Politieberichten van dinsdag 4 mei.

Aanhoudingen bij acties tegen drugsoverlast
LEEUWARDEN -De politie heeft afgelopen twee weken op en rondom de Weaze tien mannen aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Bewoners en ondernemers klagen al langere tijd over de overlast die men ondervindt van dealers en harddrugsgebruikers op en rondom de Weaze. De gemeente Leeuwarden heeft met alle betrokken partijen afspraken gemaakt om de overlast terug te dringen. Eén van de onderdelen is om dealers aan te pakken. Bij eerdere acties werden elf dealers aangehouden.Daarom voerde de politie afgelopen twee weken weer meerdere acties uit. Daarbij werden tien dealers aangehouden en bij hen werden meerdere bolletjes met daarin cocaïne of heroïne aangetroffen. De drugs werden in beslag genomen. Van de aangehouden verdachten slikten ook aantal enkele bolletjes door. Tegen de tien dealers werd proces-verbaal opgemaakt. Tijdens de acties van de politie werden ook nog bekeuringen uitgeschreven voor overtreding van het samenscholingsverbod, wapenbezit en voor wildplassen. De komende periode worden de acties verder uitgebreid, maar ook tijdens de reguliere surveillance wordt de Weaze extra in de gaten gehouden. Bij (drugs)overlast wordt er dan ook direct opgetreden.

Politie houdt pruikenfraudeur aan
HEERENVEEN- De politie heeft de afgelopen maanden een onderzoek ingesteld naar frauduleuze handelingen van een 60-jarige inwoner van Drachten. De man verzorgde haarwerken voor klanten die een ziekte beeld hadden waardoor hun haar uit viel. Uit onderzoek bleek dat de man in de periode van 2005 tot en met 2007 frauduleuze declaraties indiende bij diverse zorgverzekeraars. Van de zorgverzekering mogen deze klanten twee pruiken per jaar aanschaffen. De meeste klanten wisten dit niet en kregen één pruik in hun bezit terwijl er twee pruiken werden gedeclareerd. In 2006 en 2007 is gebleken dat van 34 klanten één of meer valse declaraties werden ingediend voor de levering van pruiken. Uit onderzoek van de politie bleek dat met één op de vijf declaraties was geknoeid. Hiermee streek de fraudeur meer dan 10.000 euro op. De zaak kwam aan het rollen toen een zorgverzekeraar argwaan kreeg en een onderzoek instelde. Namens de zorgverzekeraar werd aangifte. De verdachte werd in april op het politiebureau gehoord. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en de man zal zich dan ook voor de rechter moeten verantwoorden.

Gereedschap gestolen bij inbraak in bedrijf
GORREDIJK- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Leitswei die tussen 29 april 16.00 uur en 3 mei 07.00 uur plaatsvond. Tijdens de inbraak werd gereedschap weggenomen zoals motorzagen, flexen, schuurmachines etc. De dader(s) kwamen het bedrijf binnen door een deur aan de voorzijde open te breken. Een 49-jarige inwoner van Bontebok deed aangifte.

Inbraken in kelderboxen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de inbraken in een aantal kelderboxen van een wooncomplex aan de Grote Hoogstraat. Tussen vrijdag 30 april en maandag 3 mei kwam men mogelijk het complex binnen met een valse sleutel. Vervolgens werden een aantal kelderboxen open gebroken. Uit in iedergeval één box werd gereedschap gestolen. Een 36-jarige Leeuwarder deed aangifte. De bewonerscommissie zal navraag doen bij alle bewoners. Wellicht dat meer mensen aangifte gaan doen.

Server en beeldscherm bij inbraak
UITWELLINGERGA- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een brugwachterhuis nabij het Prinses Magrietkanaal. De woning werd in de nacht van zondag op maandag opengebroken en vervolgens werd een beeldscherm en server weggenomen. Een 47-jarige inwoner van Uitwellingerga deed aangifte.

Man aangehouden na vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag op de Voorstreek een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten kregen een melding dat de man een deuk in een auto had getrapt. Op aanwijzing van getuigen kon de Leeuwarder worden aangehouden. De verdachte verklaarde tegenover de agenten dat hij boos was geworden omdat de eigenaar van de auto de tong naar hem had uitgestoken. Na een gesprek wilde de 42-jarige man de schade wel vergoeden. Er werd dan ook geen proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Man aangehouden na vernieling
DRACHTEN – De politie heeft maandagmiddag op de Stal een 37-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking vernieling. De man had een ruit van een woning in de straat vernield. Toen de agenten arriveerden maakte de Drachtster een verwarde indruk. Hij kon niet goed aangeven waarom hij de vernieling had gepleegd. Een dag eerder was de 37-jarige man ook al voor hetzelfde vergrijp aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na overleg met een arts werd besloten om de man over te brengen naar een GGZ instelling. Hier werd hij opgenomen. De eigenaar van de woning deed aangifte.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
FRYSLAN – De politie heeft maandag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op snelheid. Op alle locaties wordt stelselmatig te hard gereden en daarover wordt dan ook veel geklaagd. Tijdens de controles werden 611 bestuurders geflitst vanwege een snelheidsovertreding. Op de Woudweg in Dokkum passeerden 282 bestuurders de controle, waarvan er 18 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Op de Foarwei in Kollumerzwaag passeerden 592 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 68 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Op de Gedempte Vaart in Surhuisterveen geldt ook een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Hier passeerden 1831 voertuigen, waarvan er 139 te snel reden. Op de Legedyk in Scharnegoutum passeerden 296 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 35 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. Op de Rigedyk in Oudega mag eveneens 80 worden gereden. Van de 372 gecontroleerde bestuurders reden er 34 te snel. Op de Alde Sketting in Heeg werd eveneens gecontroleerd. Op deze een 80-kilometer weg passeerden 257 voertuigen de controle, waarvan er 31 te snel reden. Op de Postlaan in Drachten passeerden 1010 voertuigen, waarvan er 170 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Tenslotte werd er ook nog gecontroleerd op de Lange West in Drachten. Hier passeerden 961 bestuurders de radarcontrole, waarvan er 116 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Alle overtreders krijgen een bekeuring thuis gestuurd.

Automobiliste gewond na aanrijding
FRANEKER – De politie onderzoekt een aanrijding op de A. van Voorthuijsenweg, waarbij een 52-jarige automobiliste uit Franeker gewond raakte. De automobiliste verklaarde tegenover de agenten dat ze vanaf een oprit de weg wilde oprijden. Er stond een busje geparkeerd en daarom had de vrouw geen goed zicht. Ze reed volgens eigen zeggen een klein stukje op de weg om zo te kunnen zien of er een auto aan kwam. Een 58-jarige automobiliste uit Schalsum verklaarde tegenover de agenten dat ze plotseling een auto de weg op zag rijden. De vrouw kon een aanrijding niet meer voorkomen en raakte de auto van de 52-jarige vrouw in de zijkant. De vrouw uit Franeker klaagde over nekletsel en werd daarom uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Auto in beslag genomen
HARLINGEN – De politie heeft maandagavond op de Rijksweg de auto van een 22-jarige automobilist uit Franeker in beslag genomen. De bestuurder werd voor de vierde keer betrapt op het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs. De agenten besloten daarom zijn auto in beslag te nemen. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Twee verdachten aangehouden voor diefstal
BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Bolswarderweg twee inwoners van Sneek van 21 en 23 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van buitenboordmotoren. Een getuige had gezien dat de mannen eerder die nacht buitenboordmotoren in een auto aan het laden waren. De getuige vertrouwde dit niet en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Het kenteken van de betreffende auto werd doorgegeven en de agenten gingen dan ook gelijk op zoek naar de auto. Op de Bolswarderweg zagen de agenten de auto rijden. De doorgang werd geblokkeerd en vervolgens werden de twee inzittenden aangehouden. Op de achterbank lagen twee buitenboordmotoren. Tevens werd er een betonschaar aangetroffen. De auto en de motoren werden in beslag genomen. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee verdachten aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag twee inwoners van Leeuwarden van 23 en 25 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De twee Leeuwarders hadden in de Nieuwesteeg een groepje Duitse mannen aangevallen. Een 25-jarige inwoner uit het Duitse Karben deed aangifte. De liep door de vechtpartij letsel op aan zijn gezicht. Op aanwijzing van de Duitsers konden de twee verdachten worden aangehouden. Op de grond werd ook nog een mes aangetroffen. Dit mes werd in beslag genomen. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Negen aanhoudingen tijdens Gerdykster merke
GORREDIJK – De politie heeft tijdens een natte Gerdykster merke een aantal keren moet optreden bij vechtpartijen en andere kleine incidenten. In totaal werden negen verdachten aangehouden. Drie van hen zitten nog steeds vast. Tegen de andere zes werd proces-verbaal opgemaakt, waarna ze het politiebureau weer mochten verlaten. Aan het begin van de middag werden een 17-jarige inwoner van Heerenveen en een 17-jarige inwoner van Jubbega aangehouden op verdenking van diefstal van de fiets. Het duo bekende de diefstal en na verhoor en een proces-verbaal mochten ze het bureau weer verlaten. Aan het begin van de avond volgende de andere zeven aanhoudingen. Een 17-jarige inwoner van Jubbega en twee 18-jarige inwoners van Tijnje en Gorredijk werden in de Hoofdstraat voor openlijk geweld tegen personen aangehouden. Tegen het trio werd proces-verbaal opgemaakt en vervolgens mochten ze het bureau weer verlaten. In dezelfde straat werden ook een 21-jarige inwoner van Gorredijk en een 22-jarige inwoner van Jubbega aangehouden. De 21-jarige man beledigde de agenten en tijdens het vervoer naar het politiebureau bedreigde hij de agenten. De man werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten. De 22-jarige inwoner van Jubbega was midden op de Hoofdstraat gaan liggen en versperde zo de doorgang voor een politieauto. De man werd aangesproken door de agenten. Vervolgens gooide hij een glas met bier over het publiek heen. Ook hij werd aangehouden. Na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt en mocht hij weer gaan. In de Fromanjestrjitte werden een 37-jarige inwoner van Gorredijk en een 22-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Volgens omstanders hadden de twee met ijzeren pijpen geslagen. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De 37-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten. De 22-jarige man uit Heerenveen raakte op het politiebureau onwel. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Daar werd hij opgenomen.

112Fryslan