Politieberichten van maandag 29 maart 07:00 uur tot dinsdag 30 maart 07:00 uur.

Getuigen gezocht van ongeval
KLOOSTER LIDLUM – De politie zoekt getuigen van een ongval op de Muntsewei. Zaterdagochtend omstreeks 11.20 uur moest een 16-jarige bromfietser uit Oosterbierum ter hoogte van meubelzaak Idzenga uitwijken voor een auto. De bromfietser belandde daarbij in de sloot en verloor zijn bewustzijn. De automobilist reed door, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. De jongen werd gevonden door een omstander die eerste hulp verleende en het slachtoffer naar huis bracht. De politie werd gewaarschuwd en de agenten kwamen ter plaatse. In overleg werd besloten om een ambulance te waarschuwen en de jongen werd voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De politie komt graag in contact met getuigen van het ongeval. Volgens de 16-jarige bromfietser reed de veroorzaker in een lichtgrijze Peugeot 206. Bent u de bestuurder van de auto geweest? Of heeft u het ongeval gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Politie houdt brandstichter aan
DOKKUM – De politie heeft met de aanhouding van een 18-jarige inwoner van Twijzelerheide tien brandstichtingen in Dokkum opgelost. Vanaf oktober 2009 werd veelal in het weekend brand gesticht bij sportverenigingen. De agenten kwamen de verdachte op spoor dankzij getuigenverklaringen. Ook werd de 18-jarige een aantal malen gesignaleerd tussen het publiek dat op de branden was afgekomen. Tijdens de verhoren bekende de jongen die tien brandstichtingen. Hij zit momenteel vast.

Branden bij sportverenigingen
Op zondagmorgen 11 oktober 2009 werd een beginnende brand geconstateerd bij de kantine van de VV Dokkum aan de Harddraversdijk. Bij de voordeur van de kantine was een stapeltje oude kranten in brand gestoken. Op zaterdag 13 januari 2010 vond wederom een brandstichting plaats bij de VV Dokkum. Dit leidde tot een uitslaande brand in het materiaalhok van de voetbalclub. Het materiaalhok ging totaal verloren. De voetbalclub werd ernstig gedupeerd doordat alleen al 158 oefenballen, trainingshesjes en ander trainingsmateriaal in de vlammen opgingen. Ook bij de tennisvereniging aan de Harddraversdijk werd tot twee keer toe brand gesticht. Op 13 februari 2010 brandde daar een materiaalhok geheel uit doordat een in brand gestoken vuilcontainer tegen het hok werd geplaatst. Een maand later moesten politie en brandweer andermaal uitrukken voor een brand in de kantine van deze tennisvereniging. Nu bleek een hoeveelheid kranten en oude lappen in brand te zijn gestoken in het toiletgedeelte van de kantine. In het laatste weekend van januari 2010 werd brand gesticht bij de IJsherberg nabij dit sportpark. Een bewoner werd wakker van het alarm en waarschuwde de brandweer. Ter plaatse bleek dat een in brand gestoken container tegen de keukendeur van het restaurantgedeelte was geplaatst. Bij aankomst van de brandweer waren de ruiten al gesprongen en sloegen de vlammen al naar binnen. In alle gevallen was de schade door de branden aanzienlijk.

Branden in Gasthuistraat en Harddrijversdijk
In de nacht van woensdag 24 maart op donderdag 25 maart werd in een nauw steegje bij de Gasthuisstraat in het centrum van Dokkum een doos met vuilnis op een rij vuilcontainers in brand gestoken. Hierdoor vatte een coniferenhaag vlam. Door snel ingrijpen van brandweer en politie kon erger worden voorkomen. Later die nacht kwam een melding binnen van een brand in een geparkeerde auto aan de Harddraversdijk. Ook hier bleek sprake te zijn van brandstichting.

Aanhouding verdachte
De politie onderzocht alle brandstichtingen. Zo werd sporenonderzoek verricht en gesproken met getuigen. De 18-jarige inwoner van Twijzelerheide kwam daardoor in beeld bij de politie. Dit kwam mede omdat de jongen een aantal malen gesignaleerd werd tussen het publiek dat op de branden was afgekomen. Reden voor het onderzoeksteam om de 18-jarige vrijdag 26 maart aan te houden. Tijdens de verhoren bekende de verdachte de tien branden en nog wat kleinere brandjes en vernielingen. Op vordering van de officier van de justitie werd de jongen maandag geleidt voor de rechter-commissaris. Die besloot de verdachte 14 dagen langer vast te houden.

Verdachte van poging doodslag langer vast
OOSTERWOLDE – De rechter-commissaris heeft maandagmiddag besloten om een 20-jarige inwoner van Leeuwarden langer vast te houden. De man werd in de nacht van zaterdag 20 maart op zondag 21 maart aangehouden op verdenking van poging doodslag. Buiten een horecagelegenheid aan de Stationsstraat had de Leeuwarder een 18-jarige inwoner van Oosterwolde geslagen. Daarbij maakte de verdachte volgens getuigen onder andere gebruik van een ketting. Ook werd het 18-jarige slachtoffer in zijn gezicht geschopt. Een 18-jarige inwoner van Oosterwolde die tussen beide wilde komen, werd ook geslagen door de Leeuwarden. De twee slachtoffers deden aangifte. De verdachte werd diezelfde nacht nog aangehouden. Op vordering van de officier van justitie besloot de rechter-commissaris maandagmiddag om de 20-jarige Leeuwarder voor 14 dagen in bewaring te stellen.

Controle op gesloten verklaring
BEETSTERZWAAG – De politie heeft maandagochtend en maandagmiddag op de Van Lyndenlaan een controle gehouden op het negeren van een gesloten verklaring. De Van Lyndelaan is namelijk een eenrichtingsweg. Tijdens de controle van 07.00 uur tot 09.00 uur werden 10 bekeuringen uitgeschreven voor het negeren van de gesloten verklaring. Ook ontving één automobilist een bekeuring vanwege het parkeren in strijd met een parkeerverbod. Aan het einde van de middag werd er wederom gecontroleerd in de Van Lyndenlaan. Nu werden er zes bekeuringen uitgeschreven voor het negeren van de gesloten verklaring. ’s Avond werden voor hetzelfde feit ook nog twee bekeuringen uitgeschreven.

Brand in natuurgebied
KORTEHEMMEN – De politie onderzoekt een brand in een natuurgebied aan de Boerestreek. Vermoedelijk door brandstichting brak er maandagavond brand uit in het bos. De agenten waren snel ter plaatse en uit bos kwamen een aantal jongeren. Twee meisjes hadden veel rook binnen gekregen en daarom kwam er ook een ambulance ter plaatse. De twee meisjes konden door het ambulancepersoneel worden behandeld en opname in het ziekenhuis was dan ook niet nodig. De brandweer was inmiddels ook aanwezig en er werd begonnen met het bestrijden van de brand. Daarbij werd onder andere gebruik gemaakt van zogenaamde vuurzwepen.

Overval op winkel
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een overval op een winkel aan De Centrale. Maandagavond omstreeks 21.00 uur drongen twee nog onbekende mannen de winkel binnen. Het aanwezige personeel werd bedreigd met een mes en de kluis moest worden open gemaakt. De overvallers haalden een nog onbekend geld bedrag uit de kluis en gingen er vervolgens vandoor. De politie werd via 1-1-2 gewaarschuwd en de agenten begonnen direct met een zoektocht naar de overvallers. Ze werden echter niet meer aangetroffen. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze overval. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Verdachte aangehouden na diefstal opsluitbanden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Medewerkers van een beveiligingsbedrijf hadden de politie gewaarschuwd toen ze via cameratoezicht hadden gezien dat er bij het WTC Expo aan de Heliconweg opsluitbanden werden gesloten. Op camerabeelden was duidelijk te zien dat de Leeuwarder een aantal opsluitbanden in zijn auto tilde en vervolgens weg reed. Na een zoektocht door de agenten werd de Leeuwarder aangetroffen in Engelumerstraat. Hij had op dat moment één van de gestolen opsluitbanden in zijn handen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Vervolgens mocht de man het bureau verlaten. Wel moest hij diezelfde nacht nog alle gestolen opsluitbanden terug brengen. Later die nacht reden de agenten wederom langs de Heliconweg en alle gestolen opsluitbanden waren terug gelegd.

112Fryslan