Fryslân, 04-08-2009 • Politieberichten van maandag 3 augustus 07.00 uur tot en met dinsdag 4 augustus 07.00 uur

Grou: rubberboot gestolen
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een rubberboot in de nacht van zaterdag op zondag. Daarbij werd een grijze rubberboot, merk Plastimo 270, met een buitenboordmotor type Mariner 4 pk gestolen vanaf de Suderkade. Maandag deed de 58-jarige benadeelde uit Grou aangifte.

Vlieland: politie houdt twee verdachten aan voor openlijke geweldpleging
De politie heeft zondagmiddag in het politiebureau twee inwoners van Leeuwarden van 20 en 25 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. In de nacht van zaterdag op zondag begeleidde de politie een grote groep jongeren die vanuit het dorp in de richting van camping liep. Nabij het voetbalveld bleef een aantal jongeren hangen. Een deel van de jongeren gedroeg zich luidruchtig en weigerde, ondanks diverse verzoeken van de politie, rustig naar de camping te lopen. De luidruchtigste, een 25-jarige Leeuwarder, werd er door een agent uitgepikt, maar reageerde daarop erg agressief en belaagde samen met twee stadsgenoten de agent. Twee van hen sprongen de agent onder andere op de nek. Inmiddels was versterking gearriveerd en samen met de kampwachten van de camping werd de grote groep naar de camping gebracht. Zondagochtend werd besloten om de drie Leeuwarders aan te houden op verdenking van openlijke geweldpleging. De camping had inmiddels besloten om de drie van de camping te verwijderen. Twee van hen meldden zich in de loop van de dag zich bij het politiebureau. Ze hadden gehoord dat ze werden gezocht. De twee werden daarop aangehouden en met de veerboot naar de wal gebracht. Eenmaal op de wal werden ze overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie stelt nog een onderzoek in naar de derde verdachte.

Heeg: politie onderzoekt inbraak horecabedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een horecabedrijf aan De Skatting. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Het pand werd doorzocht, waarbij een geldbedrag werd weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 45-jarige inwoner van Heeg aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Burgum: politie onderzoekt vernieling auto’s
De politie onderzoekt de vernieling van zo’n 36 auto’s. In de nacht van zaterdag op zondag werden in de Van Der Walstrjitte, Ademastrjitte, Van Der Ploegstrjitte en de Ymkerstrjitte antennes, spiegels en ruitenwissers van auto’s vernield. Ook werden er diverse auto’s bekrast. Een deel van de eigenaren heeft inmiddels aangifte gedaan. De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u in de bewuste nacht iets gezien of gehoord? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844. Ook als u anderszins informatie heeft wil de politie graag met u spreken.

Hindeloopen: aanhouding
De politie heeft maandagavond een 54-jarige inwoner van de gemeente Hellendoorn aangehouden. De man had in een horecagelegenheid aan de Buren onenigheid met het personeel gekregen, waarna men de politie had gewaarschuwd. Die trof de man buiten de horecagelegenheid aan. Ondanks bemiddelingspogingen van de politie bleef de man aandringen en wilde weer naar binnen. Nadat hij tot drie keer weigerde gevolg te geven aan een vordering van de agenten zicht te verwijderen, werd de man aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Leeuwarden: aanhouding na winkeldiefstal
De politie heeft maandagmiddag een 43-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Surveillerende agenten zagen de verdachte uit een winkel op de Nieuwestad komen, waarbij het alarm afging. De verdachte zette het vervolgens op een lopen, maar kon na een korte achtervolging in de Oude Lombartsteeg worden aangehouden. Hij bleek daar een gestolen flesje parfum op een dak te hebben gegooid. De man werd naar het politiebureau overgebracht.

Damwoude: aanrijding
De politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij de afhandeling van een ongeval op de Kooilaan. Een 17-jarige bromfietser uit Buitenpost kreeg daar op de kruising met de Hoofdweg geen voorrang van een 46-jarige automobiliste uit Ferwert. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de bromfietser en zijn passagier, een 19-jarige inwoner van Enschede, ten val kwamen. Beiden werden voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht. Daar bleken hun verwondingen mee te vallen.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige automobilist uit Leeuwarden. De man reed op de N383 ter hoogte van Marsum 150 km/uur, terwijl ter plaatse 100 km/u is toegestaan.

Heerenveen: aanhouding vuurwapenbezit
De politie heeft maandagavond een 17-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van illegaal wapenbezit. Surveillerende agenten zagen op de Dalhuysenstraat twee jongemannen staan, waarvan er één een vuurwapen in de hand hield. Deze werd daarop door de agenten aangehouden. Bij zijn fouillering bleek hij ook in het bezit te zijn van een zakje met aluminium kogeltjes die met het (gas)vuurwapen konden worden afgeschoten. De jongeman werd naar het politiebureau overgebracht waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Hij deed vrijwillig afstand van het illegale vuurwapen.

112Fryslan

})