Fryslân, 04-10-2011 • Politieberichten van maandag 3 oktober 08:00 uur tot en met dinsdag 4 oktober 08.00 uur

Gereedschap uit bestelauto gestolen
HEERENVEEN – De politie heeft maandagochtend een onderzoek ingesteld naar de diefstal van gereedschappen uit een bestelauto welke geparkeerd stond aan de Egelskop. De diefstal werd vermoedelijk gepleegd tussen zondagmiddag 12.00 uur en maandochtend 07.30 uur. De achterruit van de bestelauto werd geforceerd waarna diverse gereedschappen zoals een boormachine en slijpmachine werden weggenomen. De 25-jarige eigenaar uit Heerenveen deed aangifte.

Inbraak horecabedrijf
FRANEKER – De politie heeft maandagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een horecagelegenheid aan de Breedeplaats welke maandag plaatsvond tussen 02.00 uur en 08.00 uur. Men kwam binnen na het forceren van een deur waarna een geldbedrag werd weggenomen. Een 25-jarige inwoner van Franeker deed aangifte.

Bromfietscontrole
LEEUWARDERADEEL – De politie heeft maandagochtend op twee plaatsen in de gemeente Leeuwarderadeel een bromfietscontrole uitgevoerd. In Marssum werden 30 bromfietsers gecontroleerd waarbij negen bekeuringen werden uitgedeeld voor het overschrijden van de constructiesnelheid, één voor gladde banden en één voor een defect remlicht. In Jelsum werden 49 bromfietsers gecontroleerd waarbij acht keer een bekeuring werd geschreven voor het overschrijden van de constructiesnelheid, twee keer voor gladde banden en één keer voor een defect remlicht.

Kwetsbare groep
Bromfietsers zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Hoewel zij verantwoordelijk zijn voor slechts 1% van de totale mobiliteit in Nederland, nemen zij 10% van alle verkeersdoden en 20% van alle ziekenhuisgewonden voor hun rekening. Wanneer een brommer, scooter of snorfiets wordt opgevoerd, is de kans op een ongeval én aanzienlijke schade groter.

Constructiesnelheid
Het opvoeren van motorrijtuigen is verboden. Brom- en snorfietsen mogen niet harder kunnen dan de maximum constructiesnelheid zoals die staat vermeld op het kentekenbewijs en in het kentekenregister, vermeerderd met 5 km/uur. De maximum constructiesnelheid is voor een snorfiets 25 km/uur en voor een bromfiets bijna altijd 45 km/uur. Voor de meting van de maximum constructiesnelheid gebruikt de politie geijkte rollentestbanken. Blijkt dat de brommer of snorfiets harder kan, dan is dat een indicatie dat het voertuig is opgevoerd en volgt een boete of inbeslagname.

Gewonden bij twee ongevallen op A6
LEMMER – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar twee ongevallen die maandagmiddag op de A6 richting Lemmer plaatsvonden. Hierbij raakten in totaal zeven mensen gewond. Rond 11.00 uur kwam een melding binnen dat een ongeval met een personenauto met aanhanger plaatsgevonden had. Ter plaatse zagen agenten de aanhanger in de middenberm liggen en de auto op de zijkant over de vangrail heen geslagen. De drie inzittenden, een man, een vrouw en een kind (gegevens onbekend), werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. Getuigen die het ongeluk zagen gebeuren parkeerde hun auto op de vluchtstrook om te helpen. Terwijl de hulpdiensten nog met de slachtoffers van het eerste ongeval bezig zijn, raakt een vrachtwagen de geparkeerde auto. Door de klap slingert de auto de weg op en een 29-jarige automobiliste uit Terwispel kon deze niet meer ontwijken. Zowel de vrouw als haar passagier en een baby (gegevens onbekend) werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd. De 40-jarige vrachtwagenchauffeur kwam door het ongeluk bekneld te zitten en werd door de brandweer uit de vrachtwagen bevrijd. Hij werd met onbekend letsel per helikopter naar het ziekenhuis in Utrecht overgebracht.

Rijbewijs ingevorderd
APPELSCHA – De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige automobilist uit Sneek. De man reed tijdens een snelheidscontrole op de N381,157 km/u, terwijl daar een snelheidslimiet van 100 km/u geldt.

Aanrijding onder invloed
DRACHTEN – De politie heeft maandagavond een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Eerder die avond had een getuige gemeld dat op de Reidingweg een auto op een paal was gebotst en daarna was doorgereden. Agenten die op de melding reageerden troffen de auto aan op de Burgemeester Wuiteweg en hielden deze staande. Omdat de bestuurder bleek te hebben gedronken, werd deze voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Daar blies hij 820 ug/l, waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd. De verdachte bleek bovendien in het bezit te zijn van een hoeveelheid vermoedelijk harddrugs. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Auto gestolen
SUWALD – De politie onderzoekt de diefstal van een auto bij een woning aan de Aldemiede. De eigenaar van de auto, een 32-jarige Leeuwarder, was daar maandagavond op bezoek en had zijn jas buiten laten liggen. Gedurende die avond werd zijn auto weggenomen, vermoedelijk met behulp van de autosleutels die in de jas zaten. Het betrof een groene Saab 9000 met het kenteken NR-VJ-51.

Brand in garage
JOURE – De politie heeft maandagavond hulp verleend bij het blussen van een brand bij een woning aan de Kyl. Rond 23.00 uur ontdekte de 20-jarige zoon des huizes dat een brand woedde in de garage bij de ouderlijke woning. Samen met zijn 48-jarige vader wist hij de brand te blussen. Beiden kregen daarbij zoveel rook binnen, dat ze later door aan ambulance naar het ziekenhuis werden overgebracht voor behandeling. De garage en een daarin gestalde auto liepen forse band- en rookschade op.

Snelheidscontrole
SUMAR – De politie heeft dinsdagmorgen vroeg een snelheidscontrole met de lasergun gehouden op de Van Harinxmaweg. Ter plaatse geldt een snelheidslimiet van 80 km/u. Tegen twee automobilisten werd proces-verbaal opgemaakt. Zij reden respectievelijk 35 en 40 km/u te snel.

Tweemaal onder invloed
DOKKUM – De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige automobilist uit Holwerd en zijn auto in beslag genomen. De man meldde zich die middag op het politiebureau in Dokkum, omdat hij gehoord moest worden in het kader van een onderzoek. Aangezien de man gedronken bleek te hebben en met de auto naar het bureau was gekomen, moest hij een ademanalyse ondergaan. Gezien de uitslag van 770 ug/l, werd zijn rijbewijs ingevorderd, kreeg hij een rijverbod van negen uur en werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Enkele uren nadat de man het bureau had verlaten zagen agenten hem toch weer in zijn voor het politiebureau geparkeerde auto stappen. Op de Woudweg werd de automobilist staande gehouden en naar het politiebureau overgebracht. De man bleek inmiddels nog meer te hebben gedronken en moest opnieuw een ademanalyse ondergaan. Ditmaal was de uitslag 1085 ug/l, waarop de auto van man in beslag werd genomen.

Aanrijding met letsel
FRANEKER – De politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op de Hertog van Saxenlaan. Een 64-jarige automobiliste had daar verzuimd voorrang te verlenen aan een 43-jarige automobiliste uit Franeker. Een botsing was het gevolg. Twee jongetjes van 7 en 8 jaar uit Franeker die bij hun moeder in de laatstgenoemde auto zaten liepen hierbij mogelijk nekletsel op. Zij werden voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. Gedurende de afhandeling van en onderzoek naar het ongeval werd de weg voor alle verkeer afgesloten. Door het ongeval was bovendien nogal wat olie op het wegdek beland. Het opruimen daarvan nam nog enige tijd in beslag.

112Fryslan