Politieberichten van dinsdag 31 augustus.

Diefstal van mobiele telefoon
HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van een mobiele telefoon van een 22-jarige inwoner van Assen. De man liep zaterdagavond laat over de Koornbeursweg. De 22-jarige was onderweg naar het centrum en liep door de spoortunnel. De man was aan het bellen toen hij van achteren een scooter hoorde naderen. Op de scooter zaten twee nog onbekende mannen, waarvan één de telefoon uit de handen van de 22-jarige griste. De Assenaar deed aangifte.

Kettingzagen en navigatiesysteem uit bedrijf gestolen
SURHUIZUM – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die tussen zondagmiddag en maandagochtend heeft plaatsgevonden in een loods aan de Koartwald. De dader(s) hebben meerdere kettingzagen meegenomen uit de loods. Daarnaast is uit een geparkeerde auto een navigatiesysteem ontvreemd. De totale schade wordt geschat op duizenden euro’s. Een 36-jarige inwoner van Surhuizum deed aangifte.

Goederen ontvreemd van stort
LEMMER – De politie onderzoekt de diefstal van diverse goederen die tussen zaterdagmiddag en maandagochtend heeft plaatsgevonden op de Schuddingsteeg. Men is het terrein van de stort opgekomen door het slot van het toegangshek te verbreken. Vervolgens werd er een slot verbroken die toegang bood tot het bergingshok. Hier is een groene bladblazer weggenomen. Daarna zijn de dader(s) te werk gegaan in de containers. Uit de containers zijn een rode en een groene bladblazer, een bruine petroleumkachel, een wasmachine en een diepvrieskist ontvreemd. Een 53-jarige inwoner van Lemmer deed aangifte.

Politie roept op tot inlevering nepwapens
LEEUWARDEN/BOLSWARD – De politie roept burgers op om nepwapens die verkregen zijn op de kermis in Balk in te leveren. Het in het bezit hebben van nepwapens die niet van echte wapens zijn te onderscheiden is strafbaar.

Op zaterdag 28 augustus werden rond 15.30 uur een 14-jarige inwoner van Sneek en een 13-jarige inwoner van Oppenhuizen aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit op de Tsjerkebuorren. De meldkamer kreeg van een getuige bericht dat er twee jongens in het speeltuintje zaten met een (nep)vuurwapen die niet van een echt vuurwapen te onderscheiden was.

Agenten waren snel ter plaatse en het nepvuurwapen werd in beslag genomen. De beide verdachten werden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Zij werden vervolgens overgebracht naar het bureau voor verhoor. De tieners verklaarden het nepwapen te hebben gewonnen op de kermis in Balk.

De agenten zijn op de kermis in Balk in gesprek gegaan met de betreffende exploitant, waarna hij afstand deed van de resterende nepwapens. De kermisexploitant is uitgelegd dat hij de wapens niet in bezit mag hebben in verband met de wet wapens en munitie. Alle nepwapens die niet van het echt zijn te onderscheiden dienen dan ook te worden ingeleverd bij de politie. Het verkopen, verhandelen of het in het bezit hebben van nepwapens is een strafbaar feit.

Agenten helpen spookrijdster
HEERENVEEN – De politie heeft maandagmorgen op de A32 een 48-jarige automobiliste uit Heerenveen geholpen. De vrouw was rond half negen met haar auto de afrit opgereden, in plaats van de oprit. Ondanks waarschuwingsborden en getoeter van andere automobilisten reed de vrouw door. Uiteindelijk kwam ze op A32 er achter dat ze aan het spookrijden was. Ze parkeerde haar tegen middengeleider en waarschuwde vervolgens de politie. De agenten sloten een deel van de A32 af om de vrouw en haar auto er weer weg te krijgen. Daardoor ontstond tijdelijk een file. De 48-jarige bestuurster werd vervolgens naar het politie in Heerenveen gebracht. Daar werd proces-verbaal tegen haar opgemaakt en haar rijbewijs werd ingevorderd. Het CBR gaat onderzoek doen of de vrouw wel geschikt is om een auto te besturen.

Autobrand zorgt voor file
WIRDUM – Een autobrand heeft maandagmorgen voor file gezorgd op de Werpsterdyk, één van de toegangswegen naar Leeuwarden. De 31-jarige bestuurder uit Wolvega rook een brandlucht en zette uit voorzorg zijn auto aan de kant van de weg. Al snel ontdekte de man dat het motorcompartiment in brand stond en hij waarschuwde dan ook direct via 1-1-2 de politie. Een passerende agent verleende hulp. Zo werd het verkeer tijdelijk stilgelegd vanwege de rook en mogelijk ontploffingsgevaar. De brandweer en Rijkswaterstaat kwamen snel ter plaatse. De brand werd geblust en het zwaar beschadigde voertuig werd vervolgens weggesleept door een bergingsbedrijf. Door de brand ontstond een grote file. Toen het bergingsbedrijf de auto had weggesleept, kon het verkeer al snel weer door rijden.

Vrouw aangehouden voor diefstal planten
HEERENVEEN – De politie heeft maandagochtend een 61-jarige inwoonster van Oldeholtwolde aangehouden op verdenking van diefstal van planten bij twee bouwmarkten aan de Jousterweg in Heerenveen. Een getuige zag dat dit alles gebeuren en waarschuwde via 1-1-2 de politie. Op de Heerenveensweg in Wolvega zagen agenten de betreffende auto rijden. De bestuurster kreeg een stopteken en er volgde een controle. In de kofferbak vonden de agenten de betreffende planten. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. De planten zijn inmiddels retour gegaan richting de twee winkels.

Tractor klem onder spoorbrug
LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 17.00 uur op de James Wattstraat geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval waarbij een tractor vast was komen te zitten onder de spoorbrug. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Franeker, dacht dat hij met tractor die voorzien was van een bermmaaier, onder de spoorbrug door kon rijden. De giek van de maaimachine was echter de hoog en tractor bleef steken. Doordat het voertuig plotseling tot stilstand kwam raakte de Franeker gewond en is overgebracht naar MCL ziekenhuis. De spoorbrug werd niet beschadigd en na een inspectie door Prorail kon het treinverkeer normaal doorrijden.

Aanrijding door laagstaande zon
SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft maandag rond 17.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de kruising Langhuisterweg met de N393.

Een 52-jarige inwoonster van de Westhoek reed op de Langhuisterweg en stak de kruising met de N393 over. Hierbij botste zij tegen een auto die bestuurd werd door een 24-jarige inwoner van Marssum.

De auto van de Westhoekster kantelde door de botsing en hierdoor raakte de bestuurster lichtgewond en is met de ambulance overgebracht naar het MCL in Leeuwarden.

Uit het onderzoek dat door de politie is ingesteld bleek dat de 52-jarige vermoedelijk door de laagstaande zon de auto van de 24-jarige niet heeft gezien.

Aanrijding auto met fiets
BOLSWARD – De politie heeft maandag rond 15.15 uur het ambulancepersoneel geassisteerd bij een aanrijding tussen een 63-jarige fietser van Bolsward en een 51-jarige automobilist van Sneek. Ter hoogte van de splitsing met Grote Kampen wilde de fietser linksaf slaan in de richting van de Snekerpoort. De automobilist gaf de 63-jarige echter geen voorrang en een aanrijding kon dan ook niet meer worden voorkomen. De fietser werd geschept en viel op de grond. De man had last van rug- en schouder letsel en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Auto in sloot na aanrijding
WONS – De politie heeft maandagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Weesterweg. Rond 13.00 uur kregen surveillerende agenten de melding dat er een auto in de sloot was geraakt na een aanrijding. Eenmaal ter plaatse bleek dat een 48-jarige automobilist van Schraard uit de richting Schraard kwam en de Weesterweg wilde oversteken richting Wons. Hierbij zag zij een 45-jarige automobiliste uit Makkum over het hoofd. Een frontaal/zijdelingse aanrijding was het gevolg. De 45-jarige automobiliste, waarbij een baby in de auto aanwezig was, raakte door de aanrijding in de sloot en beide raakten gewond. Ook de 48-jarige bestuurster raakte gewond. Allen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Het letsel is onbekend.

112Fryslan