Fryslân, 30-06-2009 • Politieberichten van maandag 29 juni 09.00 uur tot dinsdag 30 juni 07.00 uur.

Lemmer: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Nieuweburen. In de nacht van zondag op maandag was men binnen gekomen na het forceren van een ruit. Uit de pand werd een kluis weggenomen. De kluis was echter leeg. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 51-jarige inwoner van Lemmer aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Oldetrijne: automobilist en passagiere gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft maandagochtend op de Kerkshofslaan een eenzijdige aanrijding afgehandeld, waarbij een 26-jarige automobilist uit Oosterzee en zijn 19-jarige passagiere uit Bantega gewond raakten. De 26-jarige bestuurder raakte met zijn auto in de berm en verloor daardoor de macht over het stuur. Uiteindelijk kwam de auto tegen een boom tot stilstand. De twee inzittenden raakten daarbij gewond. Het duo werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Twijzel: hennepkwekerij ontmantelt
De politie heeft maandagmiddag in een schuur aan de Optwizel een hennepkwekerij ontmanteld. Op het terrein was eerder die dag brand uitgebroken. Tijdens de bluswerkzaamheden werd de kwekerij ontdekt. Toen het sein ‘brandmeester’ was gegeven, konden de 512 hennepplanten en de apparatuur in beslag worden genomen. De planten en de apparatuur zijn vervolgens vernietigd. Na onderzoek bleek dat de elektriciteit voor de hennepkwekerij illegaal werd afgetapt. De naam van de eigenaar van de kwekerij is bij de politie bekend. De man zal één deze dagen door de politie worden gehoord.

Kijk voor meer informatie over de grote brand [url=http://www.achtkarspelen.nl/Informatie-over…/Mediaitem/Veel-materiele-schade-bij-grote-brand-Twijzel.htm]op de website[/url] van de gemeente Achtkarspelen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft maandagmiddag in het ziekenhuis aan de Henri Dunantweg een 49-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden op verdenking van diefstal. De man had in een ziekenhuis een portemonnee van een patiënt gestolen. Omdat er goed signalement beschikbaar was, werd de verdachte al snel door het beveiligingspersoneel achterhaald. De Amsterdammer werd aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De verdachte werd door de agenten overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Steenwijk A32: vrachtwagenchauffeur gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op de A32 een aanrijding afgehandeld, waarbij een 36-jarige vrachtwagenchauffeur uit Ommen gewond raakte. Een 43-jarige chauffeur van een kraanwagen uit Gaastmeer ontdekte dat één van zijn lagers was warmgelopen. De chauffeur besloot dan ook na de wegversmalling de kraanwagen op de vluchtstrook te parkeren. Nadat de lager was afgekoeld, besloot hij om zijn reis te vervolgen. De chauffeur maakte snelheid op de vluchtstrook en voegde vervolgens in. Diverse auto’s en vrachtwagens haalden de kraanwagen in. De 36-jarige vrachtwagenchauffeur uit Ommen deed dit echter niet en reed tegen de achterkant van de kraanwagen. De kraan doorboorde vervolgens de cabine van de Ommenaar. De chauffeur raakte daarbij gewond aan zijn gezicht. Het slachtoffer werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel. De politie sloot één rijbaan af voor sporenonderzoek door Bureau Verkeersongevalanalyse. Toen de twee vrachtwagen waren geborgen, werd de rijbaan weer vrij gegeven.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft maandagmiddag op de Willemskade een man (leeftijd en woonplaats nog onbekend) aangehouden op verdenking van vernieling van een politieauto. Een getuige had gezien dat de man op het dak van de geparkeerde politieauto stond. De agenten waren snel ter plaatse en hielden de man aan. De motorkap van de politieauto zat vol met deuken, de voorruit was kapot en er zat een deuk in het dak. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. De man wilde zijn identiteit niet kenbaar maken en werd daarom voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft maandagavond op de Westerzeedijk het rijbewijs van een 50-jarige motorrijder uit Harlingen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De Harlinger passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 141 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer per uur is toegestaan. De motorrijder kreeg een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: man geeft valse identiteit op
De politie heeft maandagavond een 22-jarige inwoner van Amsterdam een bekeuring gegeven omdat hij als bijrijder geen autogordel droeg. Surveillerende agenten zagen de auto rijden over Prins Hendrikkade. De bijrijder droeg geen autogordel en daarom kreeg de bestuurder een stopteken. De agenten schreven een bekeuring uit, maar de Amsterdam kon zich vervolgens niet legitimeren. Om zijn identiteit te kunnen vaststellen werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier gaf de man in eerste instantie een valse naam op. Na onderzoek en goed gesprek gaf hij uiteindelijk zijn echte naam op. Toen bleek dat de 22-jarige drie boetes had openstaan van zo’n 300 euro. De verdachte werd overgedragen aan de Vreemdelingdienst en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Werkmanslust. Maandagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd doorzocht, waarbij onder andere een televisie, computer, spelcomputer en een laptop werden weggenomen. De 35-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

112Fryslan