Politieberichten van dinsdag 3 april

Loungebanken en stoelen gestolen

HARLINGEN – De politie onderzoekt de diefstal van eenzwarte loungebank en 25 loungestoelen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de loungebank en bijbehorende stoelen gestolen vanaf het terrein van een horecagelegenheid aan de Grote Bredeplaats. Een 43-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte. De schade loopt in de duizenden euro’s.

Motor gestolen

BOLSWARD – De politie onderzoekt de diefstal van een rode motor van het merk Snow. De motor werd zondag tussen 17.00 uur en 21.00 uur gestolen vanaf een parkeerterrein aan de Kloosterlaan. De motor met kenteken MX-NF-49 stond op slot en ook op het achterwiel was een slot aangebracht. Toch zag men kans om de motor te stelen. De 31-jarige eigenaar uit Bolsward deed aangifte.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Roptastate. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden een laptop en een tv weggenomen. De 21-jarige bewoonster deed aangifte.

Alcoholcontrole op maandagochtend

HEERENVEEN – De politie heeft maandagochtend in en rondom Heerenveen op restalcohol gecontroleerd. Vier motoragenten controleerden ruim 50 automobilisten. Geen van hen was onder invloed van alcohol. Restalcohol is alcohol die lang na de periode van het drinken nog steeds in het bloed kan zitten. De komende periode worden er meer van deze controles gehouden.

Twee fietsendieven aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft maandag twee inwoners van Drachten van 14 en 15 jaar aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Surveillerende agenten reden over de Burgemeester Wuiteweg en zagen dat een groepje jongeren met een kinderfietsje liep. Eén van de jongeren gooide bij het zien van de agenten de fiets weg. De groep wilde er vervolgens vandoor gaan. Dit wisten de agenten te voorkomen. Al snel werd duidelijk dat het kinderfietsje eerder die dag was gestolen bij een supermarkt in het centrum. Hiervoor werden de beide jongens aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten de twee het bureau weer verlaten.

Vier inbrekers aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft maandagmiddag dankzij alerte getuigen en deelnemers van Burgernet vier woninginbrekers uit Zuid-Amerika van 21,21, 22 en 27 jaar aangehouden. Op de Dalkruid hadden buurtbewoners ’s middags een verdachte auto zien staan. Ze vertrouwden het niet en waarschuwden direct via 1-1-2 de politie. Meerdere agenten, waaronder een aantal in burger, gingen naar de betreffende wijk de Heide. De vier mannen stapten in de auto en wilde de wijk verlaten. Op het Hoefblad gaf een motoragent de bestuurder een stopteken. In eerste instantie leek het er op dat de auto ging stoppen. De motoragent vroeg of de bestuurder de sleutel uit het contact wilde halen. Plotseling gaf de man gas en de motoragent kon nog net op tijd aan de kant springen. Met zeer hoge snelheid reed auto in de richting van De Zanden. Nabij de rotonde kwam de auto bijna in botsing met een politieauto. Ook raakte de vluchtauto een trottoirband. Uiteindelijk stopte de auto nabij het hotel Heidehof. De bestuurder bleef zitten en werd aangehouden. De drie inzittenden verlieten direct het voertuig en sloegen op de vlucht. Al snel kon de tweede verdachte worden aangehouden in een tuin van een woning aan het Golfpad en niet veel later volgde de derde aanhouding op de Wolfraamweg. De vierde inzittende zagen de agenten echter niet meer. Diverse buurtbewoners werden gevraagd om mee uit te kijken. Ook kwam een hoogwerker van de brandweer naar de Tinweg. De agenten hadden het vermoeden dat de vierde inzittende weleens op één van de daken van de aldaar gevestigde bedrijven kon zitten. Dit bleek echter niet het geval. Ook werd gezocht met twee politiehonden. Ondertussen had de Meldkamer Noord Nederland een Burgernetactie opgestart. Samen met 757 deelnemers keken de agenten uit. Een deelnemer van Burgernet zag de gezochte man lopen in de omgeving van Mildam. Agenten gingen naar het opgegeven adres en daar werd de vierde verdachte aangehouden. De vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De auto van de mannen werd in beslag genomen. Het woninginbrakenteam stelt een nader onderzoek. Later die middag werd namelijk duidelijk dat er op de Dalkruid was ingebroken in een woning. Daarbij waren onder andere een computer, ipad en een digitale camera buit gemaakt. De bewoners deden dan ook aangifte. Op 1 april was het in beslag genomen voertuig ook al gezien bij een woninginbraak in Zuid-Holland. De bewoner betrapte daar de inbrekers en werd vervolgens geslagen.

Bromfietsster gewond na eenzijdig ongeval

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag op het Kalverdijkje een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 48-jarige bromfietsster uit Leeuwarden gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak reed de vrouw met haar bromfiets tegen een boom. Op voorbijganger verleende direct eerste hulp. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Rijbewijs snorfietser ingevorderd na rijden onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs van een 20-jarige snorfietser uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij een aantal blikken met bier op de treeplank had staan. Op de Hondecoeterstraat kreeg de Leeuwarder een stopteken van de motoragent. Omdat die het sterke vermoeden had dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 620 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Inbraak in woning

BURDAARD – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Hoofdweg. Maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden sieraden en een laptop weggenomen. De 47-jarige bewoonster deed aangifte.

Autoambulance gestolen

FRANEKER – De politie onderzoekt de diefstal van een autoambulance met kenteken09-31-WTvanaf het terrein van een bedrijf aan deMarconistraat. Tussen vrijdag en maandagochtend werd de aanhanger met daarop een autowrak gestolen. De 34-jarige eigenaar uit Sexbierum deed aangifte.

Drie aanhoudingen na tanken zonder te betalen

DRACHTEN – De politie heeft maandagavond op het Noorderend drie inwoners van Drachten van 15,17 en 18 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had gezien dat het trio had getankt bij een tankstation aan de Noorderdwarsstraat. De drie reden weg zonder te betalen. De getuige ging achter de auto aan en waarschuwde ondertussen de politie via 1-1-2. Op het Noorderend kregen de agenten de betreffende auto in het zicht. De bestuurder kreeg een stopteken en vervolgens werd het trio aangehouden. De auto van de mannen werd in beslag genomen dit omdat er valse kentekenplaten opzaten. De drie werden voor nader onderzoek ingesloten.

Jongen aangehouden na vernieling

OPEINDE – De politie heeft maandagavond laat een 16-jarige inwoner van Noardburgum aangehouden op verdenking van vernieling en diefstal. Surveillerende agenten kregen een melding dat op deNijtap een hek in brand was gestoken. Eenmaal ter plaatse bleek het echter om een fiets te gaan die tegen een hek stond. In de omgeving zagen de agenten de 16-jarige lopen. Hij werd aangesproken. De 16-jarige kon zich niet legitimeren. Daarop werd hij aangehouden. Getuigen hadden de jongen met een aansteker in de weer gezien nabij het hek. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek hij in het bezit te zijn van twee identiteitskaarten. Deze kaarten bleken echter niet van hem te zijn en daarom werden ze ook in beslag genomen. De jongen werd voor nader onderzoek ingesloten.

Inzittenden auto aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden en zijn 19-jarige passagier uit Groningen aangehouden. Surveillerende agenten kwamen het voertuig tegen en besloten tot een controle. De bestuurder kreeg dan ook een stopteken. De gegevens van de twee inzittenden werden opgevraagd bij de Meldkamer Noord Nederland. De bijrijder bleek gezocht te worden door de politie Groningen. Hij werd dan ook aangehouden. In de auto zagen de agenten vervolgens een baco, handschoenen en een groot mes liggen. Dit alles werd in beslag genomen. De 21-jarige automobilist werd vervolgens aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan dePieter Feddesstraat. Tussen maandagmiddag 15.00 uur en dinsdagochtend 00.30 uur kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden onder andere een laptop, tv, digitale camera en sieraden weggenomen. De 45-jarige bewoner deed aangifte.

Automobilist en passagier omgekomen na eenzijdig ongeval

LEEUWARDEN – Bij eenzijdig ongeval op de Poptawei zijn in de nacht van maandag op dinsdag een 22-jarige automobilist uit Leeuwarden en zijn 23-jarige passagier, eveneens uit Leeuwarden, om het leven gekomen. Door nog onbekende oorzaak raakten de twee met de auto van de weg. Hierbij raakte het voertuig een boom en belandde uiteindelijk in het water. De twee inzittenden overleden op de plaats van het ongeval. Duikers van de brandweer hebben de twee lichamen geborgen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Twee fietsendieven aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag twee Leeuwarders van 18 en 20 jaar aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Drie getuigen hadden gezien dat de beide mannen een fiets probeerden te stelen in deOude Oosterstraat. Dit wisten de drie te voorkomen. Niet veel later kwam het duo weer terug en deed wederom een poging om de fiets te stelen. De mannen wisten de 18-jarige Leeuwarder aan te houden. Hij werd overgedragen aan de politie. In woning in de nabije omgeving werd vervolgens de 20-jarige door de agenten aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen fiets werd in beslag genomen.

Politie houdt drie verdachten aan voor dreigtweet

SNEEK -De politie heeft maandagmiddag drie verdachten aangehouden op verdenking van het maken en het versturen van de dreigtweet. De drie verdachten zijn 15, 16 en 16 jaar en komen uit Sneek, Oppenhuizen en Stavoren.

Aanleiding

Op vrijdag 30 maart werd door de rector van het Bogerman College een vervelend bericht op twitter gelezen waarin werd gedreigd de school in brand te steken en er werd tevens met geweld gedreigd. In overleg met de burgemeester Hayo Apotheker, de hoofdofficier van justitie, de rector en het bestuur van de school en de politie werd besloten tot dit preventief optreden. Hierbij werden tientallen agenten ingezet.

Aanhouding verdachten

Via allerlei informatiekanalen kreeg men zicht op de verdachten. Zij werden maandagmiddag om 12.00 uur door de recherche aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het preventieve optreden door agenten in en rondom het Bogerman College werd vervolgens beëindigd. Tijdens het verhoor bekenden de drie jongeren dat ze verantwoordelijk waren geweest voor het plaatsen van de tweet. Tegen de drie werd proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie gaat bepalen of de jongens ook worden vervolgd. De drie mochten maandagavond het politiebureau weer verlaten.

Eigenaar fiets gezocht

HARLINGEN – De politie zoekt de eigenaar van een gestolen fiets. Op zaterdag 24 maart werd bij het station in Harlingen een fietsendief aangehouden. Tot op heden is er echter nog niemand geweest die aangifte heeft gedaan van diefstal van zijn fiets. De politie wil dan ook graag in contact komen met de eigenaar van de onderstaande fiets. U kunt hiervoor bellen met de politie via 0900-8844 of even het politiebureau in Harlingen binnen lopen.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/dscn0948_tcm7-783219.JPG[/img]

DNA-verwantschapsonderzoek in onderzoek moord Marianne Vaatstra

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden gaat in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra DNA-verwantschapsonderzoek inzetten via de DNA-databank voor strafzaken. Marianne Vaatstra werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag om het leven gebracht in de buurt van Veenklooster. Het onderzoek naar de dood van de 16-jarige Marianne is een van de omvangrijkste in de afgelopen decennia.

De wet met betrekking tot DNA-verwantschapsonder-zoek is op 1 april 2012 in werking getreden. De nieuwe wet biedt mogelijkheden om via verwanten de dader van een misdrijf op te sporen. Concreet houdt dit in dat met het DNA-profiel van de dader van de moord op Marianne Vaatstra gezocht gaat worden in de DNA-databank voor strafzaken naar mogelijke familieleden van deze dader.

DNA-verwantschapsonderzoek via de DNA-databank voor strafzaken
De wet biedt een wettelijke basis voor het uitvoeren van een ‘familial search’. Bij familial searching wordt in de DNA-databank gezocht naar DNA-profielen van personen die kunnen duiden op een mogelijke verwantschap met diegene van wie het daderspoor afkomstig is. Leidt een familial searching uiteindelijk tot een zeer wel mogelijke verwant van de dader, dan onderzoekt de politie of deze mogelijke verwant bijvoorbeeld ook daadwerkelijk een broer heeft die de dader van het delict kan zijn. Het totale onderzoek in de DNA-databank neemt enkele maanden in beslag.

3D-team

Het speciaal opgerichte 3D-team buigt zich sinds oktober 2007 over het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra. Het 3D-team, dat bestaat uit 6 leden van politie onder leiding van een officier van justitie, heeft de tactische en technische onderzoekgegevens in de zaak geregistreerd en geanalyseerd. Doel was duidelijkheid te krijgen over de vraag of in de opsporing op met name technisch gebied nader onderzoek mogelijk zou zijn. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de nieuwste recherchekundige inzichten en technische methodieken. De mogelijkheden die de nieuwe wet DNA-verwantschapsonderzoek nu biedt, zijn door de leden van het 3D-team grondig bestudeerd en hebben geleid tot het aanvragen van het DNA-verwantschaps-onderzoek in de moordzaak Vaatstra. De Rechter-Commissaris heeft op 2 april een machtiging gegeven waardoor met het zoeken in de databank in dit onderzoek gestart kan worden.

Grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek

De nieuwe wet biedt naast DNA-verwantschaps-onderzoek in de DNA-databank ook de mogelijkheid tot grootschalig DNA-verwantschaps-onderzoek.

Wanneer het verwantschapsonderzoek via de DNA-databank in de moordzaak van Marianne Vaatstra geen resultaten oplevert, dan is grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek nog een laatste mogelijkheid. Daarvoor moet opnieuw toestemming aan de Centrale Toetsingscommissie worden gevraagd.

Informatie

Voor meer informatie over het DNA-verwantschaps-onderzoek: raadpleeg de website van hetNederlands Forensisch Instituut.

Voor meer informatie over het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra: raadpleeg de website van hetOpenbaar Ministerie

112Fryslan