Politieberichten van dinsdag 5 oktober.

Man gewond bij explosie op boot
GROU- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een explosie in een kruiser die afgemeerd lag aan de Oedsmawei. Daarbij liep een 42-jarige inwoner van Grou brandwonden op aan zijn armen en gezicht. De man was in de boot bezig met onderhoudswerkzaamheden waarbij vermoedelijk gassen vrij kwamen. Toen de man vervolgens met zijn flex ging werken zijn de vonken vermoedelijk binding aangegaan met de gassen waarna een explosie volgde. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De kruiser van tien meter lengte brandde geheel uit.

Laptop gestolen
LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een laptop uit een winkel op het NS-station. Een 19-jarige inwoonster van Marknesse die in de winkel stond zette de tas met de daarin haar laptop even neer toen ze het boek vond waar ze naar op zoek was. Toen zij vervolgens besloot dit af te rekenen vergat zij haar tas met de laptop. Toen zij direct daarna terug kwam om haar eigendom op te halen bleek deze weg te zijn. De vrouw deed aangifte.

Bejaarde vrouw overvallen in woning
GROU- De politie onderzoekt een overval in een woning aan de Meersweg die maandagavond plaatsvond. Daar werd een 89-jarige inwoonster van Grou door een nog onbekende jonge man in haar woning overvallen. Om 19.55 uur werd bij de woning aangebeld. Omdat de bejaarde vrouw dacht dat haar buurvrouw voor de deur stond, deed zij deze open. Zij werd vervolgens overvallen door een onbekende man die de vrouw enkele keren omverduwde en geld wilde hebben. Nadat het slachtoffer de overvaller het geld had gegeven, ging hij er in de richting van de Paviljoenstraat ervandoor. De vrouw alarmeerde de buurman door hard te schreeuwen. Toen die polshoogte ging nemen trof deze de hoog bejaarde dame hulpeloos op de vloer aan en belde direct via 1-1-2 de politie. De agenten kwamen snel ter plaatse en begonnen met een zoektocht in de omgeving. Ook werden 111 deelnemers van Burgernet gevraagd om mee uit te kijken naar de verdachte. Een zoektocht in de omgeving leverde helaas geen resultaat op.De tactische en technische recherche stelden een onderzoek in en rondom de woning in. De vrouw werd door haar familieleden en door een gewaarschuwde arts opgevangen.

Signalement van de dader:
[bullets]Blanke man
Leeftijd ongeveer 20 jaar
Accentloos Nederlands sprekend
Lengte 1.70 m
Donkere kleding
Donkere muts
Witte sportschoenen[/bullets]

De politie is op zoek naar getuigen en mensen die anderszins informatie hebben over deze laffe overval. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Brandstichting auto
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de brandstichting van een auto die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond in de Pieter Langendijkstraat. Rond middernacht werd een geparkeerde auto met vermoedelijk een molotovcocktail in brand gestoken. Buurtbewoners hoorden om 00.20 uur een harde knal en zagen vuur bij de auto en waarschuwden direct via 1-1-2 de brandweer en de politie. Nadat de brandweer de brand had geblust, werd de auto voor sporenonderzoek in beslag genomen. De 48-jarige eigenaresse uit Leeuwarden deed aangifte.

Vrouw gewond bij ongeval
LEEUWARDEN- De politie heeft maandagmiddag op de Brandemeer een aanrijding met letsel afgehandeld waarbij een 45-jarige inwoonster van Meppel aan haar been gewond raakte. De vrouw raakte tijdens het fietsen de spiegel van een voorbij rijdende auto waarna zij ten val kwam. Vervolgens viel zij tegen een andere fietser aan en kwam op de straat terecht. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Twitteractie na vermissing
JOURE – De politie heeft samen met de followers van [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] uitgekeken naar een vermiste jongen. De 16-jarige inwoner van Joure had maandagavond zijn ouderlijk huis in overspannen toestand verlaten. Zijn ouders maakten zich dan ook ernstig zorgen. Omdat Burgernet nog niet acties is in de gemeente Skarsterlân besloot de centralist van de Meldkamer Fryslân om het signalement van de jongen op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] te plaatsen. Tevens keken agenten in het gebied uit naar de jongen. Na zo’n 40 minuten zoeken werd de jongen aangetroffen en weer naar zijn ouderlijk huis gebracht.

Diefstal van geld uit bedrijf
EARNEWALD- De politie onderzoekt de diefstal van geld uit een horecabedrijf aan de Koaidyk. De diefstal vond waarschijnlijk maandagmiddag plaats terwijl het bedrijf open was. Uit het bedrijf werd de kassalade met daarin een geldbedrag weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Earnewâld deed aangifte.

Rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
FRYSLAN – De politie heeft maandag op diverse locaties de rijbewijzen van vier automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Op de Afsluitdijk ter hoogte van Kornwederzand passeerde een 37-jarige automobilist uit Blokker een snelheidscontrole met de lasergun met 120 kilometer per uur. Op dit weggedeelte is een snelheid van 70 kilometer per uur toegestaan. Maandagavond passeerde een 37-jarige automobilist uit Berlikum een snelheidscontrole met de lasergun op de Ingelumerdyk in Menaldum met 145 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer per uur is toegestaan. Diezelfde avond passeerde op de A7 nabij Boornzwaag een 30-jarige automobilist uit IJlst eveneens een snelheidscontrole met de lasergun met 174 kilometer per uur. Op de A7 is 120 kilometer per uur toegestaan. Tenslotte passeerde een 46-jarige automobilist uit Grou een snelheidscontrole met de lasergun op de N354 nabij Easterwierrum met 131 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werden van alle vier de bestuurders het rijbewijs ingevorderd. Tevens werd tegen de vier mannen proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor diefstal van boot
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Aldlansdyk een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de diefstal van een boot. Een getuige had eerder die nacht op de Waterbies een bootje zien liggen. Steeds kwam een man op een scooter bij de boot. De getuige vertrouwde dit niet en waarschuwde via 1-1-2 de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen ze een man in het bootje zitten. In eerste instantie dacht de agent dat de man in het water wilde springen. Hij bleek echter een voorwerp te pakken, waarmee hij de diender te lijf wilde gaan. Er moest dan ook met pepperspray worden gedreigd. Uiteindelijk ging de 24-jarige Leeuwarder er lopend vandoor. Na een achtervolging kon hij op de Aldlansdyk worden aangehouden. In de omgeving van het bootje werd ook een 24-jarige Leeuwarder aangetroffen op een scooter. De agenten namen het rijbewijs van de man in en vroegen hem op die plaats te blijven wachten. Eerst moest namelijk de andere Leeuwarder, die op de vlucht was geslagen en een agent had bedreigd, worden aangehouden. Na de aanhouding keerden de agenten terug naar de plaats waar de man op de scooter zou wachten. Hij was echter niet meer op deze locatie. De agenten weten wie deze man is en hij kan dan ook bezoek van de politie verwachten. De boot van het merk US Coast Guard, type L43J en met een Yamaha 8 pk buitenboordmotor werd in beslag genomen. In de boot vonden de agenten onder andere een breekijzer en een betonschaar. De 24-jarige Leeuwarder werd voor nader onderzoek ingesloten.

Twee mannen aangehouden voor bedreiging
LEEUWARDEN – Medewerkers van een horecagelegenheid hebben in de nacht van maandag op dinsdag twee inwoners van Leeuwarden van 20 en 21 jaar aangehouden. Beide mannen waren eerder die nacht betrokken bij een bedreiging met een mes in de Oude Doelesteeg. Medewerkers van een horecagelegenheid zagen dit alles gebeuren en besloten om in te grijpen. Na een achtervolging konden ze beide mannen in de Grote Kerkstraat aanhouden. Vervolgens werden beide verdachten overgedragen aan de politie. Het duo werd door de agenten overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het mes werd niet aangetroffen.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

112Fryslan

})