proces-verbaal. Het rijbewijs van de Leeuwarder kon niet worden ingevorderd. Het rijbewijs was namelijk in juli 2008 al ongeldig verklaard. Omdat de man al eerder was aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol werd nu ook zijn auto in beslag genomen.

Warten: inbreker op heterdaad betrapt
De politie heeft maandagavond laat in samenwerking met twee getuigen een 47-jarige man, woonplaats onbekend, op heterdaad aangehouden na een inbraak in een woning aan de Hoofdstraat. De twee getuigen hadden gezien dat de man een ruit had vernield om zo het pand binnen te kunnen komen. Ze hielden de inbreker aan en waarschuwden direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten arriveerden werd de 47-jarige overgedragen. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Herenwal een 19-jarige inwoner van Heerenveen en een 19-jarige inwoner van Munstergeleen aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien de twee nabij Crackstate fietsen op het ijs hadden gegooid. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Samen met de melder gingen de agenten op zoek naar de twee. Uiteindelijk zagen ze het duo lopen op de Herenwal. Hier werden de beide mannen aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie onderzoekt zware mishandeling
De politie onderzoekt de zware mishandeling van een 48-jarige vrouw uit Sneek. De vrouw liet in de nacht van maandag op dinsdag haar hondje even uit. Ze liep over de Furmerusstraat en passeerde een groepje jongeren. Het groepje maakte over de hond een opmerking. De vrouw liep door met haar hond. Plotseling voelde ze een klap op haar rug. De 48-jarige liep snel door naar haar huis. Eenmaal thuis bemerkte ze dat er iets over haar rug liep. Na onderzoek bleek het om bloed te gaan. Het slachtoffer waarschuwde een kennis, waarna de twee besloten om de politie te waarschuwen. De agenten constateerden een aantal kleine steekwondjes op de rug van de vrouw. Direct werd de omgeving afgezocht, maar de jongeren werden niet aangetroffen. De vrouw moest zich onder doktersbehandeling stellen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan