Dinsdag 5 juli

Politieberichten van dinsdag 5 juli

Controle op en rond het Lauwersmeer

LAUWERSOOG – De politieregio’s Groningen en Fryslân, de KLPD, de provincies Groningen en Fryslân, Staatsbosbeheer en Veilig Verkeer Nederland hebben zondag een gezamenlijke controle gehouden op en rond het Lauwersmeer. 30 schippers werden gecontroleerd op varen onder invloed. Geen van de schippers had te veel gedronken. Ook werden geen andere overtredingen geconstateerd. Wel werden 7 vissers bekeurd die hun papieren niet op orde hadden en heeft één persoon proces-verbaal gekregen voor het uitsteken van de kleine Lisdodde, een beschermde plantensoort. Drie kitesurfers werden gewaarschuwd voor kiten buiten het aangewezen gebied en drie wandelaars voor lopen in verboden gebied. Op de wegen rondom het Lauwersmeer werden ruim 1600 automobilisten onderworpen aan een blaastest. Twee automobilisten kregen proces-verbaal voor rijden onder invloed en vijf bestuurders voor een snelheidsovertreding. Eenmaal werd een rijbewijs ingevorderd. Overige overtredingen: onverzekerde auto, defecte verlichting, gladde band (4x), niet handsfree bellen, fout parkeren, niet dragen autogordel (4x), met de auto rijden op het fietspad (2x), loslopende hond (2x). De radarauto heeft 839 passerende auto’s gecontroleerd, waarvan 320 te hard reden. Hoogst gemeten snelheid was 90 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan.

Man aangehouden voor diefstal kranten

HEERENVEEN- De politie heeft maandagmorgen op de Van Kleffenslaan rond 08.00 uur een 54-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden op verdenking van diefstal van kranten. Een getuige zag dat de verdachte in diezelfde straat een stapel kranten wegnam bij een tankstation en belde via 1-1-2 de politie. Via het noteren van kenteken van de auto, werd de man later aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Men deed aangifte.

Mannen aangehouden voor vernieling

SCHIERMONNIKOOG- De politie heeft twee 16-jarige verdachten, beide inwoners van Oldehove, aangehouden op verdenking van vernieling van vier buitenlampen van een horecabedrijf aan de Badweg. In de nacht van zaterdag op zondag zag een getuige dat een aantal lampen door de verdachten werden vernield en waarschuwde de politie. Deze kon de verdachten later die morgen, toen zij op de boot stonden te wachten, aanhouden. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor lokaalvredebreuk

LEEUWARDEN- De politie heeft maandagmorgen een 47-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. Hij kwam maandagmorgen een supermarkt op de Oosterkade binnen lopen terwijl hij een verbod had om daar de zijn. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie zoekt getuigen dood rijden hond

DRACHTEN- De politie is op zoek naar de bestuurder van een bordeauxrode personenauto van het merk Mitsubishi, type Lancer of Carisma met een letter en cijfer combinatie van XS of mogelijk SX en/of een Z, met het cijfer 30 in het kenteken. De betrokken auto was maandagavond 27 juni rond 22.10 uur betrokken bij een aanrijding met een hond in de Torenstraat. De hond van het ras Stabij/Labrador stak plotseling de weg over, waarna hij door de auto geschept werd. De bestuurder reed door terwijl het gewonde dier waarschijnlijk met zijn halsband aan de auto bleef haken. Op de kruising van Torenstraat/Geelhorsstraat stopte de bestuurder, stapte uit en keek onder zijn auto waarna hij vervolgens weer door reed. Op de kruising Torenstraat/Geelgorsstraat sloeg de bestuurder linksaf waarna het gewonde dier van de auto losraakte en op straat terecht kwam. De bestuurder reed vervolgens door. De hond overleed later aan zijn verwondingen. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Poging doodslag Sneek

SNEEK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een poging tot doodslag op een 41-jarige inwoner van Eindhoven. Zaterdagmorgen vroeg werd hij in de Wijde Noorderhorne geslagen met een bijl.

Aanleiding onderzoek

In de nacht van vrijdag 1 juli op zaterdag 2 juli was de 41-jarige samen met een 41-jarige inwoner van ’s-Hertogenbosch uit geweest in Sneek. Rond 02.40 uur haalden ze een snack uit een automatiek in de Wijde Noorderhorne. Hier sprak Eindhovenaar een vrouw aan die achter het stuur van een geparkeerde auto zat. Vervolgens ontstond een woordenwisseling tussen de 41-jarige Eindhovenaar en de bestuurster. Een man die als passagier in de auto zat stapte uit en haalde een bijl uit de kofferbak. Met deze bijl liep hij vloekend en tierend naar de Eindhovenaar en haalde naar hem uit. Het slachtoffer kon de klap afweren maar werd geraakt en liep een diepe wond aan zijn arm op. De dader liep terug naar de auto en deze reed met hoge snelheid weg in de richting van de Kruizebroederstraat. Via 1.1.2 werden de hulpdiensten gewaarschuwd en het slachtoffer werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis

Onderzoek

Uit het politieonderzoek kwam vast te staan dat de dader gebruik maakte van een donkerkleurige, oud model, Opel voorzien van Nederlandse kentekenplaten. Op het achterraam zat een ruitenwisser. Volgens een getuige zaten in het kenteken de cijfers 1 en 2 en mogelijk de letters SF of een combinatie hiervan. De bestuurster sprak een buitenlandse taal mogelijk Slavisch of Pools. De dader sprak Nederlands maar gebruikte ook Slavische- of Poolse woorden.

Foto

Door een getuige is met behulp van een camera op zijn mobiele telefoon, een foto gemaakt. Helaas staat de dader hier niet geheel op en is zijn gezicht niet te zien. Wel is een gedeelte van zijn kleding te zien. Deze foto is gepubliceerd ophttp://www.dadergezocht.nl

Signalement man

– blanke man

– leeftijd tussen de 20 – 30 jaar oud

– lengte tussen de 1.60 – 1.70 meter

– blond, stekelig haar

– droeg een grote ring in zijn linker oor

Rond het tijdstip van het voorval, zaterdag 2 juli rond 02.40 uur, was er redelijk veel publiek in de Wijde Noorderhorne aanwezig. De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige van dit voorval zijn geweest of die de de donkerkleurige Opel hebben gezien. Mensen die aan de hand van het opgegeven signalement, al dan niet in combinatie met de gebruikte auto, de gezochte man denken te herkennen worden verzocht direct met de politie te bellen.

Kabeldieven aangehouden

DONIAGA – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur een 31-en een 38-jarige, beide inwoners van Sneek, aangehouden voor diefstal van stroomkabels. Agenten zagen op de parkeerplaats De Wiel een auto staan. Tijdens een controle bleek de 31-jarige achter het stuur van de auto te zitten. In de auto lagen diverse tassen met hierin stroomkabels en gereedschap. De Sneker kon geen goede verklaring geven waar de stroomkabels vandaan kwamen en werd aangehouden. Onderzoek wees uit dat de kabels van een zendmast in de buurt afgeknipt waren. Vlakbij de zendmast werd, liggend in het gras, de 38-jarige persoon aangetroffen. Ook hij werd aangehouden. Tijdens een onderzoek in de auto werd een grote hoeveelheid (gewicht onbekend) witte poeder aangetroffen en verpakkingsmateriaal om drugs in te verpakken. Aangezien de witte poeder mogelijk drugs kon zijn is dit voor nader onderzoek in beslag genomen. De beide verdachten werden voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 20.00 uur een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging. De 43-jarige werd bekeurd omdat hij bier dronk op de openbare weg (Blokhuisplein). De Leeuwarder was het hier niet mee eens en beledigde de agent. De verdachte werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Tijdens zijn fouillering werd een valmes (stiletto) aangetroffen. Het gaat hier om een verboden wapen en is dus niet toegestaan. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Verkeersongeval

SNEEK – De politie heeft maandag geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Bolswarderbaan. Een 81-jarige automobiliste uit Sneek zag niet dat het verkeerslicht op rood stond en sloeg rechtsaf in de richting van het centrum van Sneek. Hierbij reed zij een 52-jarige inwoonster van Sneek aan die met de fiets de kruising overstak. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Mishandeling

DAMWALD – De politie zoekt de bestuurder van een BMW voorzien van een kentekenplaat met hierin de letters en cijfers 70-PN of een combinatie hier van. Op vrijdag 24 juni stond een 14-jarige inwoner van Zwaagwesteinde samen met twee vrienden op de Dwarsloane. Omdat de bestuurder van een BMW hard aan kwam rijden, gaf de 14-jarige hem een teken met zijn hand om de bestuurder er op te attenderen dat zij daar stonden en dat hij niet zo hard moest rijden. De bestuurder zag dit en bracht zijn voertuig tot stilstand. Hij liep vervolgens naar de 14-jarige en greep hem bij de keel. Hierbij kneep hij zo hard dat het slachtoffer geen lucht meer kreeg. De politie wil graag in contact komen met mensen die weten wie deze bestuurder is of van wie de auto is.

66 overtredingen bij snelheidscontroles

FRYSLÂN – De politie heeft gisteren tijdens snelheidscontroles op de N359 en N384 in totaal 66 overtredingen geconstateerd. Op de N359 werden tussen de afslagen Wommels en Winsum 1485 passerende voertuigen gecontroleerd. 27 hiervan reden te snel, waarbij de snelste met een snelheid van 146 kilometer per uur voorbij kwam waar 100 kilometer per uur toegestaan is. Ook op de N359, maar dan bij Huins, werden 464 voertuigen gecontroleerd. Hier reden 5 te snel, waarvan de snelste 92 kilometer per uur reed waar 70 kilometer per uur toegestaan is. Tenslotte werden op de N384 tussen Winsum en Franeker 582 passerende voertuigen gecontroleerd. Van de 34 die te snel reden, reed de snelste 109 kilometer per uur waar 80 toegestaan is.

Bestuurder aanrijding gezocht

BEETGUMERMOLEN – De politie is op zoek naar de bestuurder van een busje met aanhangwagen die maandagochtend rond 7.00 uur betrokken was bij een aanrijding op de Langestraat. Waarschijnlijk heeft de bestuurder van dit busje, waarvan de aanhangwagen beladen was met hooi of stro, een daar fietsende vrouw geraakt. De 58-jarige vrouw uit Stiens viel hierdoor van haar fiets en raakte gewond. Het busje kwam vanuit de richting Stiens en reed richting Beetgumermolen. De politie verzoekt de bestuurder zich te melden bij het dichtsbijzijnde politiebureau of contact op te nemen via 0900-8844.

Zoektocht naar vermiste man

NIEUWESCHOOT – De politie heeft maandagavond, samen met de deelnemers van Burgernet, uitgekeken naar een vermiste man van 49 jaar uit Nieuweschoot. De man was ’s middag bij zijn moeder in Bantega. Rond 12.30 uur zou de man op zijn scooter naar een instelling in Nieuweschoot rijden waar hij verblijft. Daar kwam hij echter nooit aan. ’s Avonds was hij nog niet gearriveerd en besloot het personeel van de instelling de politie te waarschuwen. De centralilst van de Meldkamer Fryslân besloot een Burgernetactie te starten en een tweet te plaatsen opwww.twitter.com/meldkamer_frl.Ondanks diverse reacties van deelnemers werd de man niet gevonden. Het signalement van de vermiste man:

– ?1.80 meter

– 49 jaar, loopt met een waggelende gang

– vol postuur, vol gezicht en een buikje

– kalend

– klein (ring)baardje en snor

– spijkerbroek blauw

– donkere schoenen

– zwarte jas met zilver/witte strepen streepjes

– groene rugzak

– blauw/witte helm

– blauw/witte scooter: Aerox D-760-DK

Heeft u deze man gisteravond nog gezien of weet u waar hij nu is? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan