Politieberichten van dinsdag 30 november.

Politie lost inbraak op
ENGWIERUM- De politie heeft met de aanhouding van een 30-jarige inwoner en een 23-jarige inwoonster van Anjum en een 26-jarige inwoner van Ee, een inbraak in een woning opgelost. De inbraak vond plaats op 2 november 2010 in een woning aan de Kampen in Engwierum.

Uit woning werden een televisie, een laptop, versterkers, cd speler, een dvd speler, digitale kamera weggenomen. De politie kwam de daders op het spoor via en anonieme tip.

De 30-jarige inwoner bekende samen met de twee andere verdachten in de woning te hebben ingebroken. Na verhoor werden de 23 en 26-jarige verdachte heengezonden. De 30 jarige verdachte werd door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De meeste goederen zijn bij de rechtmatige eigenaar terug.)

Brandstichting auto
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de brandstichting van een auto die geparkeerd stond in de Wijnhornsterstraat. De auto werd in de nacht van zaterdag op zondag rond 00.30 uur in brand gestoken. Na de daad zou de mogelijke verdachte weg zijn gelopen in de richting van de Schrans. De eigenaar, een 61-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Diefstal van auto
GORREDIJK – De politie onderzoekt een diefstal van een grijze Fiat Cinquecento E2 voorzien van het kenteken JN-DH-59. De auto werd vanaf een parkeerplaats in de Formanjestrjitte in de nacht van zaterdag op zondag weggenomen. De eigenaar, een 21-jarige inwoonster van Gorredijk deed aangifte.

Aanrijding
LEMMER– De politie heeft maandagochtend geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op N359 (rondweg Lemmer) Een 40-jarige man van Workum stond stil voor het rode verkeerslicht. Een auto die achter hem aan kwam rijden stopte ook maar een 31-jarige bestuurder van Koudum merkte te laat op dat de auto voor hem stil stond en botste tegen de achterste auto.Deze auto werd doorgedrukt en reed tegen de aanhangwagen van de bestuurder uit Workum. De man uit Koudum is met nekletsel naar het ziekenhuis overgebracht. Een bergingsbedrijf heeft twee voertuigen afgesleept.

Brand door wasdroger
WYCKEL – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een woning aan de Dokter Hattinkstrjitte. Maandag rond 14.00 uur ontstond er brand in een wasdroger. De gewaarschuwde brandweer was snel ter plaatse en kon de wasdroger verwijderen. De woning liep verder geen schade op.

Auto botst tegen vrachtauto
BEETGUM – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Berltsumerdyk. Maandag rond 19.00 uur schampte een 21-jarige bestuurder uit IJst tegen een vrachtauto die uit tegenovergestelde richting aan kwam rijden. Door de aanrijding raakte de dieselolietank lek en gingen vier banden van de vrachtauto kapot.De 21-jarige is met de ambulance overgebracht naar het MCL ziekenhuis in Leeuwarden. De dieselolie is door de hulpdiensten van de weg verwijderd. Naar de toedracht van de aanrijding wordt nog onderzoek gedaan.

Inbraak kantoor
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Naar aanleiding van een inbraak alarm ging de politie pols hoogte nemen bij het bewuste pand. Agenten zagen dat er een raam ingeslagen was. Toen ze bij het pand stonden rende iemand hard weg. Deze persoon liep over het (dunne en krakende) ijs van een brede sloot en verdween uit het zicht. Op de Jelsummerstraat troffen de agenten een tweede persoon aan. Zijn kleding zat onder het zand en ook had hij resten van planten op zijn kleding. De Leeuwarder is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. In het pand stond een tas met inbrekersgereedschap. De tas met inhoud is in beslag genomen.

Bromfietser breekt been
MIEDUM – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Canterlandsewei. Op maandag rond 16.30 was hier een bromfiets, die bestuurd werd door een 16-jarige jongen van Gytsjerk, van de weg geraakt en in de struiken gereden. De 16-jarige was tegen een boom gebotst en had zijn been gebroken. Met een ambulance is hij overgebracht naar het MCL ziekenhuis.

Invordering rijbewijs
KORNWERDERZAND – De politie heeft maandag rond 16.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige bestuurder van Dirkshorn. Bij een snelheidscontrole die werd gehouden op de Afsluitdijk reed hij 123 kilometer per uur waar 70 kilometer per uur toe is gestaan. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Brand in schoorsteen
OUDEGA (Smalingerland) De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een schoorsteenbrand. Maandag rond 20.00 uur meldde de bewoner van een woning aan de Gariperwei dat de schoorsteen van zijn woning in brand stond. Met behulp van de ter plaatse gekomen brandweer lukte het om het vuur te doven.

112Fryslan