Politieberichten van dinsdag 31 juli

Getuigen gezocht van woninginbraken

WOLVEGA – De politie zoekt getuigen van vier woninginbraken en pogingen daartoe in het dorp. In de nacht van zaterdag op zondag werd in twee woningen aan de Spoorlaan geprobeerd in te breken. De inbrekers werden bij één van de woningen betrapt en sloegen op de vlucht. Diezelfde nacht werd ook ingebroken in twee woningen aan het Zuiderpark. Daar kwam men wel binnen en werden diverse goederen gestolen. De politie houdt er sterk rekening mee dat de vier inbraken in het dorp door dezelfde daders zijn gepleegd. Volgens getuigen reden de inbrekers in een groene bestelbus, vermoedelijk een Ford Transit. Tijdens het buurtonderzoek werd duidelijk dat buurtbewoners ’s middags al een bestelbus door de straten hadden zien rijden. Volgens hen hadden de inzittenden veel belangstelling voor woningen. De politie komt graag in contact met getuigen die ook de bestelbus hebben zien rijden of anderszins informatie hebben over de woninginbraken. U kunt daarvoor contact opnemen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vier Engelse accu-dieven aangehouden na inzet Burgernet

HEERENVEEN – Dankzij de informatie van een deelnemer van Burgernet heeft de politie maandag aan het begin van de middag nabij Zwolle vier Engelsen van 21, 25, 28 en 29 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. De vier hadden eerder die dag bij een bedrijf aan de Venus in Heerenveen een aantal accu’s gestolen. Ze werden daarbij betrapt door een medewerker van het bedrijf. De mannen stapten snel in een gereedstaande bestelbus en sloegen op de vlucht. De medewerker noteerde het kenteken en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Meerdere eenheden van de politie keken uit naar de bestelbus. Tevens werd door Meldkamer Noord-Nederland een Burgernetactie gestart en getwittert. Eén van de deelnemers van Burgenet zag de gezochte bestelbus net voor Zwolle rijden. Hij gaf zijn informatie direct door en agenten van de politie IJsseland gingen naar de opgegeven locatie. Daar kreeg de bestuurder van de bestelbus een stopteken en de vier Engelse inzittenden werden aangehouden. In de bestelbus vonden de agenten twee accu’s die afkomstig waren van het bedrijf in Heerenveen. De bestelbus met daarin de accu’s werd in beslag genomen. De vier verdachten werden overgebracht naar het cellencomplex van het politiebureau in Drachten en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Beschonken man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag een 44-jarige inwoner van Wapse aangehouden op verdenking van vernieling. Voorbijgangers hadden via 1-1-2 de politie gewaarschuwd toen ze op deAndringastate een zwaar beschonken man vernielingen zagen aanrichten in een tuin van een woning in de straat. Agenten gingen naar de opgegeven locatie en daar werd de 44-jarige aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en ter ontnuchtering ingesloten.

Getuigen gezocht van mishandeling

LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een mishandeling op de Groningerstraatweg van een 69-jarige fietser uit Leeuwarden. De man werd ’s middags rond 14.20 uur ter hoogte van de Goudsbloemstraat door een bromfietser opzettelijk aangereden. De 69-jarige Leeuwarder kwam ten val en werd vervolgens aangevallen door de bromfietser. Omstanders grepen in en bromfietser reed weg. De fietser liep daardoor de val verwondingen op aan onder andere zijn gezicht. De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Schade door snelvarende kruiser

GROU – De politie is opzoek naar de opvarenden van een kruiser die maandagmiddag op de Peanster Ee onder Grou schade aan andere boten veroorzaakten. De kruiser voer te snel met hinderlijke golven als gevolg. Twee afgemeerde boten liepen door de hoge golven schade op. De schippers waarschuwden dan ook de politie. Agenten op het water keken uit naar de kruiser en tevens werd via @toezichttewater aan watersporters gevraagd om uit te kijken naar de kruiser en informatie door te geven over de opvarenden. Al snel werd duidelijk dat het om een huurkruiser uit Sneek ging. Agenten hebben inmiddels contact gehad met het verhuurbedrijf. Nader onderzoek naar de opvarenden zal dan ook volgen. De gedupeerde schippers moeten nog aangifte doen.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

TERWISPEL – De politie heeft maandagavond op de A7 nabij Terwispel het rijbewijs van een 37-jarige Duitse automobilist uitGanderkesee ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 187 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Duitser ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Inbraak in bedrijf

FRANEKER – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan deKelvinstraat. Maandagavond kreeg een medewerker van het bedrijf een melding van een inbraak. Toen hij rondje rond het pand had gelopen, zag hij dat één van de ruiten was geforceerd. Agenten kwamen ter plaatse en samen met de man gingen ze door het bedrijf. De inbrekers waren niet meer aanwezig. Wel werd duidelijk dat een aantal ruimtes in bedrijfspand waren doorzocht, waarbij geld was weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden.

Twee mannen aangehouden

SNEEK – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op het Kleinzand een 21-jarige inwoner van Voorschoten en een 22-jarige inwoner van Leiden aangehouden. Bewoners van woningen aan het Kleinzand hadden de politie gewaarschuwd toen ze iemand over het platte dak van de woningen hadden horen lopen. Volgens de melders was diegene weggerend in de richting van de Bothniakade. Daar troffen de agenten twee mannen aan in een bootje. Het duo verklaarde niet te kunnen slapen en daarom waren ze nog wakker. Echter bleek dat de schoenen van één van de mannen overeenkwamen met een schoenafdruk op het dak van de woning aan het Kleinzand. Reden genoeg om de twee aan te houden. Het duo werd voor nader onderzoek ingesloten.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan