Politieberichten van dinsdag 30 augustus

Man aangehouden voor huisvredebreuk

SNEEK – De politie heeft maandagmorgen een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De man lag te slapen in een woning aan de Singel. De bewoner ontdekte de man ’s ochtends in zijn woning. De Leeuwarder kon vermoedelijk binnen komen omdat een deur niet goed was afgesloten. Aangezien de bewoner de man niet wakker kon krijgen, werd de politie gewaarschuwd. Agenten hadden ook de nodigde moeite om de Leeuwarder te wekken. Toen dit was gelukt, werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook hier viel hij weer als een blok in slaap.

Inbraak in bedrijf

FERWERT – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Munewei. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd de kluis opengebroken, waarna een geldbedrag werd weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 37-jarige inwoner van Ferwert aangifte.

Vernieling auto

SNEEK/LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 19-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. Rond 01.00 uur werd een melding ontvangen dat een auto van een bewoner van de Vondelstraat in Leeuwarden besmeurd was met ketchup. Uit de verklaring van de 38-jarige eigenaar werd duidelijk dat de 19-jarige verantwoordelijk was voor de vernieling. Ook werd het kenteken van de auto waarin hij reed bekend. Op de Leeuwarderweg in Sneek zagen agenten de 19-jarige rijden. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Lambert Jacobszstraat. Tussen maandag 15 augustus en zondag 28 augustus werd hier ingebroken. De inbreker(s) is/zijn via een raam aan de achterzijde van de woning naar binnen geklommen. Uit de woning werd o.a. een laptop, spelcomputer en een gouden horloge gestolen. De 42-jarige eigenaar deed aangifte.

Winkeldiefstal

LEEUWARDEN – De politie heeft maandag rond 16.00 uur een 27-jarige man en een 30-jarige vrouw, beiden woonachtig in Burgum, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het tweetal deed boodschappen in een supermarkt aan de Tijnjedyk. Aangezien het vermoeden bestond dat de twee zich al eerder schuldig hadden gemaakt aan winkeldiefstal, werden zij door het personeel van de winkel in de gaten gehouden. Het stel liep door de winkel en deed de boodschappen in een mandje. Toen ze bij de kassa kwam was het mandje echter leeg en liepen ze de winkel uit. Buiten de winkel werden ze aangesproken door een personeelslid van de supermarkt. Toen bleek de 30-jarige de boodschappen verstopt te hebben in haar legging. Rond haar kuiten zat stevig plakband zodat de boodschappen er niet uit konden vallen. Doordat de verdachte een grote wijde rok hier overheen droeg viel dit in eerste instantie niet op. Agenten troffen in de fietstassen van de verdachten nog meer boodschappen aan. Naar de herkomst hiervan wordt nog onderzoek gedaan. De beide verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Inbeslagname drugs en wapens

DRACHTEN – De politie heeft maandag rond 19.00 uur twee mannen van 31 en 45 jaar, beiden woonachtig in Drachten, aangehouden op verdenking van diefstal, heling en het bezit van harddrugs.

Agenten zagen de 31-jarige op het Voermanspad rijden op een fiets waarvan het slot vernield was. De Drachtster verklaarde dat hij de fiets geleend had van de 45-jarige. De 31-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek de verdachte in het bezit te zijn van enkele XTC-tabletten en ruim drie gram amfetamine. Ook de 45-jarige man werd maandag aangehouden. Toen de agenten in zijn woning aan het Alferhof kwamen, zagen zij dat de verdachte iets weggegooide. In de woonkamer achter een stoel vonden agenten een spiegel met hierop vermoedelijk een hoeveel cocaïne. In de woning werden ook nog Amfetamine, hennep, een stroomstootwapen en een kruisboog aangetroffen. Ook een gestolen bromfiets en een viertal fietsen waarvan de herkomst niet duidelijk is, werden in beslag genomen.

Invordering rijbewijs

KORNWERDERZAND – De politie heeft maandag rond 16.30 uur op de Afsluitdijk het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige inwoner van Sneek. Tijdens een controle met de laser zagen agenten dat de Sneker 122 kilometer reed waar 70 kilometer is toegestaan. Tegen de Sneker werd proces-verbaal opgemaakt.

Poging brandstichting

ANJUM – De politie stelt een onderzoek in naar de poging tot brandstichting bij een woning aan de Pfeifferbuorren. Maandag rond 20.00 uur zag de 54-jarige bewoner dat een gedeelte van de gevel van zijn woning zwart geblakerd was. Bij de gevel werd een kapotte fles aangetroffen waarin vermoedelijk een brandbare stof had gezeten. Deze fles is waarschijnlijk tegen de gevel gegooid.

Inbraak in bedrijfsloods

GAASTMEER – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfsloods aan de Munkedyk. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden diverse gestalde bedrijfsbussen doorzocht, waarbij boormachines en ander gereedschap werden gestolen. Een 51-jarige inwoner van Gaastmeer deed aangifte. De forensische opsporing zal nader sporenonderzoek verrichten.

Auto in beslag genomen

OUDEHASKE – De politie heeft maandagavond op de Jousterweg de auto van een 26-jarige automobilist uit Akkrum in beslag genomen. Surveillerende agenten kwamen de bestuurder tegen en ze wisten dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Hij had hiervoor al een aantal bekeuringen gekregen. Reden om deze keer zijn auto in beslag te nemen. Daarnaast werd proces-verbaal opgemaakt

Weedkwekerij

OOSTERSTREEK – De politie heeft maandag in een schuurtje van een woning in Oosterstreek een hennepkwekerij ontmanteld. Naar aanleiding van een ruzie werd de hulp ingeroepen van de politie. Tijdens de bemiddeling hiervan werd duidelijk dat er in een schuurtje op het terrein van de woning een hennepkwekerij was. In dit schuurtje werden 337 hennepplantjes aangetroffen met bijhorende kweekapparatuur. De planten en apparatuur zijn in beslaggenomen. Er wordt nog onderzoek gedaan wie de eigenaar van de kwekerij.

Inbraak in winkel

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Dracht. In de nacht van zondag op maandag werd een etalageruit ingeslagen, waarna een acht tassen werden weggenomen. Een week daarvoor was bij deze winkel op dezelfde wijze ingebroken. Namens het gedupeerde winkelbedrijf werd aangifte gedaan.

112Fryslan