Politieberichten van maandag 30 mei

Getuigen gezocht van overval op cafetaria

LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een cafetaria die zondagavond plaatsvond in de Bilgaardpassage. Rond 23.00 uur kwam een man het bedrijf binnen. De man, die een bivakmuts droeg, bedreigde de eigenaar met een mes eiste geld. De eigenaar wist zijn zaak te ontvluchten, waarna hij zichzelf in zijn auto opsloot om aan de overvaller te ontkomen. De overvaller ging er vervolgens zonder buit ervandoor.

: Signalement dader:

: Vermoedelijk een blanke man

: Leeftijd ongeveer 17/18 jaar

: Lengte 1.70 meter

: Normaal/slank postuur

: Zwarte jas met aan de voor- en achterzijde fel oranje gekleurd

: Oranje capuchon

: Zwarte trainingsbroek of regenbroek

: Zwarte bivakmuts

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie over deze overval hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Aanhouding na bezit nepwapen

SCHIERMONNIKOOG – De politie heeft maandagochtend op de Reeweg een 27-jarige man uit Zoutkamp aangehouden voor het bezit van een wapen. Getuigen hadden gezien dat de man met een op een vuurwapengelijkend voorwerp liep te zwaaien. Hij maakte daarbij een verwarde indruk. Met behulp van het signalement werd duidelijk dat de man in een eetgelegenheid aan de Reeweg was geweest en vervolgens in een bus was gestapt. Het personeel van de eetgelegenheid kon hem de bus uitpraten. Uiteindelijk werd hij zonder problemen aangehouden. In zijn broeksband zat inderdaad een echt lijkend namaakpistool. De man bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en vervolgens naar de vaste wal. Daar werd de man voor nader onderzoek ingesloten.

Zoekactie vermiste zeilster

SLOTERMEER – Maandagochtend is de zoekactie naar de vermiste 24-jarige studente uit Arnhem op het Slotermeer hervat. Daarbij werd de Friese politie ondersteund door het KLPD met een sonarboot en een de SOAD boot van de Stichting Opsporing Apparatuur
Drenkelingen uit Urk. Met de sonar wordt de bodem in kaart gebracht. Tevens was een speurhond aanwezig. De speurhond is er op getraind om een stoffelijk overschot in het water te traceren op reuk. Tot op heden is de vrouw niet aangetroffen. Per dag wordt bekeken hoe de zoekactie verder gaat verlopen.

De 24-jarige verdween onder water nadat zij afgelopen donderdag met een zeilboot met nog vier andere opvarenden en een schipper omsloeg. De politie heeft de zaak in onderzoek. Daarbij wordt gesproken met de betrokkenen en getuigen. Al deze informatie wordt verwerkt in een proces-verbaal dat ter beoordeling naar de officier van justitie gaat. Het is aan het Openbaar Ministerie om over de oorzaak, toedracht en omstandigheden te berichten. Tot die tijd doet de politie geen uitspraken over het onderzoek.

De zoektocht heeft maandagavond tot 23.30 uur geduurd.

Resultaten controles op snelheid bromfietsers

FRYSLAN – De politie heeft in de maanden april en mei op diverse plaatsen in Fryslân extra gecontroleerd op snelheid van bromfietsers binnen de bebouwde kom. Deze controles vonden gelijktijdig plaats met de landelijke campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet. Veilig thuiskomen heb je zelf ik de hand’. Het thema van de campagne is een betere naleving van de maximum snelheid op 30 en 50 kilometer wegen binnen bebouwde kom. Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk. Tijdens de controlemaanden kregen 24 bromfietsbestuurders een bekeuring voor het overschrijden van de maximum snelheid binnen de bebouwde kom. De snelste reed op de Stationsweg in Dokkum 84 kilometer per uur, zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Wederom inzet lokboten tegen vaartuigcriminaliteit

FRYSLAN – Het watersportseizoen is al weer in volle gang. Fryslân is de watersportprovincie bij uitstek. Veel watersporters weten de provincie te vinden, datzelfde geldt ook voor criminelen die buitenboordmotoren en boten proberen te stelen. De politie probeert er alles aan te doen om deze diefstallen een halt toe te roepen. Dankzij de inzet van lokboten, lokbuitenboordmotoren en ‘Burgernet op water’ is het aantal diefstallen van boten en buitenboordmotoren sinds jaren weer afgenomen. Ook het komende watersportseizoen worden de lokmiddelen ingezet.

Lokboot

Elk jaar worden rond de 350 vaartuigen en buitenboordmotoren in Fryslân gestolen. De politie betrapte iedere watersportseizoen wel een paar dieven op heterdaad of hield ze na onderzoek aan. Het aantal diefstallen nam echter niet af en daarom werd in samenspraak met de Waterpolitie van het KLPD, gemeente Sudwest Fryslân, de watersportbranche en verzekeringsmaatschappij Unigarant besloten een aantal maatregelen nemen. Zo werden voor het eerst in Nederland lokboten en lokbuitenboordmotoren ingezet. Dat alles met doel om de diefstallen van vaartuigen en buitenboordmotoren in Fryslân terug te dringen. De boten en de motoren werden ingezet in havens in onder andere in de gemeentes Sudwest-Fryslân, Boarnsterhim en Tytsjerksteradiel waar de afgelopen jaren veel diefstallen plaatsvonden, dit alles in overleg met het Openbaar Ministerie.Deze inzet had succes want 16 verdachten werden vorig jaar op heterdaad aangehouden. Ook dit jaar worden lokboten en buitenboordmotoren gebruikt. De personen die vorig jaar werden aangehouden zijn per brief in kennis gesteld dat er dit jaar extra op hen gelet gaat worden.

Preventiemaatregelen

De politie wil booteigenaren of waterrecreanten vragen om diefstalpreventiemaatregelen te nemen. Goede sloten maar ook het goed registreren van het vaartuig, merk, type en registratienummers, zijn een pre. Deze gegevens zijn voor de opsporing van de gestolen boot of van de buitenboordmotor noodzakelijk om de koppeling met de eigenaar te kunnen maken. Meer tips zijn te vinden op in devaarwijzer 2011of op de website van dewaterpolitie van het KLPD.

Burgernet

Vorig jaar werd gestart met ‘Burgernet op water’. Aan deze typisch Friese variant op Burgernet doen mensen mee die op of rondom het water werken. U kunt hierbij denken aan toezichthouders, havenmeesters, opsporingsambtenaren en brugwachters. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een diefstal van een vaartuig of een vermist kind, een Burgernetactie op. De deelnemers krijgen een bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of vaartuig. In de praktijk blijkt dat de pakkans van verdachten en het terugvinden van vermiste personen aanzienlijk toeneemt. Zo werden met succes twee gestolen boten teruggevonden en kwamen belangrijke tips binnen na de diefstal van benzinetankjes. Burgernet op het water telt op dit 200 deelnemers. Ook dit jaar wordt de werving voortgezet.In de toekomst kunnen ook waterrecreanten, ongeacht hun woonplaats, zich hiervoor aanmelden.

De politie wil samen met de waterrecreanten en inwoners van het waterrijke Fryslân een vuist maken om de vaartuigcriminaliteit aan te pakken.

Negende verdachte metaaldiefstal aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft een negende verdachte, eveneens met de Roemeense nationaliteit, aangehouden in verband met de diefstal van metaal die in de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 mei plaatsvond. Acht Roemenen in de leeftijd van 23 tot 28 jaar werden die nacht aangehouden op verdenking van inbraak en diefstal van metaal.Een getuige zag op de Staniastate te Leeuwarden dat drie mannen uit een bedrijfswagen stapten die voorzien was van een buitenlandse kentekenplaat. Hij vond dat de mannen zich verdacht ophielden. Hij vertrouwde de situatie niet en belde direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten de bus aantroffen bleek deze gevuld te zijn met gereedschap en kabels welke van diefstal afkomstig waren.Toen even later een personenauto aan kwam aanrijden en twee mannen uitstapten en in de bedrijfswagen wilden stappen, werden deze als verdachten aangehouden. Daarnaast werden ook nog twee andere inzittenden van de personenauto aangehouden.Agenten hadden eerder die nacht op een parkeerplaats nabij de Kleine Wielen dezelfde bedrijfswagen en nog twee andere auto’s hadden gecontroleerd. Hierbij werden acht Roemenen door agenten op een parkeerplaats bij de Kleine Wielen op hun identiteit gecontroleerd. Naderhand zijn ook de vier overige Roemenen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal. De acht verdachten zijn inmiddels voorgeleid voor de rechter-commissaris en in voorlopige hechtenis gesteld. De negende verdachte is voor verhoor ingesloten in het bureau te Leeuwarden. De mannen worden ervan verdacht meerder inbraken en diefstallen door het gehele land te hebben gepleegd.

Drie verdachten aangehouden voor vernieling

BOLSWARD- De politie heeft in maart een onderzoek afgerond van diefstal van onderdelen van een auto. De diefstallen vonden plaats op 25 februari aan de Fossepole en het Schuttershof. Hierbij werden in maart twee inwoonsters van Bolsward en een inwoonster van Lollum van 15, 15 en 17 jaar aangehouden. De meisjes worden ervan verdachte de Mercedes sterren van twee auto’s te hebben gestolen. De zaak kwam aan het licht naar aanleiding van een melding. Alle drie verdachten kregen een HALT afdoening.

Beginnend bestuurder rijbewijs kwijt

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs van een 24-jarige inwoner van Veenwouden ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto zonder verlichting over de Kelders rijden waarna zij besloten de bestuurder een stopteken te geven. Toen zij de bestuurder aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij als beginnend bestuurder 540 ug/l blies. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 7 uur.

Vrouw aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 44-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De vrouw had ruzie met de buren gekregen waarna zij een ruit van de voordeur vernielde. De vrouw, die onder invloed van alcohol was, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt. Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

KORNWERDERZAND- De politie heeft maandagmiddag op de A7 het rijbewijs van een 22-jarige inwoner van Amsterdam ingevorderd. Agenten constateerden met de lasergun ter hoogte van Breezanddijk een snelheid van 126 kilometer per uur, terwijl daar 70 kilometer per uur is toegestaan. De automobilist moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg proces-verbaal.

Fietsster gewond na aanrijding

DAMWOUDE- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân heeft een aanrijding afgehandeld waarbij een 57-jarige inwoonster van Damwoude aan haar rug gewond raakte. De vrouw fietste op de Lytse Loane in de richting van Broeksterwoude en kreeg op de kruising met de Willemstrjitte vermoedelijk geen voorrang van een 54-jarige automobiliste uit Damwoude. Door de aanrijding kwam het slachtoffer ten val. Zij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Verdachten aangehouden voor diefstallen

HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 mei een 17-jarige en een 21-jarige inwoner en een 21 -jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal van navigatiesystemen, woninginbraak en joyriding. De politie kwam de verdachten op het spoor omdat een getuige het drietal op de Tormentil zag lopen en zich verdacht bij auto’s ophielden. Zij waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De verdachten werden in de Leeuwentand door de agenten aangetroffen. Daar bleken de verdachten vier navigatiesystemen in hun fietstas te hebben. De verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De navigatiesystemen werden door de agenten in beslag genomen.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek bekenden de verdachten de diefstallen. Uit niet afgesloten auto’s werden navigatiesystemen gestolen. Ook bekende de twee mannen te hebben ingebroken in een woning aan de Ereprijs. Uit de woning, die ook niet afgesloten was, werd een televisie, een laptop en geld weggenomen. Daarnaast werd de bedrijfswagen van de bewoner weggenomen die later werd teruggevonden in Heerenveen.

Verder bekende de 21-jarige man uit een, niet afgesloten, woning aan de Zonnebloemstraat diverse goederen te hebben gestolen, waaronder een homecinemaset en een laptop. Deze diefstal zou hij alleen hebben gepleegd. De gestolen goederen werden bij een kennis, een 20–jarige inwoner van Gorredijk gestald. Deze man werd later verzocht op het politiebureau te melden waar hij werd aangehouden op verdenking van heling. De goederen werden allemaal door de Gorredijkster aan het politiebureau gebracht en vervolgens in beslag genomen.

De twee mannen stalen ook nog ruim 20 lege bierkratten bij een supermarkt in Heerenveen, die ze ergens anders voor statiegeld weer inleverden. De 20-jarige inwoner van Gorredijk en 21-jarige vrouw werden na verhoor heengezonden. De 17 en de 21-jarige verdachte zijn bij de rechter-commissaris voorgeleid en in bewaring gesteld, waarbij de bewaring van de 21-jarige verdachte is geschorst, maar hij wel ter beschikking van politie en justitie moet blijven.

Hennepkwekerij ontdekt

LEEUWARDEN- De politie heeft maandagavond in een onderzoek naar een meisje in een woning aan de Schouwstraat bij toeval een inwerking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. In de woning troffen agenten 186 hennepplanten aan. Via onderzoek kwam met achter de identiteit van de verdachte, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden. Deze werd aan het politiebureau ontboden waarna hij werd aangehouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De hennepplanten en apparatuur werden in beslag genomen en vervolgens vernietigd.

Man gewond bij aanrijding

BOLSWARD- De politie heeft maandagavond op de A.H. van der Venstraat een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een 22-jarige fietser uit Bolsward gewond. De man werd aangereden door een 22-jarige automobilist die van zijn erf de weg wilde oprijden. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Weggebruiker mishandeld

DRACHTEN- De politie heeft maandagavond op de Lauwers een mishandeling afgehandeld. Daarbij werd een 49-jarige inwoner van Augustinusga door een 26-jarige inwoner van Burgum mishandeld. De man die in zijn auto reed kreeg tijdens de zijn rit ruzie met de motorrijder in verband met een voorrangsituatie. Vervolgens ging de motorrijder voor de auto rijden en remde af. Toen de automobilist uitstapte ontstond een woordenwisseling waarna de verdachte het slachtoffer een klap in zijn gezicht gaf. De verdachte kon even later worden aangehouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

RAERD- De politie heeft maandagavond op de Snitserdyk het rijbewijs van een 44-jarige inwoner van Sneek ingevorderd. Agenten constateerden met de lasergun een snelheid van 138 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De automobilist moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg proces-verbaal.

Rijden zonder rijbewijs en onder invloed

HEERENVEEN- De politie heeft maandagavond op de Haskertuiitgang een 28-jarige inwoner van Heerenveen proces-verbaal gegeven omdat hij zonder geldig rijbewijs en onder invloed van alcohol reed. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Toen zij hem naar zijn rijbewijs vroegen, overhandigde hij een rijbewijs die zijn geldigheid in 2009 had verloren. Ook constateerden de agenten dat de bestuurder alcohol had gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 320 ug/l blies. Naaste een proces-verbaal kreeg hij nog een rijverbod van twee uur.

Vrouw gewond bij kop-staart aanrijding

NIJLAND- De politie heeft maandagmiddag een kop-staart aanrijding op de Ingenawei afgehandeld. Daarbij raakte een 38-jarige inwoonster van Nijland gewond. Het slachtoffer reed met haar auto in de richting van Nijland toen zij moest afremmen voor een andere auto die de weg opreed. Deze auto werd bestuurd door een 41-jarige inwoner van Sneek. Vervolgens werd zij aangereden door een 23-jarige automobiliste uit Bolsward die vlak achter haar reed. De vrouw werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Brand in flat

LEEUWARDEN- De politie heeft maandagavond de brandweer geassisteerd bij een woningbrand aan de Oosterkade. Rond 18.45 uur brak er brand uit in een keuken van een flat. Door de bewoners die eerst de brandweer belden, werden andere bewoners gewaarschuwd om de hun flats te verlaten. De brandweer had de brand snel onder controle. De weg moest door de politie worden afgezet. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting bij de koelkast.

Jager schiet Buizerd van nest

IENS- Het regionaal milieuteam van de politie Fryslân heeft vorige week een onderzoek ingesteld naar een doorschoten buizerdnest op een erf aan de Hegenleane. Op dit erf werd tijdens een controle geconstateerd dat het buizerdnest was doorgeschoten. Het betrof het vijfde vernielde buizerdnest in de omgeving van het weidevogelgebied Skrok welke was vernield door doorschieting. Toen de politie op 23 mei onderweg was om de jager van het desbetreffende gebied, een 73-jarige inwoner van Wommels te horen en opnieuw langs de locatie reden, zagen zij hem bij toeval op het erf staan. Tijdens het verhoor welke onder het bewuste nest werd afgenomen, verklaarde de jager dat hij een zwarte kraai van het nest had zien afkomen. Tijdens het verhoor zag de politie echter een dode buizerd onder het nest liggen. Inmiddels zijn er 61 gevallen van roofvogelvervolging gemeld en geconstateerd waaronder vier buizerds en drie haviken die dit jaar al doodgeschoten. Daarnaast werden zeven buizerds vergiftigd en twee vonden een ellendige dood in een klem.

112Fryslan