Politieberichten van maandag 4 januari 07.00 uur t/m dinsdag 5 januari 07.00 uur

Sneek: politie onderzoekt insluiping
De politie stelt een onderzoek in naar een insluiping in een woning aan de Willem Lodewijkstraat. Maandagochtend kwam men, terwijl de bewoners thuis waren, de woning binnen en namen een laptop en een fototoestel weg. De technische recherche heeft een nader sporenonderzoek ingesteld. De 29-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Holwerd: politie rolt hennepkwekerij op
De politie heeft maandagochtend een hennepkwekerij opgerold aan de Waling Dijkstrastrjitte. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. In de het pand werd een in werking zijnde hennepkwekerij met 500 planten aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek. De planten en kwekerij zijn vernietigd.

Vlieland: jeugd krijgt inzicht in verkeerssituaties met vrachtwagens
De politie van Vlieland heeft de Chauffeurs Vereniging Friesland (C.V.F) bereid gevonden om in het kader van een scholingsproject een vrachtwagen (oplegger) te leveren. Deze vrachtwagen is volledig ingericht voor educatieve doeleinden. Op 18 en 19 januari krijgen kinderen van de plaatselijke basisschool “De Zevenster” en het VMBO “De Krijtenburg” van Vlieland inzicht in gevaarlijke situaties die zich rondom een vrachtwagen voordoen. Denk hierbij aan de dode hoek en op rotondes. Een docent van de C.V.F. geeft veiligheid ‘in-zicht’. ‘In-zicht’ heeft drie betekenissen:

[ul][li]een stukje veiligheid in het vooruitzicht[/li]
[li]inzicht krijgen voor de chauffeur[/li]
[li]inzicht krijgen in het verkeer[/li][/ul]
Daarnaast zijn ook chauffeurs van Vlieland en belangstellenden uitgenodigd om dinsdag 19 januari om 14.00 uur uitleg te krijgen in genoemde truck met oplegger. De 18 meter lange vrachtwagen komt op het terrein van camping Stortemelk te Vlieland te staan. Door sponsoring van Rederij Doeksen en het ROF ( Regionaal Orgaan voor Verkeersveiligheid Fryslân) is het mogelijk de vrachtwagen naar het eiland te laten komen.

Lippenhuizen: politie houdt man aan na ongeval
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval die maandagavond op de Sweachsterwei heeft plaatsgevonden. Een 29-jarige chauffeur uit Gorredijk was hier om onbekende reden van de weg geraakt en tegen een boom tot stilstand gekomen. Hierbij raakte zijn 41-jarige passagier uit Gorredijk gewond. Deze werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. De chauffeur liep na het ongeval weg, maar werd door getuigen herkend waardoor de politie de man later in zijn woning aanhouden kon. Hij werd voor nader onderzoek naar het bureau gebracht. Het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol was, maar hij weigerde een blaastest te doen. Bij het ongeval kwam een ander voertuig, toen deze uitweek, in de berm terecht. Het voertuig, waarvan de eigenaar onbekend is, werd uit de berm getrokken.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen aanrijding
De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die op zondag 3 januari plaatsgevonden heeft op de Groningerstraatweg. Een groene Mitsubishi reed hier omstreeks 13:45 uur door de middenberm en botste tegen twee bomen en een verkeerspaal. Nader onderzoek wees uit dat de chauffeur van de Mitsubishi in de middenberm terecht gekomen was nadat hij door een blauwe Fiat Panda aangereden was. Een chauffeur van een zwarte Alfa Romeo is na de aanrijding gestopt en heeft met de chauffeur van de Mitsubishi gesproken. De politie is op zoek naar de chauffeur van de Alfa Romeo. Bent u deze chauffeur of kent u deze chauffeur? Neem dan contact op met de politie op telefoonnummer 0900-8844. Ook andere getuigen van de aanrijding en de chauffeur van de Fiat Panda worden verzocht zich te melden.

Dokkum: politie onderzoekt aanrijding met letsel
De politie heeft maandagmiddag rond 17:00 uur een verkeersongeval afgehandeld tussen twee personenauto’s op de Strobosserweg bij Dokkum. De voertuigen waren met elkaar in botsing gekomen nadat de een 27-jarige man uit Dokkum door de gladheid in een bocht de macht over het stuur verloor en op de linker weghelft terecht kwam. Hij botste hierbij tegen de auto van een 20-jarige man uit Harkema die in de richting van Buitenpost reed. Door de klap raakten beide voertuigen van de weg, waarbij de auto van de man uit Harkema gedeeltelijk in een sloot belandde. De bestuurder van deze auto werd in verband met mogelijk rug- en lekletsel door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Vanwege bergingswerkzaamheden is de Strobosserweg afgezet en enige tijd gestremd geweest.

Hurdegaryp: politie assisteert bij schoorsteenbrand
De politie heeft maandagavond rond half acht de brandweer geassisteerd bij een schoorsteenbrand op de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Door een brand in de schoorsteen van een houtkachel was veel rook in de woning terecht gekomen. De bewoonster en haar zoon, leeftijden onbekend, hadden rook ingeademd en werden door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Hier zijn ze enige tijd met zuurstof behandeld en mochten na deze behandeling weer naar huis. De brandweer heeft een hoogwerker ingezet om het vuur van bovenaf te doven en had de brand snel onder controle.

Koudum: aandacht in Opsporing Verzocht voor vuurwerkongeval
Dinsdagavond 5 januari wordt in het programma Opsporing Verzocht van de AVRO aandacht besteed aan het vuurwerkongeval in Koudum waarbij een 16-jarig meisje uit Oudega zwaar gezichtletsel opliep. De uitzending begint om 21:50 uur en op woensdag 6 juni is een herhaling om 10:05 uur.

Op de Ds L. Tinholtstraat werd vrijdagavond rond 01.45 uur vuurwerk, mogelijk illegaal, afgestoken middenin een groep van circa 40 jongeren. Het meisje werd daarbij in het gezicht geraakt en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De politie heeft direct ter plaatse een onderzoek ingesteld en diverse jongeren gehoord als getuige. Vanavond worden in Opsporing Verzocht getuigen opgeroepen zich te melden

112Fryslan