Fryslân, 31-03-2009 • Politieberichten van maandag 30 maart 07:00 uur tot dinsdag 31 maart 07:00 uur

Leeuwarden: winkeldieven in Dader Gezocht
In het programma Dader Gezocht van vandaag is onder andere aandacht voor twee winkeldiefstallen bij de Mediamarkt in Leeuwarden en bij een slijterij in Wolvega. Daarnaast worden Friese automobilisten in het programma gewaarschuwd om geen kostbaarheden, zoals navigatieapparatuur, zichtbaar in de auto laten zitten. De laatste tijd vinden er namelijk nogal wat van deze diefstallen plaats. Dader Gezocht wordt dinsdag 31 maart vanaf 17.00 uur bij GPTV uitgezonden. Daarna is het programma tot woensdag 1 april 17.00 uur ieder uur twee keer te zien. Het televisieprogramma is een gezamenlijke productie van de politie Fryslân, het Openbaar Ministerie Leeuwarden en GPTV.

Lauwersoog: man ernstig gewond na val van schip
De politie heeft maandagmorgen het personeel van de KNRM van Schiermonnikoog en Lauwersoog, de ambulance en traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval op de Waddenzee. Een 40-jarige man uit Capelle aan den IJssel was aan het werk op een schip in de Zoutkamerlaag, het water tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. Tijdens het uitwerpen van het anker raakte het slachtoffer verstrikt in het touw van het anker. De 41-jarige werd overboord getrokken en verdween onder water. Na enkele minuten wisten een paar bemanningsleden de man weer boven water te krijgen. Het slachtoffer werd op het schip door de hulpdiensten gestabiliseerd en vervolgens per reddingsboot overgebracht naar de haven in Lauwersoog. Vanaf hier werd hij in kritieke toestand per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Nijland: inbraak in woning, medicijnen weggenomen
De politie onderzoekt een woninginbraak in de Botniastrjitte. Tussen zaterdagavond en zondagochtend kwam men vermoedelijk binnen via de schuifpui. Uit de woning zijn diverse goederen weggenomen, waaronder een afgesloten geldkistje. In het geldkistje zaten medicijnen zoals Pretnison, Morfine en bloedverlagende pillen, welke een gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid wanneer deze in verkeerde handen belanden. De 51-jarige bewoonster deed aangifte.

Joure: diefstal personenauto
De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto. Tussen zaterdag 28 maart en maandag 30 maart werd het voertuig weggenomen vanaf de Firmawei. Het betreft een blauwe Mazda, type 323, voorzien van het kenteken 18-FH-FD. De 39-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte van de diefstal.

Haulerwijk: diefstal personenauto
De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto. Maandagmiddag werd een zwarte BMW 535D, met het kenteken 63-PRL-N weggenomen vanaf een terrein aan de Leeksterweg. De 53-jarige eigenaar uit Daarlerveen deed aangifte.

Blesdijke: snelheidscontrole, zes processen-verbaal
De politie heeft naar aanleiding van klachten op maandagochtend een snelheidscontrole uitgevoerd op de Markeweg. De hoogst gemeten snelheid was 76 km/u daar waar 50 km/u is toegestaan. In totaal werden er zes bestuurders bekeurd omdat ze te snel reden.

Wolvega: brand in bedrijfspand
De politie onderzoekt een brand in een bedrijfspand aan de Metaalstraat. Op maandagochtend kreeg de politie de melding van een brand. Tijdens het aanrijden zagen de agenten grote rookwolken uit het pand komen. Vermoedelijk is de brand ontstaan in de spuiterij. De brandweer was snel ter plaatse en begon onmiddellijk met blussen. Hierdoor werd voorkomen dat het vuur oversloeg naar de rest van het pand. Omliggende panden kregen het advies om ramen en deuren te sluiten, omdat er mogelijk gevaarlijke stoffen vrij kwamen. De brandweer had het vuur snel onder controle. De politie stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Sneek: twee gestolen auto’s teruggevonden
De politie heeft maandagmiddag twee auto’s in de Potterzijlstraat weg laten slepen. Toezichthouders van de gemeente kwamen er achter dat de twee auto’s als gestolen stonden geregistreerd. De agenten kwam ter plaatse en besloten om de voertuigen weg te laten slepen. De technische recherche gaat de auto’s onderzoeken op eventuele sporen. De eigenaren van de twee voertuigen zijn inmiddels geïnformeerd.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
De politie heeft maandagmiddag een ongeval afgehandeld op de Saturnusweg waarbij een 40-jarige bromfietsster uit Leeuwarden gewond is geraakt. Vanaf de Saturnusweg wilde de bromfietsster rechtdoor de Planetenlaan inrijden. Zij kreeg op de kruising voorrang van een vrachtauto maar zag een van linkskomende auto over het hoofd met een aanrijding tot gevolg. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in haar woonplaats.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft maandagmiddag- avond een verkeerscontrole op de Kanaalweg uitgevoerd waarbij meerdere soorten overtredingen werden geconstateerd. In totaal werden 18 processen-verbaal opgemaakt. Daarbij waren er vijf bekeuringen voor het niet dragen van een autogordel, tweemaal voor het niet dragen van een helm (bromfiets) en het niet in bezit zijn van een bromfietsrijbewijs. Een bestuurder negeerde een gesloten verklaring en een andere bestuurder hield tijdens het rijden een mobiele telefoon vast. Op de Kanaalweg geldt een maximum snelheid van 50 km/u. Deze werd vier maal overtreden met snelheden van 84, 81, 78 en 77 km/u.

Surhuisterveen: inbraak in een bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Kortelaan. Daarbij werden in de nacht van maandag op dinsdag een nog onbekend aantal goederen en een nog onbekend geldbedrag weggenomen. De dader(s) zijn binnengekomen door het forceren van een raam. Een 50-jarige man uit Surhuisterveen doet namens het bedrijf aangifte.

Joure: rijden onder invloed, niet in het bezit van rijbewijs
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 36-jarige man uit Joure een proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol. De agenten zagen de man op de Geert Knolweg op een scooter rijden en stelden een nader onderzoek in. Het bleek dat de bestuurder alcohol had gedronken. De man is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 425 ug/l blies. Naast een proces-verbaal kreeg hij een rijverbod van 6 uren. Daarnaast bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Hij kreeg hiervoor een proces-verbaal.

112Fryslan

})