Politieberichten van dinsdag 29 maart.

Aanhouding winkeldief na Burgernetactie
Sneek- De politie heeft maandagmorgen op de Leeuwarderweg een 36-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man stal scheermesjes bij een winkel aan de Nauwe Burgstraat en probeerde deze vervolgens weer in te leveren. De desbetreffende caissière herkende de man omdat hij een week daarvoor dezelfde truc had toegepast en vervolgens een aantal krasloten had gestolen. De man verliet daarop de winkel. Direct waarschuwde het personeel de politie via 1-1-2. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Ook werd een tweet geplaatst op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. Samen met 428 deelnemers van Burgernet keken de agenten uit naar de verdachte. Het personeel van een supermarkt hoorde de Burgernetactie en zag vervolgens de gezochte man lopen. Ook een agent zag hem. De Bolswarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek werd in gesloten.

Verdachte inbraak schiettent meldt zich
BERLIKUM- De politie heeft woensdag 23 maart een 33-jarige inwoner van Leeuwarden verhoord nadat hij zich vrijwillig gemeld had. De man wordt ervan verdacht een inbraak te hebben gepleegd in een gestalde kermiswagen op het terrein bij een bedrijf aan de Seize. De eigenaar van het bedrijf attendeerde de eigenaresse dat de deur van haar schiettent was geforceerd. Toen de aangeefster ter plaatse kwam, bleek een zwarte kabel met een lengte van 50 meter was weggenomen. Daarnaast werden twee verloopkabels en tientallen knuffelbeesten weggenomen. Tijdens het verhoor bekende de man zijn daad en leverde de knuffeldieren en kabels in. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt

Computers weg na inbraak
JIRNSUM – De politie heeft een onderzoek in gesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Rijksweg. Tussen 26 maart 15.30 uur en 28 maart 06.00 uur werd hier een raam geforceerd, waarna twee computers, twee laptops en een digitale camera weggenomen werden. Een 47-jarige man uit Jirnsum deed aangifte.

Laptops weg na inbraak
BUITENPOST – De politie heeft een onderzoek in gesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Edisonweg. Tussen 26 maart 16.15 uur en 28 maart 07.45 uur werd hier een raam vernield, waarna twee computers en twee laptops weggenomen werden. Een 38-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Fotoscanner gestolen
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek in gesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de James Wattstraat. Tussen 26 maart 18.00 uur en 28 maart 07.15 uur werd hier een baksteen door een ruit gegooid, waarna een fotoscanner weggenomen werden. Een 51-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Agressieve winkeldief aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft maandagmiddag bij een winkel aan de Centrale een 26-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van winkeldiefstal met geweld. De man probeerde een paar schoenen te stelen waarna hij door het winkelpersoneel werd betrapt. Toen deze de man op zijn daad aanspraken en de schoenen terug eisten, verzette hij zich en sloeg en schopte het personeel. Daarna probeerde de man de winkel te verlaten. Een agent die in zijn vrije tijd getuige was van de diefstal aarzelde geen moment en greep in. De verdachte werd door de agent aangehouden en door de inmiddels gealarmeerde agenten overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 42-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Ramen met fiets vernield
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een vernieling van een raam van het Stadshuis aan het Hofplein. Rond 03.50 uur zagen nachtportiers twee mannen een fiets tegen een raam van het stadshuis gooien en waarschuwden direct via 1-1-2 de politie. Een zoektocht in de omgeving leverde niet het gewenste resultaat op. In de Doelensteeg werd om 03.30 uur een 25-jarige inwoner van Wolvega aangehouden. De man had eerder die nacht een fiets gepakt en deze vervolgens zonder aanleiding door een raam van een winkel gegooid. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Vierde verdachte aangehouden voor overval woning
OOSTERWOLDE- De politie heeft in het onderzoek naar de gewelddadige overval op een woning aan de Fenne een 23-jarige inwoonster van Nijkerk aangehouden op verdenking van afpersing en gijzeling. Op dinsdagavond 22 februari 2011 belden de overvallers bij de woning aan. Toen de deur werd opengedaan werden de bewoners bedreigd. De overvallers drongen vervolgens de woning binnen. In de woning waren vijf mensen aanwezig. Eén van de bewoners werd mee genomen naar een andere ruimte waar hij werd mishandeld en vastgebonden. De andere bewoners werden door nog twee andere inmiddels gearriveerde overvallers bedreigd om geld af te geven. Uiteindelijk verlieten de overvallers het pand. Direct na de overval konden agenten in de omgeving van Oosterwolde een 18-jarige inwoner van IJmuiden en een 27-jarige inwoner van Nieuw-Vennep aangehouden. De dag na de overval kon een 28-jarige inwoner van Assendelft worden aangehouden. Deze drie verdachten zitten nog vast. Het onderzoek ging door omdat de politie het sterke vermoeden had dat er meer overvallers waren geweest. Dinsdag werd de 23-jarige inwoonster van Nijkerk aangehouden. Ook zij werd voor nader onderzoek ingesloten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Beamer gestolen bij inbraak
LEMMER- De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Betelgeuze die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond. De dader(s) kwamen(en) de school binnen door een raam te forceren waarna een beamer werd weggenomen. Men deed aangifte.

Vrouw gewond na eenzijdig ongeval
OUDEHASKE – Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân heeft maandagavond op de A7 een eenzijdig ongeval onderzocht waarbij een 41-jarige automobiliste uit Joure gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak raakte de vrouw met haar auto van de weg. Ze kwam met haar auto tot stilstand in een sloot. De brandweer kwam dan ook ter plaatse om het slachtoffer uit haar auto te halen. De 41-jarige vrouw werd vervolgens met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Bekeuring voor overbelading
FRANEKER – De politie heeft maandagmiddag een 46-jarige automobilist uit Hylaard een bekeuring gegeven voor overbelading. Surveillerende agenten zagen op de Burgemeester J. Dijkstraweg een bestelbus rijden. Op het oog leek de bus al te zwaar beladen en daarom besloten de agenten de bestuurder een stopteken te geven. Na controle bleek de 46-jarige bestuurder gevaarlijke stoffen te vervoeren. Vervolgens werd de bestelbus gewogen. Het voertuig bleek voor 44% overbeladen te zijn. De inwoner van Hilaard kreeg dan ook een bekeuring. Naar het vervoer van de gevaarlijke stoffen wordt nog nader onderzoek gedaan.

Fietser gewond na val
LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag op de Spanjaardslaan een ongeval afgehandeld, waarbij een 88-jarige fietser uit Leeuwarden gewond raakte. De fietser maakte plotseling een vreemde slinger en raakte daarbij een auto. Hierdoor kwam de 88-jarige ten val. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Bekeuringen tijdens snelheidscontrole
HALLUM – De politie heeft maandagmiddag van 16.00 uur tot 18.00 uur op de Zuidermiedweg een snelheidscontrole gehouden met de lasergun. Tijdens de controle passeerden 39 automobilisten. Vijf van hen kregen een bekeuring omdat ze veel sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. Tevens schreef de motoragent nog een bekeuring uit voor het niet handsfree bellen en het betreden van een weiland dat duidelijk was voorzien van verbodsborden. Diezelfde middag werd ook gecontroleerd op de Poptawei in Leeuwarden. Daar werd zowel gelet op snelle auto’s als snelle bromfietsen op het fietspad. Tijdens deze controle werden zes bekeuringen uitgeschreven.

Vernielers aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft maandagavond een 37-jarige inwoner van Midlum en een 38-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van vernieling. Het duo had eerder die avond een ruit van een woning aan de Hooizolder ingegooid. De bewoner zag de twee mannen in een auto stappen en vervolgens vertrekken. Hij waarschuwde de politie en gaf het signalement van het duo door en het kenteken van de auto. Later die avond konden agenten de twee verdachten in Harlingen aanhouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Auto in beslag genomen van snelheidsovertreder
HEERENVEEN – De politie heeft maandagavond de auto van een 21-jarige inwoner van het Duitse Reppenstedt in beslag genomen. De Duitser reed met zijn auto over de A7 van Groningen in de richting van Heerenveen. Een surveillerende agent constateerde dat de bestuurder veel te snel reed. Er werd een snelheid van 188 kilometer per uur gemeten. De 21-jarige kreeg een stopteken en op het industrieterrein Het Kanaal werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De Duitsers werd duidelijk gemaakt dat hij zijn auto niet meer mocht besturen omdat zijn rijbewijs was ingevorderd. Na nog geen tien minuten zagen agenten de Duitser in zijn auto rijden. Wederom kreeg hij een stopteken. Zijn auto werd in beslag genomen en er werd wederom proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Verdachte van kledingdiefstal meldt zich
LEEUWARDEN – Een 23-jarige inwoner van Leeuwarden meldde zich maandag aan het politiebureau in Leeuwarden. Hij was door bekenden er op attent gemaakt dat de politie hem zocht vanwege kledingdiefstal en dat zijn foto op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] stond. Hierop ging de Leeuwarder naar het politiebureau om zich te melden. De verdachte bekende dat hij kleding weg had genomen uit een winkel in Leeuwarden. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt.

Bekeuringen voor negeren rode verkeerslicht
LEEUWARDEN – De politie heeft vorige week in Leeuwarden 25 bekeuringen uitgeschreven voor het negeren van het rode verkeerslicht. Tijdens de surveillance werd extra gelet op deze overtreding. Bij verschillende verkeerslichten in de stad werden dan ook automobilisten bekeurd omdat ze het rode verkeerslicht negeerden. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. De hoogte van de boete is €186,-

112Fryslan

})