Fryslân, 03-03-2009 • Politieberichten van maandag 2 maart 07:00 uur t/m dinsdag 3 maart 07.00 uur

Veenwouden: eerste burgernetactie in Dantumadiel
Op zondagavond 1 maart hebben 122 deelnemers aan Burgernet met de politie uitgekeken naar grijze auto. Een getuige had gezien dat bij het NS-station een vrouw met de nodige dwang in een auto werd geduwd. Burgernet werd dan ook ingezet omdat er mogelijk sprake was van een ontvoering. Na onderzoek door de politie bleek later die avond dat van een ontvoering of een ander strafbaar feit geen sprake was. Het was de eerste keer dat deelnemers van Burgernet in Dantumadiel werden gevraagd om samen met de politie mee uit te kijken.

Burgernet
[url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url] is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. De deelnemers bellen alleen met Burgernet wanneer ze bruikbare informatie hebben.

Deelnemen aan Burgernet
Wilt u net als deze 122 mensen van zondagavond ook een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw wijk of dorp, neem dan deel aan Burgernet. Dit kan op dit moment alleen nog in de gemeenten Leeuwarden en Dantumadeel. De overige Friese gemeenten sluiten eind 2009 aan bij Burgernet. Klik hier om je aan te melden.


1-1-2 heterdaad
Ziet u een misdrijf op heterdaad gebeuren, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2 en de politie komt: 1-1-2 daar pak je daders mee! Meer weten? Kijk op [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]


Fryslân: politie waarschuwt voor oplichters
De politie waarschuwt voor oplichtingspraktijken die voornamelijk op verblijf- en/of kampeeraccommodaties bij boerderijen voorkomen. Dit naar aanleiding van een melding door de eigenaar van een camping in Fryslân. Vanaf begin februari kwam de melder in contact met gasten, een stel uit Engeland, die bij de aangever gebruik wilde maken van een appartement. De Britten gaven zich uit als werknemers van ‘Chevron Corporation’. Wanneer ze met iemand in contact kwamen probeerden ze zodanig het vertrouwen te winnen, onder andere door een verhaal over zieke familieleden en hoge ziekenhuiskosten, dat ze een cheque van enkele duizenden euro’s opstuurden die verzilverd moest worden voor een bepaald tijdstip. De campingeigenaar greep meteen in door melding van oplichting te doen bij de politie. Na onderzoek door de politie is gebleken dat deze mensen niet uit Engeland maar uit Nigeria afkomstig zijn. De leden die zijn aangesloten bij de Vereniging van Kampeerboeren Nederland (Vekabo) hebben inmiddels deze waarschuwing ook ontvangen. Mocht u bijzonderheden zien of horen? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: inbraken en zakkenrollerij in het programma “Dader Gezocht”
In het programma “Dader Gezocht” is er aandacht voor de inbraak bij een IJzerwarenwinkel in Sint Annaparochie en bij een amateur archeoloog in Lippenhuizen. Ook worden er camerabeelden getoond van dieven die zich bezighouden met zakkenrollerij op NS stations. Daarnaast besteedt het programma aandacht aan de stichting Meld Misdaad Anoniem. Een woordvoerder legt uit wat de stichting “M” met een anonieme tip doet en dat de tipgever echt anoniem blijft. “Dader Gezocht” wordt dinsdag 3 maart vanaf 17.00 uur bij GPTV uitgezonden. Daarna is het programma tot woensdag 4 maart 17.00 uur ieder uur twee tot vier keer te zien. Het televisieprogramma is een gezamenlijke productie van de politie Fryslân, het Openbaar Ministerie Leeuwarden en GPTV.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van achtervolging
De politie zoekt getuigen van een achtervolging op woensdagmiddag 25 februari. Surveillerende agenten zagen een geparkeerde auto staan waarvan zij wisten dat deze dinsdag in Drachten was gestolen. De agenten besloten het voertuigen te observeren. Zij zagen daarbij dat er drie personen in het voertuig stapten en wegreden. De auto werd gevolgd door de agenten. Op de Coopmanstraat kregen de mannen door dat ze door de politie werden gevolgd. Ze reden vervolgens met hoge snelheid over het Cambuurplein en in hun vluchtpoging raakten zij een aantal geparkeerde auto’s. Via het Cambuursterpad reden de mannen in de richting van de binnenstad. Vanwege de hoge snelheid en het vele verkeer op de weg raakten de agenten uit het zicht. Vermoedelijk heeft de bestuurder op de Tuinen de macht over het stuur verloren en kwam met de gestolen auto tegen verkeerspaaltje tot stilstand. De inzittenden, een 19-jarige man uit Groningen, een 16-jarige uit Burgum en een 18-jarige man uit Leeuwarden konden in de omgeving worden aangehouden. De drie zijn op vordering van de officier van justitie door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Het onderzoek loopt nog steeds en de politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze achtervolging. Moest u aan de kant springen of heeft uw auto schade opgelopen door de achtervolging? Bel dan met de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: burgernetactie na vermissing meisje
Op zaterdag 28 februari 2009 hebben 238 deelnemers aan Burgernet met de politie uitgekeken naar een 4-jarig meisje. Het meisje is weer terecht. De moeder was haar dochtertje bij een kinderkledingwinkel op de Nieuwestad kwijtgeraakt. Ze belde daarom 1-1-2 en gaf een duidelijk signalement door van haar dochtertje. Diverse eenheden van de politie hebben uitgekeken naar het meisje. Een vrouw deelde een politieman mee dat zij het meisje op de Marie Louisestraat had zien lopen met een man. Kort daarop meldde een buurvrouw van het meisje dat het meisje terecht was. Ze was op eigen gelegenheid vanaf het centrum van Leeuwarden richting huis gelopen. Onderweg heeft ze aan een voorbijganger uitgelegd dat zij haar moeder was kwijtgeraakt en op weg was naar haar huis. Deze voorbijganger is met het meisje meegelopen naar huis. De vader was ook op de fiets zijn dochter gaan zoeken en werd door diverse mensen in het centrum aangesproken met de vraag of zijn dochter weer terecht was. Het bleek dat deze mensen naar aanleiding van het Burgernetbericht op de fiets waren gestapt en het meisje waren gaan zoeken.

Dokkum: politie houdt verdachte aan voor bezit boksbeugel
De politie heeft maandagochtend op de Rondweg-west een 14-jarige inwoner van Damwoude aangehouden voor verboden wapenbezit. De jongen fietste op fietspad langs de Murmerwoudsterweg. Bij de rotonde op de Parklaan verleende de 14-jarige geen voorrang aan een auto. De bestuurder moest krachtig remmen om een aanrijding te voorkomen. Een agent, die op weg was naar zijn werk, zag dit gebeuren. De fietser wilde in eerste instantie niet stoppen. De agent moest dan ook zijn auto dwars op het fietspad zetten om de jongen te laten stoppen. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring voor het niet verlenen van voorrang, vroeg de agent naar het legitimatiebewijs van de 14-jarige. Bij het te voorschijn halen van de portemonnee viel er een boksbeugel op de grond. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de jongen het bureau verlaten. De boksbeugel werd in beslag genomen. Tevens werden de ouders van de 14-jarige geïnformeerd.

Dokkum: auto over de kop na achtervolging
De politie wilde maandagmiddag op de Lauwersseewei een auto controleren, bestuurd door een 60-jarige inwoner van Dokkum, omdat de bestuurder foutief inhaalde. Toen de agent uit zijn onopvallende auto stapte, trapte de man direct het gaspedaal in en reed met grote snelheid weg in de richting van Lauwersoog. Op de visafslag reed de man de pier op en botste daar op een betonblok en sloeg vervolgens over de kop. De bestuurder werd met letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Midsland Terschelling: vrouw gewond na brand in woning
De politie heeft maandagmiddag de brandweer van Terschelling geassisteerd bij een brand in een woning van een seniorencomplex aan de Westerdam. Door de brand liep de 64-jarige bewoonster brandwonden op. Ook had de vrouw veel rook binnen gekregen. Het slachtoffer werd per traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.
De 64-jarige was bezig om eten te bereiden in de keuken. De vrouw is zuurstofbehoevend en draagt daarom continue een zuurstoffles bij zich. Door nog onbekende oorzaak schoot de slang van de fles los, waarna er een explosie ontstond met brand als gevolg. Voorbijgangers grepen direct in en haalden het slachtoffer uit haar woning. De vrouw werd naar de tegenoverliggende huisartsenpraktijk gebracht. Ook de overige bewoners, veelal ouderen, werden eveneens door de voorbijgangers uit het complex gehaald. De brandweer zette groot materieel in om de brand te bestrijden. De woning van de 64-jarige brandde volledig uit. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de naastgelegen woningen. Wel liepen deze woningen veel rook- en waterschade op. De politie heeft tijdens de brand het massaal aanwezige publiek op afstand gehouden en een landingsruimte voor de traumahelikopter gecreëerd.

Augustinusga: bromfietser gewond na val
De politie heeft maandagmiddag op de Bregeloane een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 16-jarige bromfiestster uit Buitenpost gewond raakte. Het meisje raakte door nog onbekende oorzaak met haar brommer in de berm en verloor daardoor de macht over het stuur. De 16-jarige en haar passagier kwamen ten val. De passagier kwam met de schrik vrij. Het meisje werd met letsel aan haar hoofd en vinger per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Boornzwaag: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft maandagavond op de Aldewei het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit Oppenhuizen ingevorderd. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 135 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: agressief en onveilig rijgedrag
De politie heeft maandagavond diverse beginnende bestuurders moeten aanspreken op hun rijgedrag. Surveillerende agenten kregen een melding dat er meerdere auto’s aan het racen waren in de omgeving van het Beurtschip. Agenten in een onopvallende politieauto besloten de groep te observeren. Op afstand was goed te zien en te horen dat er flink met het gaspedaal werd gespeeld. Een 19-jarige automobilist uit Gorredijk verliet het Beurtschip. Via het Turfschip reed hij met zeer hoge snelheid in de richting van de Haskeruitgang. Uiteindelijk kon de bestuurder op de A32 aan de kant van de weg worden gezet. De beginnende bestuurder kreeg een proces-verbaal voor agressief en onveilig rijgedrag. De agenten besloten om terug te gaan naar het Beurtschip. Wederom werd een auto gevolgd die met hoge snelheid wegreed. De bestuurder hield al snel in. Ook deze auto werd door de agenten gecontroleerd. Eén van de inzittenden, een 19-jarige inwoner van Heerenveen, kreeg een bekeuring omdat hij geen gordel droeg. De agenten besloten om nog één keer terug te gaan naar het Beurtschip. Hier stonden nog drie auto’s geparkeerd met daarom heen zeven jongeren. De zeven werden door de agenten toegesproken en gewaarschuwd.

Sneek: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Oosterdijk. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de winkel werd voor zover nu bekend een kassalade weggenomen. De lade was vermoedelijk leeg. Door de inbraak ontstond veel schade. De technische recherche stelt een nader onderzoek. De 48-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.

112Fryslan

})