Fryslân, 29-09-2009 • Politieberichten van maandag 28 september 07:00 uur tot dinsdag 29 september 07:00 uur.

Grou: politie houdt verkeerscontrole
De politie heeft maandag een verkeerscontrole gehouden op de Stationsweg. Daarbij werden in totaal 60 voertuigen gecontroleerd. Vijf keer werd er een bekeuring uitgeschreven voor onder andere het voeren van mistlampen en te gladde banden.

Sneek: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Molenkrite. Tussen maandagochtend en maandagvond is men binnengekomen door het forceren van een raam. Uit de woning werd computerapparatuur, een dvd-speler en telefoons weggenomen. Een 37-jarige inwoner van Sneek heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: bestuurster gewond na kop-staart botsing
De politie heeft maandagmiddag op de Archipelweg een verkeersongeval afgehandeld. Daar had een kop-staartbotsing plaatsgevonden tussen twee personenauto’s. Een 48-jarige bestuurster uit Leeuwarden is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De andere betrokken bestuurder, een 40-jarige stadsgenoot, kwam met de schrik vrij.

Joure: politie houdt alcoholcontrole na afloop paardenkoersen
De politie heeft maandagavond, na afloop van de paardenkoersen in verband met de Joustermerke, een alcoholcontrole gehouden. Deze vond plaats op de locaties Uilke Boonstrastraat en Blauwhoflaan. In totaal werd bij 45 bestuurders een blaastest afgenomen. Een automobilist werd na de blaastest overgebracht naar het politiebureau waar een ademanalyse werd afgenomen. Hij blies 570 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur.

Burgum: politie onderzoekt eenzijdig verkeersongeval
De politie heeft maandagmiddag een verkeersongeval afgehandeld. Rond 16.20 uur kreeg de politie de melding dat op de Elingsloane een personenauto op de kop zou liggen. Ter plaatse was de 27-jarige bestuurder uit Oentsjerk al uit de auto geklommen. Per ambulance is hij, met onbekend letsel, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder met zijn voertuig al eerder op de Oude Comissieweg in Quatrebras tegen de achterzijde van een aanhangwagen was gebotst. Daarna was hij doorgereden in de richting van Burgum waar hij op de kruising met de Simmerwei de achterzijde van een personenauto raakte. Op de Elingsloane is hij tenslotte van de weggeraakt. In de auto van de man trof de politie lege blikjes aan en een flesje mogelijk gevuld met GHB. Omdat de bestuurder waarschijnlijk onder invloed van alcohol en verdovende middelen reed is een bloedproef afgenomen. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de mogelijke toedracht van het ongeval.

Wymbritseradiel: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft maandag in de gemeente Wymbritseradiel op 3 locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Als eerste werd er met de radar gecontroleerd op de Alde Skatting in Heeg. Tijdens de controle passeerden 239 bestuurders waarvan er 19 boven de toegestane 80 kilometer per uur reden. De hoogst gemeten snelheid was 135 kilometer per uur. De tweede controle vond plaats op de Rigedyk in Oudega. Tijdens de radarcontrole passeerden 156 bestuurders waarvan er 10 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 100 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Legedyk in Scharnegoutum. Hier passeerden 243 bestuurders waarvan er 15 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 101 kilometer per uur.

Heerenveen: politie houdt winkeldieven aan
De politie heeft maandagmiddag een 17-jarig meisje uit Heerenveen en een 19-jarige man uit Rotterdam aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het personeel had het duo opgemerkt en direct via 1-1-2 de politie gealarmeerd. Al snel waren deze ter plaatse en kon de man op de Tuymelaarstraat worden aangehouden. De andere verdachte bleek achter een flat aan de Badweg te zijn. Door een goed signalement en een zoekslag door de buurt kon ook zij worden aangehouden. Beide zijn overgebracht naar het politiebureau en werden na verhoor heengezonden. Tegen de man en vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. Uit de winkel bleken enkele levensmiddelen weggenomen te zijn.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor verlaten plaats ongeval
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van het verlaten plaats na een ongeval. Rond 01.00 uur kreeg de politie de melding dat er een aanrijding had plaatsgevonden met een geparkeerde personenauto waarbij de veroorzaker van het ongeval zou zijn doorgereden. Door een getuige konden de kenmerken van de auto, waaronder het kenteken, van de doorrijder worden doorgegeven. De politie startte met meerdere eenheden een zoektocht naar deze auto. Op de Coopmansstraat naderde een auto die voldeed aan de kenmerken. Ook had de auto schade. De bestuurder kreeg een stopteken waarna hij werd aangehouden. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol reed werd een ademanalyse afgenomen met als resultaat 420 ug/l. Van de beginnend bestuurder werd zijn rijbewijs ingevorderd en werd proces-verbaal opgemaakt. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur.

112Fryslan

})