Politieberichten van dinsdag 5 juni

Veel buizerds verstoord rondom Joure

JOURE – Afgelopen vrijdag haalde de politie een dode buizerd uit een boom bij de Zwettepoel nabij Joure. Het vrouwtje is vermoedelijk al een paar weken geleden overleden door het eten van vergiftigd aas. Ze lag op de rand van het nest met haar vleugels gespreid. Bovenop haar lag nog een veldmuis die door het mannetje was aangevoerd terwijl ze al dood was. Waarschijnlijk heeft het mannetje ook het fatale aas aan het vrouwtje, die de eieren uitbroedde, gevoerd. Dat het mannetje kennelijk goed voor het vrouwtje heeft gezorgd bleek uit het aantal half aangevreten woelratten die zich nog in het nest bevonden. De eieren waren inmiddels al aangepikt en leeg gegeten door kraaien. Ondanks dat het vrouwtje al een paar weken geleden is overleden en de eieren leeg op de grond lagen, is het mannetje nog steeds in de buurt en alarmeert hij bij onraad. Ook op veel andere plekken rondom Joure zijn buizerdnesten vernield, bijvoorbeeld met lange stokken. In één geval werd de nestboom omgezaagd en werden met een geïmproviseerde ladder de jongen uit het nest gehaald. In totaal zijn er in de omgeving van Joure dit jaar al 5 nesten van de buizerd vernield. De havik lijkt dit lot vooralsnog bespaard te blijven. Iedere dag haalt hij een jonge roek op uit de kolonie in het park Heremastate om aan zijn kroost te voeren. Kortgeleden is door een vogelaar zelfs gezien dat een zeearend de kolonie indook en er met een jong vandoor ging. Op dit moment zijn er in totaal 43 gevallen van roofvogelvervolging in Fryslân bij de politie gemeld, waarvan 21 buizerds door het eten van vergiftigd aas. De politie is voornemens om volgend jaar rondom Joure verscherpt toezicht te houden, dit onder andere door camerabewaking bij nesten van roofvogels.


foto: politie Fryslân

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/mei%202012%20070_tcm7-800287.JPG[/img]

Inbraak in woning

SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deEeltje Halbertsmastraat. Zondag kwam men vermoedelijk de woning binnen met een valse sleutel. Eenmaal binnen werden veel sieraden weggenomen. De 43-jarige bewoonster deed aangifte.

Inbraak in zorgcentrum

WORKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een zorgcentrum aan het Noard. Tussen vrijdagavond en maandagochtend werd het gehele pand doorzocht waarbij een geldbedrag werd buitgemaakt. Het is onduidelijk hoe men binnen is gekomen. Namens het gedupeerde zorgcentrum deed een 45-jarige inwoonster van Workum aangifte.

Inbraak in horecagelegenheid

HARLINGEN – De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan deVoorstraat. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een geldbedrag weggenomen. Een 40-jarige inwoner van Franeker deed aangifte.

Vrachtwagenchauffeur gewond na kop-staartbotsing

PEPERGA – De politie heeft maandagochtend een kop-staartbotsing tussen twee vrachtauto’s op de A32 onderzocht, waarbij een 54-jarige vrachtwagenchauffeur uit de Hemrik gewond raakte. De man zag te laat dat het verkeer voor hem tot stilstand was gekomen. De chauffeur reed met zijn vrachtauto tegen een voor hem rijdende vrachtauto. Het gevolg was dat de 54-jarige met zijn combinatie in de berm en sloot terecht kwam. Hij raakte daarbij bekneld en moest door het personeel van de ambulance, traumahelikopter en brandweer uit de zwaar beschadigde cabine worden gehaald. Het slachtoffer werd gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Door het ongeval en de afhandeling er van ontstond veel vertraging op de A32.

Accu’s en autobanden gestolen

DRACHTEN – De politie onderzoekt de diefstal van accu’s en autobanden vanaf een afgesloten terrein van een garagebedrijf aan De Kletten. Tussen zaterdagmiddag en maandagmiddag kwam men op het terrein door twee hekken te forceren. Eenmaal op het terrein werden 16 accu’s en 8 autobanden met velgen weggenomen. Namens het gedupeerde autobedrijf deed een 59-jarige inwoner van Drachten aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling

KOLLUMERZWAAG – De politie heeft maandagmiddag een 32-jarige inwoner van Kollumerzwaag aangehouden op verdenking van mishandeling. Eerder die middag kregen agenten een melding dat een vrouw ruzie zou hebben met haar partner. Bij de woning aangekomen bleek de 32-jarige niet meer aanwezig te zijn. Agenten gingen met de vrouw in gesprek en nadat ze haar verhaal hadden aangehoord, besloten ze om de man aan te gaan houden. De buurtagente zag de 32-jarige fietsen. Bij het zien van de politie vluchtte de man het weiland in. Een agent met een politiehond kwam ter plaatse en de 32-jarige was dan ook snel gevonden. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Fietsendief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Getuigen hadden eerder die middag gezien hoe de man een afgesloten damesfiets wegnam op de Groningerstraatweg. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd, waarbij een goed signalement en vluchtrichting werd doorgegeven. Na onderzoek kwamen de agenten uit bij de woning van de 39-jarige man. Daar werd de gestolen damesfiets aangetroffen. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. ’s Avonds mocht hij het bureau weer verlaten. De fiets gaat retour richting de rechtmatige eigenaresse.

Twee gewonden bij aanrijding

MIDLUM – De politie heeft maandagochtend op de Zuidwalweg een aanrijding onderzocht, waarbij een 37-jarige automobiliste uit Harlingen en een 71-jarige automobilist uit Wijnaldum gewond raakte. De 71-jarige bestuurder gaf de 37-jarige vrouw geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. Beide bestuurders werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Fietsster gewond na aanrijding

GORREDIJK – De politie heeft maandagmiddag op de Brouwerswal een aanrijding onderzocht, waarbij een 9-jarige fietsster uit Luxwoude gewond raakte. Het meisje stak plotseling de weg over en een 35-jarige automobiliste uit Gorredijk kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het meisje kwam met haar fiets ten val. Omstanders verleenden eerste hulp, dit in afwachting van de ambulance. Het 9-jarig meisje werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Daar bleken de verwondingen mee te vallen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaats onderzoek verricht.

Vandalen op de bon

KOLLUM – Twee inwoners van Kollum van 21 en 24 jaar zijn maandagavond aangehouden door een oplettende voorbijganger. De man fietste over hetColleheimlaantje en hoorde glasgerinkel. Niet veel later zag hij beide mannen lopen. Ze bleken met een steen een ruit van een woning te hebben ingegooid. De politie werd gewaarschuwd en het duo werd overgedragen aan de agenten. Die schreven een bekeuring uit. En tevens werd er voor gezorgd dat de twee de schade zouden betalen.

Rijbewijzen ingevorderd

HEERENVEEN – De politie heeft maandagavond op de A32 de rijbewijzen ingevorderd van een 31-jarige man uit Den Oever en een 36-jarige man uit Oudeschoot.In verband met wegwerkzaamheden tussen Heerenveen Zuid en Oranjewoud is de vluchtstrook geheel afgesloten en kan het verkeer bij calamiteiten hier geen gebruik van maken. Daarom geldt daar momenteel een maximum snelheid van 90 kilometer per uur. De 31-jarige man reed een snelheidscontrole voorbij met een snelheid van 170 kilometer per uur. De man uit Oudeschoot reed 51 kilometer te snel. Een motoragent gaf beide mannen een stopteken en vorderde de rijbewijzen van de twee in. Tevens werd tegen de mannen proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding voor heling

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Een dag eerder was ingebroken in een woning aan deHumilitasstraat in de stad. Daarbij was onder andere een laptop buitgemaakt. De eigenaar had een programma op zijn laptop geïnstalleerd waarmee hij bij een eventuele diefstal de laptop kon traceren. Maandagavond gaf het programma aan dat de laptop in een woning aan de Pieter Stuyvesantweg stond. Dinsdagochtend werd de 22-jarige bewoner aangehouden op verdenking van heling. In zijn woning werd de gestolen laptop aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Het woninginbrakenteam doet nader onderzoek. Het advies van de politie is om uw smartphone, tablet, computer en/of laptop te voorzien van een programma om hem bij een eventuele diefstal te kunnen traceren. Het woninginbrakenteam heeft zo de afgelopen periode al diverse helers aan kunnen houden.

Bron [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan