Politieberichten van dinsdag 5 april.

Gereedschap buit bij inbraak
DRACHTEN- De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de Tussendiepen die zaterdag 2 april plaatsvond. Uit een afgesloten bedrijfswagen werden diverse gereedschappen weggenomen. De eigenaar, een 31-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte.

Man aangehouden voor huiselijk geweld
MENALDUMADEEL- De politie heeft maandagmorgen een 39-jarige inwoner van de gemeente Menaldumadeel aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De man wordt ervan verdacht zijn vrouw en kinderen te hebben mishandeld en bedreigd. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau en kreeg hij een huisverbod opgelegd. Dit huisverbod is bedoeld om [url=http://www.huisverbod.nl/huiselijk_geweld]huiselijk geweld[/url] verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.

Maatregel
De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd.

Verlenging huisverbod
De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuis geplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuis geplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan het Lenteklokje. De 39-jarige bewoner was rond 12.45 uur vertrokken. Toen hij rond 14.50 uur weer thuiskwam bleek een raam geforceerd te zijn en een x-box en sierraden weggenomen te zijn. De man deed aangifte.

Vrouw rijdt tegen boom
KATLIJK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Aaltjelaan. Een 69-jarige vrouw was hier rond 15.00 uur door nog onbekende reden tegen een boom gereden. Ze werd met verwondingen aan het gezicht en handen per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
RINSUMAGEEST – De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige automobilist uit Dokkum. Op de Klaarkampsterwei reed de man een lasercontrole voorbij met een snelheid van 117 kilometer per uur waar 60 toegestaan is.

81 overtredingen bij snelheidscontroles
SCHARNEGOUTUM / HEEG – De politie heeft maandag bij snelheidscontroles in Scharnegoutum en Heeg 81 overtredingen geconstateerd. Op de Legedyk in Scharnegoutum werden 311 passanten gecontroleerd. 30 hiervan reden te snel, waarbij de hoogst gemeten snelheid 109 kilometer per uur was waar 80 kilometer toegestaan is. Op de Alde Skatting in Heeg werden 548 passanten gecontroleerd. Hier reden 51 te snel en kwam de snelste met 160 kilometer per uur voorbij. Ook hier geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur.

Auto gestolen
SNEEK – De politie onderzoekt de diefstal van een grijze personenauto van het merk Chrysler, type Neon 2.0 voorzien van het kenteken 61-FJ-KZ. De eigenaar had zijn auto op 2 april geparkeerd op het parkeerterrein aan de Lange Veemarkt. Toen de eigenaar maandagmiddag weer bij zijn auto kwam, bleek deze weg te zijn. De eigenaar deed aangifte.

Aangehouden voor vernieling
HARLINGEN – De politie heeft maandagavond een 42-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen zagen dat de man opzettelijk en zonder enig aanleiding een raam van een restaurant aan de Voorstraat vernielen en belden via 1-1-2 de politie. De verdachte kon direct daarna worden aangehouden. De man werd voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Een 38-jarige inwoner van Franeker deed aangifte.

Vijf processen-verbaal voor snelheid
KORNWERDERZAND – De politie heeft op de A7 in de 70 kilometer zone vijf automobilisten proces-verbaal gegeven in verband met de overschrijding van de maximumsnelheid. De snelheid werd gemeten met de zogenaamde laser-gun. Alle vijf bestuurders reden 30 kilometer sneller dan de toegestane snelheid.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan