Fryslân, 30-12-2008 • Politieberichten van maandag 29 december 07.00 uur t/m dinsdag 30 december 07.00 uur

Drachten: getuigenoproep voor overval op buschauffeur
De politie heeft maandag in de politieberichten melding gemaakt van een overval op een buschauffeur. Dit vond zondagavond 28 december om 19.45 uur plaats bij de bushalte Hanebalken bij de rotonde aldaar. Bij deze overval werd de buschauffeur bedreigd met een vuurwapen. De daders vroegen om geld. De buschauffeur gaf de geldlade af en de mannen renden weg. Het politiebericht meldde dat er door de politie is gezocht naar een rode personenauto. Mogelijk zou deze auto gebruikt zijn ten tijde van de overval of er iets mee te maken hebben. Na onderzoek is inmiddels gebleken dat de auto niets te maken heeft met de overval. De politie is daarmee nog steeds op zoek naar getuigen van deze overval. Getuigen die zondagavond iets gezien of gehoord kunnen bellen met de politie op telefoonnummer: 0900 8844. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000.

Wommels: ongeluk met vuurwerk zorgt voor zwaar letsel
De politie heeft tijdens de kerstdagen de aangifte binnen kregen van een 33-jarige man uit Wommels. Op 23 december, op een terrein aan de Walterperwei, kwam een 48-jarige kennis uit Wommels bij zijn 33-jarige dorpsgenoot langs en wilde vuurwerk afsteken. Het slachtoffer wilde eerst niet meedoen aan het afsteken van het vuurwerk omdat er paarden in een naburig weiland stonden, toch had de 48 jarige toen het vuurwerk al aangestoken. Direct daarop werd de man uit Wommels geraakt in zijn rechteroog. Vermoedelijk ging het hier om een vlinderbom, een illegaal stuk vuurwerk, waarin zich vermoedelijk een kleiprop bevond. Waarschijnlijk is de kleiprop door de kracht uit het vuurwerk in het oog van slachtoffer beland, terwijl deze op een afstand stond van 10 tot 12 meter. Deze week werd bekend dat het slachtoffer door dit ongeluk mogelijk het zicht uit zijn oog moet missen. De zaak wordt verder door de politie nog onderzocht en gesprekken gevoerd met betrokkenen. Voor zover nu bekend was het niet de bedoeling van de 48-jarige man om zijn kennis te verwonden.

Het is dus belangrijk te benadrukken om goed en professioneel om te gaan met vuurwerk. Iets onschuldigs kan veel schade veroorzaken. Maak daarbij ook gebruik van professioneel en legaal vuurwerk. Jaarlijks raken tientallen mensen gewond door illegaal vuurwerk. Dit vuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen die door de Nederlandse wet aan vuurwerk gesteld zijn, is gevaarlijk en kan leiden tot ernstig letsel. Voor meer informatie en regels voor het gebruik van vuurwerk kun je terecht op:[url=http://www.vetverkeerd.nlofwww.halt.nl]www.vetverkeerd.nlofwww.halt.nl[/url]

Burgwerd: man valt van dak
De politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval nabij een woning aan de Hemert. Daarbij was een 21-jarige man uit Sneek vermoedelijk uitgegleden en van het dak gevallen. 12 meter lager kwam hij op de grond terecht. De ambulance was snel ter plaatse om het slachtoffer te stabiliseren. Ook kwam de traumahelikopter ter plaatse. De man is met letsel aan zijn rug per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Westhoek – Dokkum – Leeuwarden: personen zakken door het ijs heen
De politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval nabij de zeedijk aan de Oudebildtdijk ter hoogte van de Westhoek. Een wandelaar, was daar door het ijs, van een bevroren ondiep deel van de kust, gezakt en tot zijn middel in het water terechtgekomen. Direct kwamen de hulpdiensten ter plaatsen. Ook de traumahelikopter, de SAR van de luchtmacht en de helikopter van de marine werden ingeschakeld om de man uit het water te halen maar konden terugkeren. Uiteindelijk is de brandweer gelukt om dichtbij het slachtoffer te komen en hem uit zijn benaderde positie te bevrijden. Het slachtoffer is met onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Tot nu toe is van het slachtoffer bekend dat de man uit Franeker afkomstig is.

In Dokkum zakte maandagochtend een man door het ijs van een vijver aan de Fortuinweg. Betrokkene (gegevens onbekend) was door het ijs gezakt nadat hij een plek open wilde houden voor een aantal zwanen. Hij is door het ambulancepersoneel opgevangen.

In Leeuwarden ging de politie ter plaatse op de Groene Ster om assistentie te verlenen. Hierbij was de hond van een 49-jarige man uit Leeuwarden door het ijs gezakt en kon niet meer aan de kant komen. Eerst ging de 12-jarige zoon het ijs op om de hond te redden. Het ijs hield de jongen niet en deze zakte er door heen. Hiervoor moest de 49-jarige vader zowel zijn zoon als hond redden. Dit is gelukt en beide zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De hond is door de politie thuisgebracht.

Leeuwarden: inbraak in sportcomplex
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een sportcomplex aan de Kalverdijkje. Daarbij is men in de nacht van maandag op dinsdag binnengekomen door het forceren van een raam. Hierbij is een televisie weggenomen. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Stavoren en Harlingen: hennepkwekerij ontmanteld na zoektocht verdachte van inbraak
De politie heeft maandagavond een inwerkingzijnde hennepkwekerij ontmanteld in garage nabij een woning aan De Vormer. Eerder op de maandagmiddag kreeg de politie melding van een inbraak in een bedrijf aan de Koeweg in Stavoren. Daarbij waren de dader(s) het pand binnengekomen door een deur te forceren. De kluis was weggenomen. Ter plaatse zette de politie een buurtonderzoek op. Daarbij kwam de tip binnen van een personenauto waarin mogelijk twee personen hadden gezeten die zich verdacht hadden opgesteld nabij het bedrijf waar werd ingebroken. Na onderzoek bleek de auto eigendom te zijn van een 31-jarige man uit Harlingen. In de avond ging de politie bij de woning van de verdachte ter plaatse. Er werd een onderzoek ingesteld naar de mogelijke betrokkenheid bij de inbraak. Met betrekking tot de kluiskraak in de woning aan de Koeweg werd niets aangetroffen. Agenten maakten een zoekslag door de woning en troffen in een garage een in werking zijde hennepkwekerij aan. Hier werden 215 plantjes aangetroffen. De 31-jarige man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek. De plantjes en de apparatuur worden vernietigd.

Heerenveen: auto botst tegen achterzijde vrachtwagen
De politie heeft maandagavond een aanrijding op de A32. Een 43-jarige bestuurder van een personenauto uit Reeuwwijk zag de vrachtwagen, bestuurd door een 37-jarige man uit Hengelo, die voor hem reed te laat en is tegen de achterkant van de vrachtwagen aangereden. De personenauto week hierdoor naar rechts uit en kwam op de vluchtstrook tot stilstand. De man uit Reeuwwijk is met rug- en nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Harkema: aanrijding tussen fietsster en auto
De politie heeft maandagmiddag een aanrijding tussen een personenauto en een fietsster op de Nijebuorren afgehandeld. De bestuurder van de auto, een 61-jarige man uit Drogeham had de 57-jarige fietsster uit Harkema, die van rechtskwam, niet gezien. Dit met een aanrijding tot gevolg. De vrouw is met nog onbekend letsel per ambulance voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

112Fryslan

})